Νίκος Γκάτσος – Ποίηση και στιχουργική 1931-1991 – Παρουσίαση στον ΙΑΝΟ

Οι εκδόσεις Μετρονόμος και ο Ιανός
παρουσιάζουν το βιβλίο του Σταύρου Γ. Καρτσωνάκη: Νίκος Γκάτσος – Δώστε μου μια ταυτότητα να θυμηθώ ποιος είμαι
Ποίηση και στιχουργική 1931-1991

Παρασκευή 7 Απριλίου, στις 20:30 στο καφέ του βιβλιοπωλείου (Σταδίου 24)

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Νίκος Ξυδάκης, συνθέτης
Κώστας Φασουλάς, στιχουργός
Αγαθή Δημητρούκα, συγγραφέας, ποιήτρια
και ο συγγραφέας
 
Την παρουσίαση θα συντονίσει η Ιωάννα Καραμαλή, μεταφράστρια, ποιήτρια
Στίχους του ποιητή Νίκου Γκάτσου θα διαβάσει η ηθοποιός Ερμίνα Γεράρδη
 
Τραγούδια σε στίχους του Νίκου Γκάτσου θα ερμηνεύσουν οι: Μανώλης Μητσιάς, Δώρος Δημοσθένους, Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή
Στο πιάνο θα συνοδεύσει ο Νεοκλής Νεοφυτίδης
 
Είσοδος ελεύθερη
 
Ιανός | Σταδίου 24 | 210 32 17 917

Λίγα λόγια για την έκδοση: Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζει κάποιος για τον σπουδαιότερο ποιητή στίχων της ελληνικής μουσικής, τον μυστηριώδη Νίκο Γκάτσο, ίσως θα μπορούσε να τα καταλάβει και μόνο από τους εμβληματικούς και ευαίσθητους στίχους του – στίχοι ρωμαλέοι, φιλοσοφικοί, λιτοί, μικρές ιστορίες που πραγματεύονται σχεδόν οτιδήποτε απασχολεί διαχρονικά τον παγκόσμιο Έλληνα.
Κρίσεις για τον ποιητή γνωστές και άγνωστες, τα νεανικά λογοτεχνικά βήματα της πρώτης περιόδου, αθησαύριστα σημειώματα, ραδιοφωνικές εκπομπές και χρονικά δημιουργίας σημαντικών έργων είναι μόνο μερικά και ενδεικτικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στο βιβλίο «Νίκος Γκάτσος. Δώστε μου μια ταυτότητα να θυμηθώ ποιος είμαι. Ποίηση και στιχουργική 1931-1991», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μετρονόμος, και τα οποία ανιχνεύουν και φωτίζουν –το καθένα από άλλη οπτική γωνία– τον άνθρωπο παράλληλα με το έργο του, συμπληρώνοντας το διαρκώς μισοτελειωμένο παζλ ενός κάθε άλλο παρά σιωπηλού «ευαίσθητου ληστή» των συναισθημάτων μας.
Μέσα στα πολλά κεφάλαια του βιβλίου θα συναντήσουμε την απάντηση για την εκδοτική ανακοπή που ακολούθησε τη μία και μοναδική Αμοργό‧ ακόμη, τη σάτιρα και την πολιτική διάσταση των στίχων του.
Ένα βιβλίο-αποτέλεσμα εικοσαετούς έρευνας, που στοχεύει, μέσα από μια αναθεωρημένη γραφή, να απευθυνθεί σε ένα ευρύ κοινό. Κυρίως, σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να αποκτήσει επαρκή και τεκμηριωμένη επιστημονικά εικόνα σχετικά με τον άνθρωπο για τον οποίο η Γλώσσα και η Πατρίδα στάθηκαν «η πρώτη του παρηγοριά και η στερνή του ελπίδα» –όπως εύστοχα είπε ο ίδιος στους τελευταίους στίχους του– και του οποίου το έργο είναι πιο επίκαιρο από ποτέ στα «ασυλλόγιστα χρόνια» που ζούμε.
 
 
«Σχεδόν είκοσι χρόνια παρακολουθώ την ενασχόληση του Σταύρου Καρτσωνάκη με το έργο του Νίκου Γκάτσου, και μάλιστα με τα τραγούδια του ποιητή.Λέω τραγούδια, γιατί είναι καθαρός ποιητικός λόγος με μουσικότητα, ο οποίος θα μπορούσε όχι μόνο να διαβαστεί αλλά και να τραγουδηθεί από οποιονδήποτε μη άμουσο αναγνώστη. Δηλαδή, δεν πρόκειται για στίχους που περιμένουν με αγωνία τη μελωδία για να δικαιολογήσουν την ύπαρξή τους, χωρίς, φυσικά, να θέλω μ’ αυτό να υποτιμήσω τη δουλειά των συνθετών με τους οποίους συνεργάστηκε ο Γκάτσος. Κάθε άλλο. Είτε γράφτηκαν πριν από τη μελωδία είτε μετά διατηρούν μια άρρηκτη σχέση μαζί της, έτσι ώστε να αποτελεί βεβήλωση οποιαδήποτε απόπειρα για νέα μελοποίηση.»

Από τον χαιρετισμό της Αγαθής Δημητρούκας στην έκδοση

Βιογραφικό συγγραφέα

Ο Σταύρος Γ. Kαρτσωνάκης γεννήθηκε στα Χανιά και ζει στην Αθήνα. Εργάζεται ως δάσκαλος από το 1989 έως σήμερα. Παράλληλα, ως μελετητής, ερευνητής και συλλέκτης δίσκων, ελληνικής και ξένης μουσικής, τις τελευταίες δεκαετίες ασχολήθηκε -μεταξύ άλλων- ιδιαίτερα με το έργο του Νίκου Γκάτσου. Είναι διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθήνων. Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά, βιβλία, εφημερίδες και στο διαδίκτυο.