«ΜΝΗΜΗ ΕΣΤΙ…»: Εικαστική έκθεση σύγχρονης τέχνης των Αντώνη Αλιβρούβα & Δημήτρη Αστερίου στο Καθολικό της Μονής του Αγίου Φραγκίσκου, στα Χανιά, 19-28 Αυγούστου 2024.
Εγκαίνια: 24 Αυγούστου, στις 20.00.
Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά, 12.00-20.00 (Τρίτες κλειστά).
Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, και ειδικό-έντυπο χαιρετισμό του Περιφερειάρχη Κρήτης, αξιότιμου κ. Σταύρου Αρναουτάκη, στο βιβλίο τέχνης-εικαστικό κατάλογο της έκθεσης.
Επιμέλεια: Μαρία Δρακάκη, Γεώργιος Ορφανίδης
Η έκθεση αποτελεί την τρίτη κατα σειρά δράση του συμπεριληπτικού εγχειρήματος «ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΔΥΟ», το οποίο εκτυλίσσεται πάντοτε υπό την επιστημονική επίβλεψη του Μουσείου Σχολικής Ζωής Δήμου Χανίων. Η έκθεση, παράλληλα, πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων, και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης. Για τις ανάγκες της έκθεσης κυκλοφορεί δίγλωσσος (ελληνικά-αγγλικά) εικαστικός κατάλογος (art book), σε γραφιστική επιμέλεια του Νίκου Ιγγλεζάκη, όπου συμπεριλαμβάνονται και επιστημονικά κείμενα των επιμελητών. Η έκδοση του καταλόγου έγινε με επιχορήγηση από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κρήτης.
Οι επιμελητές, Μαρία Δρακάκη και Γεώργιος Ορφανίδης, μεταξύ άλλων, έχουν δηλώσει για την έκθεση:
Μέλημα μας είναι μέσω μιας ελεύθερης διεργασίας – πρόσληψης και απόκρισης – των συμμετεχόντων και του κοινού στο πλαίσιο πολλαπλών ενσώματων εμπειριών που θα αφυπνίσει ο χώρος, να συνδιαμορφώσουμε ένα νέο εκθεσιακό αφήγημα που θα δώσει έμφαση στο ιδιαίτερο αρχιτεκτόνημα, και θα αφουγκραστεί την ψιθυριστή συνομιλία του μνημείου με τον άνθρωπο στον χωροχρόνο. Με άλλα λόγια, κάνουμε λόγο για μια νέα σημασιολογική αφήγηση ζωγραφικών έργων των δημιουργών Αντώνη Αλιβρούβα και Δημήτρη Αστερίου, στον ρου της εξέλιξης του εγχειρήματος του πολιτισμικού πρότζεκτ της συμπερίληψης που παρουσιάζεται μέσω συνεχόμενων δράσεων στο ευρύ κοινό και επισήμως ήδη από το 2023 υπό τον τίτλο «ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΔΥΟ». Ήτοι, για ένα ρηξικέλευθο αφήγημα που θα χτίσει οπτικά και νοητικά νέες αναγνώσεις και νοηματοδοτήσεις με τη διαμεσολάβηση και την εννοιολόγηση της σύγχρονης τέχνης, πέρα όμως από το προφανές, από το άκρως ορατό.
Πιο συγκεκριμένα, οι εικαστικές εκθέσεις παρέχουν τη δυνατότητα της συμπαρουσίασης καλλιτεχνικών έργων από δύο δημιουργούς (ή πολλαπλές δυάδες), από τους οποίους ο ένας αντιμετωπίζει κάποιο «εμπόδιο» στη ζωή· με στόχευση την ισότητα ευκαιριών στην καλλιτεχνική δημιουργία ως έκφραση και επικοινωνία. Ως εκ τούτου, προσφέρεται συστηματικά η ευκαιρία στους δημιουργούς με «εμπόδια-ιδιαιτερότητες» στη ζωή να πρωταγωνιστούν ισότιμα στα πολιτισμικά και παιδαγωγικά δρώμενα της κοινότητας, αλλά και στους δημιουργούς χωρίς αυτά τα «εμπόδια-ιδιαιτερότητες» – φυσικά και στο ευρύτερο κοινό – να εμπνέονται από τη διαφορετικότητα και να αντλούν δημιουργική δύναμη από τις ιδιαίτερες ικανότητες των συνοδοιπόρων τους στο ταξίδι της εκθεσιακής αφήγησης.
Για το Μουσείο Σχολικής Ζωής δυνατό κίνητρο για την έκθεση «ΜΝΗΜΗ ΕΣΤΙ» αποτελεί η αφετηρία μιας ανεξίτηλης μνημονικής εγγραφής σε μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών και μαθητών από Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία, που τη δεκαετία του 2000 σηματόδοτησε ένα τριετές δυναμικό και καινοτόμο σχέδιο σχολικής ανάπτυξης μεταξύ τεσσάρων σχολείων με τον τίτλο «Η τέχνη μέσα από την πολιτιστική μας κληρονομιά: αρχιτεκτονική, γλυπτική, ζωγραφική. Πρόγραμμα Socrates-Comenius (2003-2006)», ιχνηλατώντας την κρίσιμη σημασία της ερμηνείας μέσα από τον αέναο διάλογο της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία. Σκοπός του ευρωπαϊκού προγράμματος η σπουδή της αρχιτεκτονικής, γλυπτικής, ζωγραφικής τέχνης στην καθημερινή σχολική πράξη εντός της σχολικής κοινότητας με υιοθεσίες μνημείων από κάθε χώρα και με κοινό άξονα, και κατά προτεραιότητα τη θρησκευτική χρήση του/των μνημείων επιλογής τους’.
Επιπλέον, η επιμελήτρια Μαρία Δρακάκη θα διοργανώσει ειδικά σχεδιασμένα εργαστήρια βιωματικού χαρακτήρα (ερμηνευτικά μονοπάτια), τα οποία απευθύνονται σε ομάδες, ενηλίκων, παιδιών-εφήβων και/ή οικογενειών. Για τις ακριβείς ημερομηνίες διεξαγωγής των εν λόγω εργαστηρίων θα υπάρξει προσεχώς ειδική ανακοίνωση στον επίσημο ιστότοπο του Μουσείο Σχολικής Ζωής Δήμου Χανίων, https://school-life.gr/. Η συμμετοχή στα εργαστήρια είναι δωρεάν.
Τα ερμηνευτικά μονοπάτια «ΜΝΗΜΗ ΕΣΤΙ…» στοχεύουν στην ανοικτή και ισότιμη νοηματοδότηση της εκθεσιακής αφήγησης και της ενθάρρυνσης των προσωπικών συσχετίσεων των συμμετεχόντων (ενηλίκων, οικογενειών, εφήβων) με το πολυαισθητηριακό βίωμα της ομάδας στον εκθεσιακό χώρο. Επενδύουν στη σκευή της κάθε ξεχωριστής βιογραφίας του προσώπου που συμμετέχει, χωρίς απαραίτητα την προϋπόθεση της εξειδίκευσης στην τέχνη. Αξιοποιούν όλες τις μορφές τέχνης ως διαμεσολάβηση στην ομάδα για να απελευθερώσουν τη μνήμη, την αντίληψη, την ανάγνωση και τη σχέση μεταξύ ατομικού και συλλογικού.
Σας προσκαλούμε να μας τιμήσετε με την παρουσία και την ενεργή συμμετοχή σας σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης. Η προϋπόθεση της βιωσιμότητας του εγχειρήματος είναι η δική σας ουσιαστική απόκριση, στην οποία επενδύουμε και σας περιμένουμε για συμμετοχικό σχεδιασμό χωρίς ανισότητες και αποκλεισμούς.
Με τιμή,
Οι επιμελητές
Μαρία Δρακάκη
Γεώργιος Ορφανίδης
Χαιρετισμός του Περιφερειάρχη Κρήτης
Κάθε δημιουργική πράξη έχει μνήμη και αγωνία. Γι’ αυτό και ανασυνθέτει, ανασυγκροτεί, επανατοποθετεί σε νέο σημασιολογικό πλαίσιο, χωρίς όμως να προσπερνά το νοηματικό βάθος που συσπειρώνει τις αξίες, και εγείρει το συναίσθημα… Όταν πρόκειται για μια εικαστική συνάντηση δύο χαρισματικών καλλιτεχνών που αναπτύσσεται στο εσωτερικό ενός μνημείου με πολλαπλές εγγραφές υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, και έχει στόχευση να νοηματοδοτήσει τη μνήμη ατομική και συλλογική, τότε δεν υπάρχει αμφιβολία ότι επιχειρείται μια δημιουργική παρέμβαση στην κοινότητα! Ένας δυναμικός και αξιοσημείωτος φόρος τιμής στον ΑΝΘΡΩΠΟ και την ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΜΝΗΜΗ!!!
Οι συνδιοργανωτές φορείς που έχουν την πρωτοβουλία, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων και το Μουσείο Σχολικής Ζωής Δήμου Χανίων και οι επιμελητές κκ. Δρακάκη Μαρία και Ορφανίδης Γεώργιος που έχουν την επιστημονική ευθύνη της εκθεσιακής αφήγησης, αμφότεροι στη συγκεκριμένη έκθεση σύγχρονης τέχνης στο Καθολικό της Μονής του Αγίου Φραγκίσκου ανασυγκροτούν, ανασυνθέτουν, προτείνουν, διαμεσολαβούν με αγωνία και δημιουργικότητα… Αποδίδουν, αφενός, στη μνήμη την πολυσημία της τέχνης, και αφετέρου στην τέχνη τη ρευστότητα της μνήμης, καθώς εμπνέονται αμοιβαία από την επιλεκτικότητά της και τον αυτοβιογραφικό της χαρακτήρα στον ιστορικό χωροχρόνο.
Η μνήμη, ατομική ή συλλογική, πλάθει την ξεχωριστή ταυτότητα κάθε ανθρώπου, αλλά και κάθε κοινότητας, συνθέτοντας αντίστοιχα έναν μοναδικό ιστό αυτοπροστασίας για τη συνέχεια τους… Η τέχνη απελευθερώνει τις ταλαντώσεις της μνήμης σε δημιουργία για να μιλήσει για το πριν, το τώρα, το αύριο, για ρωγμές του εσωτερικού βίου, για το πένθος, αλλά και για τη χαρά, τη ζώσα ζωή… Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες για το πρωτότυπο και πολυδιάστατο βήμα της «ομιλούσας» σύγχρονης εικαστικής τέχνης εντός ενός φαινομενικά «σιωπηλού», αλλά σίγουρα όχι ξεχασμένου μνημείου…
Η Περιφέρεια Κρήτης ανέκαθεν ήταν, είναι, και θα είναι αρωγός σε δημιουργικούς βηματισμούς ατόμων, φορέων, συλλογικοτήτων που συνδέουν τον πολιτισμό με την εκπαίδευση οραματικά, προτείνοντας νέες δυνατότητες στον χώρο και στον χρόνο, τολμώντας με σεβασμό και επιστημονική ευθύνη, συνυφάνσεις μνημονικές μέσω της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!
Σταύρος Αρναουτάκης Περιφερειάρχης Κρήτης