Φωτεινή Κατσαβουνίδου: Η «υποχρεωτική καραντίνα» για εμάς, δεν ήταν απραξία αλλά μια αφορμή για περισυλλογή, αναδιοργάνωση, αναζήτηση και εξέλιξη

Η Επιχειρηματίας του CBD WORLD Cannabis Store Φωτεινή Κατσαβουνίδου απαντάει στις ερωτήσεις της δημοσιογραφικής ομάδας του polismagazino.gr

Κοινωνία και υποχρεωτική καραντίνα. Ποια κατά τη γνώμη σας θα είναι η επόμενη ημέρα του «απεγκλωβισμού»; Πιστεύω ότι θα είναι ένας όμορφα παράξενος κόσμος στη νέα «καθημερινότητά» μας…. Θα έχουμε μάθει να δίνουμε αξία σε ότι θεωρούσαμε δεδομένο, να είμαστε υγιείς, τη θαλπωρή του σπιτιού μας, τη λαχτάρα των ανθρώπων που αγαπάμε…
Αυτός ο ιός μας δίδαξε ότι τα πράγματα που θεωρούσαμε σημαντικά είναι παραδόξως προσωρινά, όπως, τα γυμναστήρια, τα κομμωτήρια, τα θεάματα, η άσκοπη κοινωνικότητα, ακόμη και η δουλειά … όλα εξαφανίστηκαν με μιας, γρήγορα μάθαμε να ζούμε χωρίς αυτά και μας αρέσει πραγματικά!
Πιστεύω θα συνεχίσουμε να μένουμε και μετά την καραντίνα, πολύ περισσότερο στο σπίτι και να αφιερώνουμε χρόνο στην οικογένεια. Θα επικρίνουμε μάλιστα τους φίλους, τους γνωστούς ή τους αγνώστους οι οποίοι θεωρούμε ότι δεν συμπεριφέρονται υπεύθυνα και παίρνουν αχρείαστα ρίσκα… Η χειραψία; Μόνο με γνωστούς. Η αγκαλιά και τα φιλιά (στον αέρα); Μόνο με πολύ οικεία πρόσωπα.

Πολιτισμός και κορωνοϊός. Άλλο ένα «χτύπημα» για τον πολιτισμό ή μια «ευκαιρία» για πολιτιστική επικοινωνία μέσω του διαδικτύου; Εν μέσω υποχρεωτικής καραντίνας η εξεύρεση τρόπων πρόσβασης των πολιτών στον Πολιτισμό, σήμερα, είναι απολύτως αναγκαία. Υπό αυτές τις συνθήκες και από τη στιγμή που η πανδημία επέβαλε την ακύρωση ή προσωρινή αναβολή προγραμματισμένων πολιτιστικών εκδηλώσεων / δράσεων, αναζητήθηκαν νέοι εναλλακτικοί τρόποι παραγωγής Πολιτισμού. Στο CBDWORLD Cannabis Store προγραμματισμένες εικαστικές δράσεις ακυρώθηκαν καθώς και δράσεις για οικονομική ενίσχυση Συλλόγων. Πολύ σύντομα όμως επινοήθηκαν νέοι διέξοδοι και πάρθηκαν πολλές πρωτοβουλίες από τους αρμόδιους φορείς και οργανισμούς που εποπτεύουν τον Πολιτισμό. Αυτό είναι εμφανές τόσο στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις.
Ένα μεγάλο κομμάτι του αρχειακού πολιτιστικού υλικού, (παραστάσεις θεατρικών έργων, συναυλίες, όπερες, αναγνώσεις, διαλέξεις, παρουσίαση και ανάλυση έργων τέχνης, video art κ.λ.π.) έγινε εύκολα προσβάσιμο στο κοινό, ψηφιακά. Άλλωστε αυτό αποτέλεσε και κίνητρο ώστε να παραχθεί και νέο βιντεοσκοπημένο πολιτιστικό υλικό το οποίο θα μπορεί να διατίθεται ψηφιακά στο κοινό, μέσω των ιστοσελίδων των Πολιτιστικών Οργανισμών, ώστε οι πολίτες να μην αποκοπούν από τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία.
Βέβαια αυτό δεν αποκλείει και τον επαναπρογραμματισμό εκδηλώσεων όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Ήδη στο CBDWORLD Cannabis Store σχεδιάζουμε με την κ. Χρύσα Μαρζώκα, υπεύθυνη του project “ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ”, να υποδεχθούμε τα έργα εικαστικών που ταξίδεψαν στο Παρίσι και συμμετείχαν σε έκθεση, στην Gallery du Colombier. Επίσης υπό συζήτηση είναι και η διοργάνωση έκθεσης φωτογραφίας στο secret room του CBDWORLD , καθώς και έκθεση χειροτεχνίας του συλλόγου Αυτισμός – Έκφραση – Δημιουργικότητα. Επίσης θα επαναπρογραμματιστούν οι ενημερωτικές συναντήσεις στο secret room του CBDWORLD σχετικά με τις ευεργετικές ιδιότητες της κάνναβης στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ο Τουρισμός, λόγω της θετικής εξέλιξης στη χώρα μας ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας, πιστεύετε ότι θα αυξηθεί ή πληγεί; Μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει δείξει εικόνα υπευθυνότητας και σοβαρότητας στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον, κάτι που πιστεύω ότι μελλοντικά θα το «εισπράξει», εφόσον συνεχίσει να κινείται με τον ίδιο ρυθμό, βάσει σχεδίου. Σε επιδημιολογικό επίπεδο, η μέχρι στιγμής εξέλιξη στην Ελλάδα είναι πολύ καλύτερη απ’ ότι στους βασικούς ανταγωνιστές της στον τουρισμό, όπως είναι η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γαλλία και η Ιταλία.
Η επιχείρησή μας CBDWORLD Cannabis Store στηρίζεται και στον τουρισμό, του εσωτερικού και του εξωτερικού. Εξαιτίας της τοποθεσίας, κοντά στο ναό της Αγίας Σοφίας, ένα ιστορικό μνημείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης που δέχεται πολλούς επισκέπτες. Το CBDWORLD Cannabis Store τραβάει την προσοχή των τουριστών του εξωτερικού, που είναι πιο εξοικειωμένοι με την κάνναβη, τόσο για να κάνουν ένα διάλειμμα και να ξεδιψάσουν με ένα υγιεινό ρόφημα όσο και για να ενημερωθούν για τη νόμιμη κάνναβη και τα οφέλη της, γιατί όχι και να φωτογραφηθούν και να αγοράσουν τα αναμνηστικά τους…
Άλλωστε πολλοί Ευρωπαίοι τουρίστες που επέλεγαν την Ασία ως προορισμό τους, τώρα θα στραφούν σε νέους προορισμούς που εμπνέουν ασφάλεια και η χώρα μας προβάλλει μια τέτοια εικόνα ασφάλειας.

Η «καραντίνα» είναι η «αρχή» ενός «ελέγχου» της κοινωνίας, της οικονομίας και της καθημερινότητάς μας; Σήμερα ο κορωνοϊός συγκλονίζει τον κόσμο μας όχι μόνο εξαιτίας του πόνου και του φόβου που έχει σπείρει με την εξάπλωσή του στον πλανήτη, αλλά επειδή, όπως και άλλες μαζικές επιδημίες, έχει την δύναμη να αναδιαμορφώσει τις κοινωνικές δομές για τα χρόνια που θα ακολουθήσουν. Και υπό αυτές τις συνθήκες οι δομές της κοινωνίας αλλάζουν εκπληκτικά γρήγορα.
Πιστεύω πως οτιδήποτε απειλεί την υγεία, αγγίζει την καρδιά της οικονομίας και της παραγωγής και αυτά συνεπάγονται αλλαγές και στην κοινωνία, που τις αντιλαμβανόμαστε με αλλαγές στην καθημερινότητά μας. Η τεχνολογία όμως βοήθησε, ώστε η παραγωγική διαδικασία να συνεχιστεί και έξω από τους φυσικούς χώρους εργασίας ώστε η οικονομία να μην «παγώσει» ολοκληρωτικά από την πανδημία.
Οι περισσότερες αν όχι όλες οι επιχειρήσεις ενεργοποίησαν τα ηλεκτρονικά καταστήματα, τα e-shops. Οι καταναλωτές μικρότερης ηλικίας ήταν πιο εξοικειωμένοι στις ηλεκτρονικές αγορές οι μεγαλύτεροι εκπαιδεύτηκαν ή έκαναν τις παραγγελίες τους τηλεφωνικά. Το CBDWORLD Cannabis Store ενθάρρυνε την πελατεία του να χρησιμοποιήσει το ηλεκτρονικό κατάστημα. Ανανεώσαμε την ιστοσελίδα μας ώστε να είναι πιο εύχρηστη και γρήγορη και μέσα από τα social media συνεχίζουμε να ενημερώνουμε και να είμαστε πάντα δίπλα στους ανθρώπους που μας εμπιστεύονται. Να απαντούμε στα ερωτήματά τους και να λύνουμε τους προβληματισμούς τους. Άλλωστε δεν είναι λίγες οι τηλεφωνικές επικοινωνίες και παραγγελίες. Προσπαθήσαμε να είμαστε ευέλικτοι, αποτελεσματικοί, με παραδόσεις προϊόντων ακόμη και αυθημερόν, ανέπαφα και χωρίς έξοδα μεταφοράς για τη Θεσσαλονίκη.
Η «υποχρεωτική καραντίνα» για μας, δεν ήταν απραξία αλλά μια αφορμή για περισυλλογή, αναδιοργάνωση, αναζήτηση και εξέλιξη. Συνεχίσαμε να αναζητούμε νέα πρωτότυπα προϊόντα και να διερευνούμε νέες συνεργασίες με μεγάλες εταιρίες του εξωτερικού. Με νέα δεδομένα πλέον, περισσότερη ηλεκτρονική και διαδικτυακή επικοινωνία μέσα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες και skype, τα αποτελέσματα είναι εξίσου εντυπωσιακά! Υψηλή απόδοση στην εργασία μας, με χαμηλό κόστος!

Ποια είναι τα σχέδια σας την επόμενη ημέρα της κανονικότητας; Οι περισσότεροι άνθρωποι ούτε που θα μπορούσαν να διανοηθούν στις αρχές του περασμένου μήνα μόλις, ότι θα αναγκάζονταν να μείνουν κλεισμένοι στο σπίτι για καιρό….
Η επιχείρησή μας, CBDWORLD Cannabis Store αναγκάστηκε να αλλάξει περιβάλλον λειτουργίας, από το φυσικό κατάστημα σε ηλεκτρονικό, παρά ταύτα προσαρμοστήκαμε γρήγορα και το νέο σχήμα λειτούργησε αποτελεσματικά και άμεσα. Οι παραγγελίες από Ευρωπαϊκές χώρες γίνονταν κανονικά.
Η επόμενη μέρα ελπίζουμε να μας βρει στο φυσικό χώρο του καταστήματός μας, με τη λειτουργία και του καφέ, ώστε να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε όλα όσα ακυρώσαμε και ότι είχαμε προγραμματισμένα για τους επόμενους μήνες σε συνδυασμό με τις νέες εξελίξεις. Να μπορέσουμε να σας παρουσιάσουμε ζωντανά νέα πρωτότυπα προϊόντα που ανακαλύψαμε μέσα από διαδικτυακές αναζητήσεις και επικοινωνίες.
Θα συνεχίζουμε να συμμετέχουμε ως χορηγοί, σε φεστιβάλ και εκδηλώσεις και να ενισχύουμε προσπάθειες ανθρώπων που βοηθούν το κοινωνικό σύνολο. Όταν όλα τα άσχημα θα έχουν τελειώσει και οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν μια μεγάλη γιορτή στο CBDWORLD Cannabis Store θα γίνει η αφορμή να ξαναβρεθούμε για να μετρηθούμε και πρέπει να είμαστε όλοι εκεί!
Σε κάθε περίπτωση άλλωστε, το ανθρώπινο είδος μπορεί να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα και στο τέλος να τα καταφέρνει. Η ιστορία έχει αποδείξει ότι σε πολύπλοκα προβλήματα, αρκετές φορές, οι λύσεις είναι απλές. Την ώρα του πανικού επικρατεί χάος και πιστεύουμε πως η χαοτική κατάσταση θα υπάρχει για πάντα. Όταν όμως κυριαρχήσει η ψυχραιμία και η ηρεμία, ο καθαρός νους βρίσκει τη λύση και είμαι σίγουρη ότι η λύση θα βρεθεί τελικά!