Μαρία Γ. Φιολιτάκη: “Η μεγαλύτερη πρόκληση που θέτω στον εαυτό μου, είναι να γίνομαι κάθε ημέρα και καλύτερη”

“Πιστεύω πως η Τέχνη στην Ελλάδα σήμερα είναι ευρέως αποδεκτή. Συγκινεί, τέρπει, προβληματίζει, θέτει ερωτήματα ή δίνει απαντήσεις….”

“ΟΥΤΟΠΙΑ”
Το 7ο έργο της σειράς “ENIGMA”
Πυρογραφία και τέμπερες σε ξύλο

Πως και πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε συστηματικά με τη ζωγραφική; Από παιδί η ζωγραφική αποτελούσε τον παράδεισό μου το καταφύγιο και τον ονειρικό κόσμο μου. Το 2002 αποφοίτησα από τη Σχολή Βυζαντινής Αγιογραφίας Αγ.Τίτου στο Ηράκλειο Κρήτης. Από τότε ασχολούμαι συστηματικά με τη ζωγραφική. Εκφράζοντας κατά κύριο λόγο τα συναισθήματά μου.

Σε ποιο ρεύμα ή κίνημα θα εντάσσατε τα έργα σας; Δεν μπορώ να κατατάξω τα έργα μου σε ένα συγκεκριμένο ρεύμα. Μου αρέσει να πειραματίζομαι με τα υλικά. Με κρατάει σε εγρήγορση. Ένα έργο μπορεί να ξεκινήσει έχοντας αρχικά μια εικόνα στο μυαλό μου αλλά το αφήνω να εξελιχθεί με γνώμονα τη φαντασία τις μνήμες τα συναισθήματα ή και τα βιώματά μου.

“OISYN ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΕΛΑΦΙ” 
Πυρογραφία και τέμπερες σε ξύλο

Από που αντλείτε την έμπνευσή σας; Τα πάντα δύνανται να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης. Ό,τι βλέπω ακούω ζω και αισθάνομαι.

Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας; Η πλέον βαρυσήμαντη επίδραση που έχω δεχτεί καλλιτεχνικά είναι θα έλεγα από τους Βυζαντινούς εικονογράφους του 16ου αιώνα.

“ΣΤΟ ΦΩΣ ΜΙΑΣ ΑΣΤΡΑΠΉΣ” 
Πυρογραφία και λάδια σε ξύλο. Είναι η ζωή μιαν αστραπή κι όποιος το εννοήσει. Δε θα αφήσει μια στιγμή δίχως να τη γλεντήσει. Μ. Φιολιτάκη.

Ποιά είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνης; Η μεγαλύτερη πρόκληση που θέτω στον εαυτό μου, είναι να γίνομαι κάθε ημέρα και καλύτερη. Αποκτώντας γνώση και μη ξεφεύγοντας από την προσήλωση που απαιτεί η ενασχόληση με την Τέχνη. Η Χρονιά που μόλις εξέπνευσε μου έδωσε ένα ηχηρό μάθημα. Έτσι με πλήρη συναίσθηση θα πω πως αυτό αποτελεί και το μοναδικό μελλοντικό μου καλλιτεχνικό σχέδιο. Η ζωγραφική μου δίνει απέραντη χαρά. Εκφραστική διέξοδο. 

Πόσο αποδεκτή είναι η Τέχνη στην Ελλάδα σήμερα και τι ρόλο καλείται να παίξει στο δημόσιο χώρο; Πιστεύω πως η Τέχνη στην Ελλάδα σήμερα είναι ευρέως αποδεκτή. Συγκινεί τέρπει προβληματίζει, θέτει ερωτήματα ή δίνει απαντήσεις….

Μια ευχή για τους αναγνώστες του polismagazino.gr; Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για το χρόνο και το χώρο που μου αφιερώσατε. Να ευχηθώ από καρδιάς, μια καλή, ευλογημένη και εμπνευσμένη Χρονιά με υγεία!