Λιλίκα Αρνάκη: “Σαν γνήσια Ελληνίδα αισθάνομαι μεγάλη υπερηφάνεια για τους αγώνες του έθνους μου”

Συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και εμείς αναπολούμε τον ιστορικό τούτο αγώνα μέσα από τα έργα των ζωγράφων.

Ποια είναι τα συναισθήματά σας για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και πως θα τα παρουσιάζατε στον καμβά; Συγκίνηση και περηφάνια. Σαν γνήσια Ελληνίδα αισθάνομαι μεγάλη υπερηφάνεια για τους αγώνες του έθνους μου. Παράλληλα, γνωρίζω και το χρέος μου να τιμώ την ιστορία μου και τη Χριστιανική μου παράδοση. Το σύνθημα «Ελευθερία ή Θάνατος». Η ομόνοια και η ενότητα, η πίστη στα ιδανικά μας απέδειξαν ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Οι θυσίες και οι αγώνες μας δίδαξαν αρετή και ήθος σε ολόκληρο τον Κόσμο. Ολοι οφείλουμε σεβασμό και ευγνωμοσύνη στους ήρωές μας. Σήμερα, ως συνεχιστές αυτής της λαμπρής πορείας, πρέπει να μείνουμε ενωμένοι. “Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία” Αν. Κάλβος.

Επηρέασε η Ελληνική Επανάσταση του 1821 τους σύγχρονους αλλά και τους μεταγενέστερους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες; Έλληνες και ξένοι ζωγράφοι εμπνεύστηκαν από την Ελληνική Επανάσταση και αποτυπώσαν στον καμβά, τον ηρωισμό και την αυταπάρνηση των επαναστατημένων αγωνιστών. Ένας από τους πίνακες που έκαναν αίσθηση στην Ευρώπη, ήταν η σφαγή της Χίου, του Ευγένιου Ντελακρουά και η έξοδος του Μεσολογγίου ο δεύτερος πίνακας που σόκαρε την Ευρώπη. Η Ελλάδα συμβολίζεται μέσα από την μορφή της γυναίκας που περπατά στα ερείπια του Μεσολογγίου. Εργα Ελλήνων σημαντικα για μένα τo «Κρυφό σχολειό» του Νικόλαου Γύζη, η Πυρπόληση της Τουρκικής ναυαρχίδας του Νικηφόρου Λύτρα.

Με ποιο έργο από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 ταυτίζεστε καλλιτεχνικά και ποια συναισθήματα σας διακατέχουν;  Η έξοδος του Μεσολογγίου. Κατά κάποιο τρόπο αναβιώνει ο μύθος του Φοίνικα που αναγεννήθηκε μέσα από τις στάχτες του! Συγκίνηση και περηφάνια. 

Ποιον ήρωα ή ηρωίδα της Ελληνικής επανάστασης θα θελατε να αποθανατήσετε με την εικαστική σας καλλιτεχνία και γιατί; Έχω αποθανατισει τον Κολοκοτρώνη και τον Καποδίστρια Ο Κολοκοτρώνης ο σημαντικότερος πρωταγωνιστής της Επανάστασης  του 1821 μια προσωπικότητα που καταλαμβάνει άξια μια θέση ανάμεσα στις μεγάλες επαναστατικές αναφορές του 19ου αιώνα, του αντάρτη, του εκδικητή, του μαχητή της δικαιοσύνης, του πρωταγωνιστή απελευθερωτικών κινημάτων. Ο Καποδίστριας πέτυχε την επέκταση των συνόρων του νέου κράτους και την κατοχύρωση της ελληνικής ανεξαρτησίας.

Θα συμμετέχετε σε κάποια εικαστική δράση για την Ελληνική Επανάσταση του 1821; Ναι στις 14/5/21 ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΤΗΣ τραπεζας πειραιως με το σύλλογο των ΖΩΓΡΑΦΩΝ Β. ΕΛΛΑΔΟΣ.