Δημάκη Άννα: “Αισθάνομαι τιμή, σεβασμό και ευγνωμοσύνη για τους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης”

Συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και εμείς αναπολούμε τον ιστορικό τούτο αγώνα μέσα από τα έργα των ζωγράφων.

Ποια είναι τα συναισθήματά σας για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και πως θα τα παρουσιάζατε στον καμβά; Σαν Ελληνίδα νοιώθω τιμή, σεβασμό και ευγνωμοσύνη για τους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης που δεν λησμόνησαν το παρελθόν της φυλής μας και αγωνίστηκαν για τη δημιουργία ενός ελεύθερου, ανεξάρτητου και σύγχρονου κράτους. Το παρουσιάζω στον καμβά μου με μια νότα ονείρου με τη χρωματική μου επιλογή, αποχρώσεις σιέννα και σέπια που για εμένα δηλώνει θύμησες που συνδέει εμάς με μια άλλη εποχή. Θύμησες μιας εποχής που ανέδειξε ήρωες που έδωσαν τα πάντα για την απελευθέρωση της Χώρας μας. Ήρωες που με τους αγώνες τους δώσανε το τέλος της σκλαβιάς που σηματοδοτεί τη νέα αρχή του λαού των Ελλήνων.

Επηρέασε η Ελληνική Επανάσταση του 1821 τους σύγχρονους αλλά και τους μεταγενέστερους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες; Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες συγκινημένοι από των αγώνα των ελλήνων και την αγριότητα των κατακτητών, απεικόνισαν ρεαλιστικά τα σημαντικά γεγονότα της Ελληνικής Επανάστησης. Τα έργα αυτά που μας γεννούν συναισθήματα περηφάνειας και δέους συνδέονται με τις ελπίδες και τις προσδοκίες του Έθνους. Πολλές φορές εμπνεύστηκαν πρόσωπα σύμβολα για να προβάλλουν τα εθνικά ιδεώδη της Θρησκείας και της Πατρίδας μας. Με τα έργα τους διαμόρφωσαν μια φιλελληνική κουλτούρα προσφέροντας έτσι μια πολύτιμη βοήθεια για την ενίσχυση του ελληνικού απελευθερωτικού αγώνα. Απεικόνισαν τα γεγονότα που καθόρισαν το ποιοι είμαστε εμείς σήμερα και θα μας εμπνέουν πάντα.

Με ποιο έργο από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 ταυτίζεστε καλλιτεχνικά και ποια συναισθήματα σας διακατέχουν; H Δόξα των Ψαρών του Νικόλαου Γύζη για την λιτότητα και τον ιδεαλισμό του έργου που μέσα από αυτό αναπτερώνει την ιδέα της αναγεννώμενης Ελλάδας.

Ποιον ήρωα ή ηρωίδα της Ελληνικής επανάστασης θα θελατε να αποθανατήσετε με την εικαστική σας καλλιτεχνία και γιατί; Έχω ολοκληρώσει μια σειρά με την Δόμνα Βισβίζη. Την ηρωική θρακιώτισσα καπετάνισσα που αφιερώθηκε εξ ολοκλήρου στον αγώνα για την απελευθέρωση του έθνους και προσέφερε όλη την περιουσία της στον αγώνα αυτό. Ήταν κάτι που ήθελα πολύ για να τιμήσω με το δικό μου τρόπο την Γυναίκα. Να τιμήσω αυτή την Ευγενεστάτη και Γενναιοτάτη Ηρωίδα και μαζί της όλους τους ξεχασμένους αγωνιστές της Θράκης αλλά και τον τόπο που γεννήθηκα ελεύθερη χάρη σε όλους αυτούς.

Θα συμμετέχετε σε κάποια εικαστική δράση για την Ελληνική Επανάσταση του 1821; Στα πλαίσια των εορτασμών των 100 χρόνων της απελευθέρωσης και ενσωμάτωσης της Αλεξανδρούπολης στον εθνικό κορμό και των 200 χρόνων της εθνικής παλιγγενεσίας 1821-2021 συνεργάζομαι με τον σύλλογο Αινιτών και τιμάμε την Επανάσταση και τους αγωνιστές. Τιμάμε τη γυναίκα θρακιώτισσα, τη γυναίκα ηρωίδα. Μια ατομική μου έκθεση ζωγραφικής προς τιμήν της ηρωίδας Δόμνα Βισβίζη για το διάστημα 15 Μαϊου έως 29 Μαϊου 2021 με τίτλο “Η θρακιώτισσα καπετάνισσα Δόμνα Βισβίζη” στο κτίριο της Νομαρχίας Αλεξανδρούπολης. Ο σύλλογος Αινιτών θα εκθέσει τις παραδοσιακές φορεσιές του ελληνομουσείου Αίνου και είναι μεγάλη μου τιμή αυτή η συνεργασία. Ένας πολύ σημαντικός και δυναμικός σύλλογος. Από τις πρώτες δράσεις του Συλλόγου ήταν η ανέγερση του μνημείου των Αινιτών ηρώων του 1821, Χατζηαντώνη και Δόμνας Βισβίζη, στην πλατεία του Φάρου Αλεξανδρούπολης το 1987. Σκοπός του Συλλόγου είναι η αναβίωση του έργου της Ελληνικής κοινότητας και του Ελληνομουσείου της Αίνου, η καταγραφή της ιστορίας της Αίνου, η ενδυνάμωση των παραδόσεων, η περίσωση των ηθών και εθίμων και γενικότερα η διασφάλιση της μετάδοσης της ιστορικής κληρονομιάς της Αίνου στις επόμενες γενιές. Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – Περιφερειακή Ενότητα Έβρου θέτει υπό την αιγίδα της την εκδήλωσή μας.