Χρήστος Κατσίδης: “Ταυτίζομαι ψυχικά με τον πίνακα του Θεόδωρου Βρυζάκη με τίτλο “Υπέρ πατρίδος το παν”

Συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και εμείς αναπολούμε τον ιστορικό τούτο αγώνα μέσα από τους ήρωες και τις ηρωίδες της εποχής.

Ποια είναι τα συναισθήματά σας για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και πως τα εξωτερικεύετε μέσα από το μουσικό σας έργο; Τα συναισθηματά μου ειναι πολλά. Η Ελληνική επανάσταση του 1821 αποτέλεσε το βασικο πυλώνα για την απελευθέρωση των Ελλήνων. Οπότε ένα τόσο σπουδαίο γεγονός 200 ετών εξακολουθεί να ειναι τόσο συγκινητικο γιατι όλοι αυτοι οι αγωνιστές του 21′ πάλεψαν για την ελευθερία.

Επηρέασε η Ελληνική Επανάσταση του 1821 τους σύγχρονους αλλά και τους μεταγενέστερους Έλληνες και ξένους μουσικούς;  Πιστεύω οτι η επανάσταση του 1821 ναι εχει ασκήσει επηροή πανω σε Ελληνες ακομα και ξενους δημιουργους οχι μονο μουσικούς αλλα και ποιητές που μεσα απο την τέχνη που υπηρετούσαν απεικόνιζαν ολη την επανάσταση του 1821 ειτε μεσα απο στίχους είτε μεσα απο μελωδίες.

Με ποιο ζωγραφικό έργο από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 ταυτίζεστε ψυχικά και ποια συναισθήματα σας διακατέχουν; Θα έλεγα οτι ταυτίζομαι με τον πίνακα του Θεόδωρου Βρυζάκη με τιτλο “Υπερ πατρίδος το παν”. Αυτός ο πινακας παντα μου προκαλούσε θαυμασμό. Θα ελεγα οτι ειναι ενα απο τα πιο καλομελετημένα εργα απο τον τρόπο που χρησιμοποιουνται τα χρώματα μέχρι την όλη απεικόνιση του πίνακα και το περιεχόμενό του.

Με ποιον ήρωα ή ηρωίδα της Ελληνικής επανάστασης θα θελατε να συνομιλήσετε και γιατί; Θα ηθελα να μιλήσω με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη γιατι ήταν μια απο τις πιο εμβληματικές και σημαντικες φιγουρες του 1821 και έπαιξε πολυ σημαντικό ρολο ως επαναστάτης.

Θα συμμετέχετε σε κάποια πολιτιστική δράση για την Ελληνική Επανάσταση του 1821; Αν μου γινότανε καποια πρόταση με μεγαλη μου χαρα.