Κώστας Φυρογένης: “Στοχεύω να αποκτήσω ολοένα και περισσότερη εμπειρία στη μουσική σκηνή, επιδιώκοντας με σταθερά βήματα την επιτυχία”

“…Τα μελλοντικά μου σχέδια είναι να αποκτήσω περισσότερες εμπειρίες στη μουσική σκηνή, να συνεργαστώ με αξιόλογους μουσικούς, να εξελίσσομαι ποιοτικά και να ξεπερνώ τους φόβους και τα όρια μου…”

Ποια είναι η πρώτη σας Μουσική ανάμνηση; Μεγάλωσα σε μια μουσική οικογένεια και ως επί το πλείστον η μουσική δεν έλειπε από την καθημερινότητα μου. Από μικρός θυμάμαι τον πατέρα μου να παίζει κάποιες μελωδίες στην κιθάρα ή στο λαούτο. Στο δημοτικό λοιπόν, σαν ντροπαλό παιδάκι που ήμουν, κλεινόμουν στο δωμάτιο και προσπαθούσα χαμηλόφωνα να παίξω ή να δημιουργήσω μελωδίες άλλοτε σκαλίζοντας την κιθάρα ή το λαούτο, άλλοτε την μελλόντικα και την φλογέρα.

Ποιον μουσικό θαυμάζετε και με ποιον Μουσικό θα θέλατε να βρεθείτε επί σκηνής; Θαυμάζω πάρα πολλούς καλλιτέχνες από διάφορα είδη μουσικής.
Παρόλο αυτά είμαι μεγάλος θαυμαστής των Νίκου Παπάζογλου, Αντώνη Βαρδή και Διονύση Σαββόπουλου.
Όπως προείπα υπάρχουν τόσοι Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες που θαυμάζω και θα ήθελα να συνεργαστώ, που θα χρειαστούν ώρες για να τους αναφέρω!

Περιγράψτε μας τη μέχρι σήμερα πορεία σας στη μουσική. Στα 14 μου χρόνια πήρα τα πρώτα επίσημα μαθήματα από το Εθνικό Ωδείο στην ηλεκτρική κιθάρα καθώς παράλληλα ως έφηβος υπήρξα μέλος μιας τοπικής μπάντας της Μεταμόρφωσης. Εκείνα τα χρόνια άρχισε η τριβή μου με τις Live εμφανίσεις, τις πρόβες και τα μουσικά στούντιο.
Στα 19, αποφάσισα να επενδύσω στην μουσική μου κατάρτιση παρακολουθώντας το πρόγραμμα του Εθνικού Ωδείου για το πτυχίο κλασσικής κιθάρας.
Στα 21 μου συμμετείχα στην πανελλαδική ορχήστρα «Οι κιθαριστές» με εμφανίσεις στο Ηρώδειο και στο Μέγαρο μουσικής Αθηνών. Την ίδια περίοδο είχα την τύχη να διασκευάσω ένα κομμάτι από τους Strings Demons που εκδόθηκε με την συνυπογραφή, του μεγάλου δασκάλου Ευάγγελου Μπουντούνη.
Από τα 23 μου έως και σήμερα τραγουδώ και παίζω προσπαθώντας να δίνω όσο το δυνατόν περισσότερες εμφανίσεις, διδάσκοντας παράλληλα κιθάρα σε μικρούς και μεγάλους φίλους της μουσικής.
Σήμερα έχω την χαρά να λειτουργώ ως τραγουδοποιός συνθέτοντας και εκτελώντας την δική μου μουσική και στίχους παρουσιάζοντας τα κομμάτια μου μέσω του youtube καναλιού μου.

Ποιά είναι η άποψή σας για τα μουσικά τηλεοπτικά talent show; Σκέφτομαι, ότι σίγουρα μας βοηθάει να εκφράσουμε και να επικοινωνήσουμε το ταλέντο μας σε περισσότερους ανθρώπους και να αποκτήσουμε δυνατότερες εμπειρίες. Από την άλλη όμως, μουσικοί φίλοι που έχουν πάρει μέρος μου εκμυστηρεύτηκαν πως τελικά δεν ήταν και τόσο χρήσιμη η συμμετοχή. Πιστεύω, πως όλα έχουν την αρνητική και τη θετική πλευρά τους.

Μια συνεργασία που ονειρεύεστε; Προτιμώ να αλλάξω το ρήμα και αντί του ονειρεύομαι να χρησιμοποιήσω το στοχεύω.
Στοχεύω λοιπόν, να αποκτήσω ολοένα και περισσότερη εμπειρία στην μουσική σκηνή, επιδιώκοντας με σταθερά βήματα την επιτυχία. Με βάση την μουσική που αγαπώ και δημιουργώ θα ήθελα να συνεργαστώ με πολλούς καλλιτέχνες. Ενδεικτικά ονόματα είναι: Ελεονόρα Ζουγανέλη, Σωκράτης Μάλαμας, Ορφέας Περίδης, Φίλιππος Πλιάτσικας και άλλοι πάρα πολλοί!!

Γιατί χρειάζεται η μουσική παιδεία; Είναι πολυτέλεια ή ανάγκη; Την ερώτηση αυτή προσπαθώ να την θέτω στους μαθητές μου από τα πρώτα κιόλας μαθήματα και η απάντηση που παίρνω συντριπτικά είναι ότι η μουσική παιδεία είναι αναγκαία.
Στην Ελλάδα συχνά οι άνθρωποι εκφράζουν την γνώμη τους για την μουσική χωρίς να την γνωρίζουν ουσιαστικά. Επειδή έχουν ακούσει μουσική δεν πάει να πει ότι έγιναν ειδικοί. Είναι σαν να μιλάνε για την γεύση των πορτοκαλιών χωρίς να έχουν φάει ποτέ.

Στην ερώτηση γιατί χρειάζεται η μουσική παιδεία, πάρτε για παράδειγμα έναν άνθρωπο που έχει γευτεί τα οφέλη της. Αυτός ο άνθρωπος γνωρίζει την αξία του ρυθμού και του συγχρονισμού. Γνωρίζει ότι όλα διέπονται από το μέτρο. Γνωρίζει καλά να υπομένει και να επιμένει. Μαθαίνει να πειθαρχεί. Γίνεται πιο δημιουργικός. Εκφράζει τα συναισθήματα του! Και ειδικά σε έναν κόσμο, όπου «οι άντρες δεν κλαίνε» , έχει το πλεονέκτημα να σέβεται και να μένει ανοιχτός στα συναισθήματα. Αυτά είναι μερικά από τα θετικά της μουσικής παιδείας, αλλά το σημαντικότερο για μένα είναι ότι γίνεται πιο χαρούμενος.

Υπάρχουν Έλληνες αξιόλογοι μουσικοί, με μουσική κατάρτιση και γνώσεις; Υπάρχουν Έλληνες μουσικοί που είναι μεγαθήρια δημιουργικότητας. Συνθέτες που κολλούν παραδοσιακούς ήχους με ροκ χρώμα. Συνθέτες που μπλέκουν jazz ήχους σε ελληνικούς ρυθμούς. Νομίζω ότι η Ελλάδα έχει πολλά να δώσει ακόμη στο χώρο της μουσικής.

Ποια είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια; Τα μελλοντικά μου σχέδια είναι να αποκτήσω περισσότερες εμπειρίες στην μουσική σκηνή, να συνεργαστώ με αξιόλογους μουσικούς, να εξελίσσομαι ποιοτικά και να ξεπερνώ τους φόβους και τα όρια μου. Τέλος, να συνεχίζω να εκφράζομαι αυθεντικά με ευθύνη απέναντι στο κοινό και στην μουσική.

Bio. COSTAS FYROGENIS
Email: [email protected] Τηλ. 6986746873