Κατερίνα Κλήμη: “Επιτυχία υπάρχει όταν το κοινό της παράστασης φεύγει γεμάτο συναισθήματα”

Ο Κώστας Αρζόγλου διασκευάζει και σκηνοθετεί τη βραβευμένη «Ανάσα Ζωής»

Η Κατερίνα Κλήμη μιλάει στο polismagazino για το ρόλο της Φράνσις στην παράσταση.

Στο έργο του βραβευμένου συγγραφέα Ντέιβιντ Χέαρ «Ανάσα Ζωής» που παρουσιάζεται σε διασκευή και σκηνοθεσία Κώστα Αρζόγλου στο θέατρο «Αλεξάνδρεια», η Κατερίνα Κλήμη υποδύεται την Φράνσις.
Η Φράνσις, ερωμένη του Μάρτιν, έχει μοιραστεί τον ίδιο σύντροφο επί 25 χρόνια με την σύζυγό του Μαντλέν (τον ρόλο υποδύεται η Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου). Οι δυο γυναίκες συναντιούνται σε μια επαρχιακή πόλη της Αγγλίας, ψάχνουν, σκαλίζουν μέσα τους και προσπαθούν να κλείσουν τους λογαριασμούς τους. Η «Ανάσα Ζωής» (The Breath of Life) γράφτηκε το 2002 και παρουσιάστηκε την ίδια χρονιά στο Royal Haymarket του Λονδίνου με τεράστια επιτυχία (τις δύο ηρωίδες έπαιξαν τότε η Τζούντι Ντεντς και η Μάγκι Σμιθ).

Μιλήστε μας για τον ρόλο της Φράνσις που υποδύεστε στην “Ανάσα Ζωής”.

Η Φράνσις είναι μια γυναίκα προσκολλημένη στο παρελθόν και στον Μάρτιν, από τον οποίο δεν μπόρεσε να ξεφύγει μέχρι που βρήκε την δικαίωσή της στο πρόσωπο της Μαντλέν, συζύγου του Μάρτιν.

Δουλέψατε με τον σημαντικό καλλιτέχνη Κώστα Αρζόγλου, που σκηνοθέτησε την παράσταση. Πώς ήταν η συνεργασία σας;

Το λιγότερο που μπορώ να πω για την συνεργασία μας περικλείεται σε μια λέξη: «Άψογη». Ήταν όνειρο για μένα να δουλέψω μαζί του. Πριν από τέσσερα χρόνια είχα την τύχη να μπω στην ομάδα ηθοποιών που δημιουργούσε ο κ. Αρζόγλου για μια δουλειά με θέμα την Ιοκάστη.

Σε ποιά ηλικία ανακαλύψατε ότι θέλετε να γίνετε ηθοποιός;

Το θέατρο μου άρεσε από μικρό παιδί. Την απόφαση να σπουδάσω υποκριτική την πήρα όταν είχα γίνει ήδη μητέρα. μια θεατρική παράσταση που παρακολούθησα, «Ένα καπέλο από ψάθα Ιταλίας» του Ευγένιου Λαμπίς, ήταν η αφορμή για να ξεκινήσω.

Ποιόν ηθοποιό – καλλιτέχνη θαυμάζετε;

Υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι καλλιτέχνες, αλλά έχω ξεχωρίσει τον δάσκαλο, ηθοποιό και σκηνοθέτη Κώστα Αρζόγλου. Θαυμάζω τον κ. Δημήτρη Καταλειφό και τον κ. Γιώργο Νινιό.

Τι σημαίνουν οι λέξεις “καριέρα – επιτυχία” για εσάς;

“Καριέρα” σημαίνει να παίζω ρόλους που να με αγγίζουν σαν άνθρωπο και το όνειρο μου να βρίσκει διέξοδο μέσα από αυτούς τους ρόλους. “Επιτυχία” υπάρχει όταν το κοινό της παράστασης φεύγει γεμάτο συναισθήματα.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται;

Καλλιτέχνης γεννιέσαι, αλλά μέσα από σκληρή δουλειά μπορείς να ξεχωρίσεις.

Ποιά λέξη σάς εκφράζει ως καλλιτέχνη;

Επιμονή και υπομονή.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη;

Ευαίσθητη, συναισθηματική και ονειροπόλα.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Μέχρι το Πάσχα θα παίζω στην «Ανάσα Ζωής» στο θέατρο «Αλεξάνδρεια». Για τον επόμενο χειμώνα συζητώ κάποια πράγματα για θέατρο, αλλά ακόμα δεν είναι κάτι οριστικό για να το ανακοινώσω.

Λίγα λόγια για την Κατερίνα Κλήμη

Σπούδασε υποκριτική στην «Αθηναϊκή Σχολή» (Ανώτερη Δραματική Σχολή Kάλβου-Kαλαμπόκη). Έκανε σεμινάρια υποκριτικής στο Θέατρο των Αλλαγών (2007), καθώς και με τους δημιουργούς: Δημήτρη Μαυρίκιο (2007), Σοτιγκί Κουγιατέ (2008), Leon Herbet (Acting on Camera, 2009), Ε.Μελά- Γ.Καρούνη (2010), Γιώργο Βούρο (2014), Κώστα Αρζόγλου (θέμα «Ιοκάστη», 2017).
Έχει εμφανιστεί στην τηλεόραση, σε διαφημιστικό spot της Vodafone (2008) και στην σειρά «Εργαζόμενη Γυναίκα» (2008), Στο θέατρο, έπαιξε στις παραστάσεις «Ποτέ πια» (σκηνοθ. Αλέξανδρος Ζαχαρέας, Θέατρο Άρτι, 2010), «8 Γυναίκες κατηγορούν εσένα» (σκηνοθ. Έφη Μεράβογλου, Excalibur bar, 2012), «Pizza Mercedes» σε δικό της κείμενο (σκηνοθ. Γιώργος Λιβανός, Studio Κυψέλης, 2012), «Δείπνο Θανάτου» (σκηνοθ. Δημήτρης Παραδείσης, Θέατρο Λύχνος, 2019).

Η «Ανάσα Ζωής» παίζεται στο θέατρο «Αλεξάνδρεια» (Σπάρτης 14, Πλ. Αμερικής, 11252 Αθήνα, Τηλ. 2121007079), κάθε Παρασκευή ώρα 21:00, Σάββατο και Κυριακή ώρα 18:00.
Έκανε πρεμιέρα στις 7 Φεβρουαρίου 2020 και θα παίζεται έως 3 Μαΐου 2020.
Διασκευή/Σκηνοθεσία: Κώστας Αρζόγλου. Σκηνικά/Κοστούμια: Ελένη Παπαγεωργίου. Σχεδιασμός Φωτισμών: Κώστας Αρζόγλου. Κατασκευή Σκηνικών: Διονύσης Κατερέλος. Φωτογραφίες: Προκόπης Παπαγεωργίου. Οργάνωση Παραγωγής: Νικολέτα Φακατσέλη

«Ανάσα Ζωής»
του ΝΤΕΗΒΙΝΤ ΧΕΑΡ
Διασκευή – Σκηνοθεσία Κώστας Αρζόγλου
Από 7 Φεβρουαρίου 2020 στο θέατρο Αλεξάνδρεια

Το έργο του βραβευμένου συγγραφέα Ντέιβιντ Χέαρ «Ανάσα Ζωής» παρουσιάζεται σε διασκευή και σκηνοθεσία Κώστα Αρζόγλου από την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020 και κάθε Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο & Κυριακή στις 18:00 στο θέατρο «Αλεξάνδρεια» (Σπάρτης 14, Πλ. Αμερικής, 11252 Αθήνα, Τηλ. 2121007079).

Ο Ντέιβιντ Χέαρ τολμάει. Καταγράφει αυτό που συνήθως φοβίζει τον κάθε άντρα: να βρεθούν μαζί οι δύο γυναίκες που χάραξαν τη ζωή του.
Τώρα όμως βρίσκονται η μία απέναντι στην άλλη. Εκείνες και οι μνήμες τους από κείνον. Η ερωμένη και η γυναίκα του. Με κάποια από τις δύο έχει αποκτήσει παιδί. Με ποια;
Οι σχέσεις ήταν άραγε παράλληλες; Συνέπεσαν; Ή ήταν ειλικρινέστατες; Τις είχε προδώσει; Τώρα πια, ξεφουρνίζουν την ψυχή τους. Αυτός λείπει ή τους λείπει;

Λίγα λόγια για το έργο

Η Μαντλέν και η Φράνσις μοιράστηκαν τον ίδιο σύντροφο επί 25 χρόνια. Σύζυγος και ερωμένη. Συναντιούνται σε μια επαρχιακή πόλη της Αγγλίας. Ψάχνουν, σκαλίζουν μέσα τους και προσπαθούν να κλείσουν τους λογαριασμούς τους ενώ έρχονται αντιμέτωπες με την απώλεια του έρωτα, τον χωρισμό, το παρελθόν, το αβέβαιο μέλλον. Ο Μάρτιν, ο μοιραίος άνδρας, είναι «παρών» στη συνάντησή τους, αλλά πολύ μακριά πια, καθώς έχει εγκαταλείψει και τις δύο και έχει φτιάξει μια νέα ζωή στην Αμερική.
Το έργο «Ανάσα Ζωής» (The Breath of Life) γράφτηκε το 2002 και παρουσιάστηκε την ίδια χρονιά στο Royal Haymarket του Λονδίνου με τεράστια επιτυχία. Τις δύο ηρωίδες έπαιξαν η Τζούντι Ντεντς και η Μάγκι Σμιθ.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

«Ανάσα Ζωής»
του Ντέιβιντ Χέαρ
Κοινωνικό
Διασκευή / Σκηνοθεσία: Κώστας Αρζόγλου
Σκηνικά / Κοστούμια: Ελένη Παπαγεωργίου
Μουσικές Επιλογές: Η ομάδα
Σχεδιασμός Φωτισμών: Κώστας Αρζόγλου
Κατασκευή Σκηνικών: Διονύσης Κατερέλος
Φωτογραφίες: Προκόπης Παπαγεωργίου
Οργάνωση Παραγωγής: Νικολέτα Φακατσέλη
Παίζουν: Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου (Μαντλέν), Κατερίνα Κλήμη (Φράνσις)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: Κάθε Παρασκευή ώρα 21:00, Σάββατο και Κυριακή ώρα 18:00
Πρεμιέρα: Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020 ώρα 21:00
Έως Κυριακή 3 Μαΐου 2020
ΔΙΑΡΚΕΙΑ παράστασης: 115 λεπτά (με διάλειμμα)
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: 12€ κανονικό, 8€ μειωμένο (φοιτητών, ανέργων), 5€ (πολύτεκνοι, Α.Μ.Ε.Α.)
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ εισιτηρίων: viva.gr και ticketmaster.gr
Viva: https://bit.ly/2Uj03KW
Ticketmaster: https://bit.ly/2RAtA12
Και στο ταμείο του θεάτρου
ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: Στο ταμείο του θεάτρου 212-1007079 και στο 6971874075
Θέατρο «Αλεξάνδρεια»
Σπάρτης 14, Πλατεία Αμερικής, ΑΘΗΝΑ. τηλ: 2121007079
Σελίδα: https://http://www.facebook.com/AlexandreiaPolychorosTechnes
Χώρος parking: Απέναντι από το θεατρο.