ΚΑΘΕΤΟΣ ΧΡΗΣΜΟΣ: Μυθιστόρημα του Νικήτα Κακκαβά από τις Εκδόσεις Libron

Βιβλιοεπιλογές από τη Μαίρη Γκαζιάνη

Ο Νικήτας Κακκαβάς συνθέτει με μαεστρία ένα φρενήρες καλειδοσκόπιο της ελληνικής ιστορίας από τον Εμφύλιο μέχρι τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης, όπου τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται.

Περιγραφή

Tι θα έκανες, αν ήξερες ότι θα πεθάνεις εικοσιτέσσερις ώρες μετά από τον θάνατο ενός άγνωστου άνδρα; Θα έκανες τα πάντα για να τον βρεις και να γίνεις ο φύλακας-άγγελός του;

Αθήνα, δεκαετία ’80. Ο Κώστας Ραλλίδης, ένας «άχρωμος και άοσμος» υπάλληλος σε υπουργείο, βλέπει στο όνειρό του πως θα πεθάνει μια ημέρα μετά από τον θάνατο ενός άγνωστου ανθρώπου.

Γρήγορα ανακαλύπτει ότι το πρόσωπο αυτό όχι μόνο είναι υπαρκτό, αλλά πρόκειται για τον Σπύρο Κάλφα, πρώην αρχιβασανιστήτης Χούντας και νυν αόρατο οικονομικό μεγαλοπαράγοντα της Μεταπολίτευσης.

Πιστεύοντας στον χρησμό του ονείρου, ξεκινάει να συναντήσει τον Κάλφα και να γίνει ο προστάτης του. Στην προσπάθειά του αυτή ο Ραλλίδης θα βρεθεί σ’ έναν λαβύρινθο, όπου εναλλάσσονται τοπία και άνθρωποι κάθε λογής.

Πολιτικό θρίλερ; Αστυνομικό μυθιστόρημα; Μυθοπλασία με αληθινά πρόσωπα σε φανταστικούς διαλόγους που θα μπορούσαν να ήταν και αληθινοί;

Αριστερόστροφες και δεξιόστροφες ιδεοληψίες καταρρέουν, ένοχα μυστικά και σκελετοί δεκαετιών φυλαγμένα σε μια «σπηλιά του θησαυρού», άλλοτε τα θύματα αποδεικνύονται θύτες και οι θύτες θύματα.

Στο τέλος στέκει όρθια μόνο η ευχή του συγγραφέα για κάθε ήρωα ξεχωριστά:

«Ας τον λυπηθεί τώρα η Μοίρα, αυτή που συνήθως λιανίζει έναν έναν τους απλούς ανθρώπους αυτής της γης».

Ένα φρενήρες καλειδοσκόπιο της ελληνικής ιστορίας από τον Εμφύλιο μέχρι τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης, όπου τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται.

ISBN: 978-618-5427-71-9, Αριθμός σελίδων: 192, Ημ. Έκδοσης: 20/6/2022, Τιμή: 13.99 €

Διανομή: Brainfood Εκδοτική ΜΕΠΕ