Ιωακείμ Αρζαμάνογλου: “Η μεγαλύτερη πρόκλησή μου είναι να μην απογοητευτώ από τις δυσκολίες και να καταφέρω να ζωγραφίζω για το υπόλοιπο της ζωής μου”

Στα πλαίσια της προώθησης καλλιτεχνών και της εικαστικής παρουσίασης PRIVE ART II” ο Πολιτιστικός Φορέας DREAMTEAM πιστός σε όσα υπόσχεται για έναν καλύτερο κόσμο (#giaenankaliterokosmo), μας παρουσιάζει τους συμμετέχοντες δημιουργούς αυτής της πρωτοποριακής δράσης και μας τους συστήνει μέσα από την Τέχνη τους.

Παν Ο Μέγας Πέθανε
Διαστάσεις 80 x 80 Ακρυλικό σε Καμβά

Πως και πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε συστηματικά με την τέχνη; Ξαφνικά και αστραπιαία ! Όπως όλα τα υπέροχα στη ζωή έτσι και η ζωγραφική μπήκε απρόσμενα στη ζωή μου ! Για πολύ καιρό ο κάλος μου φίλος Γιάννης Καραπάνος επέμενε και μου έλεγε να δοκιμάσω να ζωγραφίσω ! Εγώ πάντα πεσιμιστής ήμουν αρνητικός ! Όμως ένα βράδυ με προσκάλεσε σπίτι του και απρόσμενα με έβαλε μπροστά σε ένα μικρό καμβά και μου είπε δοκίμασε αυτήν την τεχνική και μου έδωσε χρώματα ! Και κατευθείαν απορροφήθηκα έχασα τα πάντα γύρω. Αφοσιώθηκα ηρέμισα και μπορώ να πω θεραπεύτικα ψυχολογικά ! Ε αυτό ήταν. Από τότε η ζωγραφική είναι για έμενα σαν φάρμακο ψυχής. Έχω εξάρτιση από το χρώμα και τον καμβά με ηρεμεί με γεμίζει και με μεταφέρει κάπου πολύ όμορφα μακριά από την οδυνηρή πεζή πραγματικότητα !

Σε ποιο ρεύμα ή κίνημα θα εντάσσατε τα έργα σας; Είναι βασικά μια νέα ιδέα που είχε ο Γιάννης Καραπάνος. Προσθέτεις χρώμα όπως το θες με κινητική θα έλεγα εγώ σαν τον Μπολοκ και αφού φτάσεις εκεί που θες μετά αφαιρείς χρώμα και δίνεις σχήμα στον καμβά ! Είναι Αφαίρεση βασικά ! Και είναι απόλυτα ελεύθερη τεχνική. Αφαιρείς με ό,τι θες εσύ ! Είναι διαδραστική και άμεση τεχνική δεν χωρά διαλύματα έχει ένταση και ρυθμό πολύ !

Η Μάσκα του Βάκχου
Διαστάσεις – 80 x 80 Ακρυλικό σε Καμβά

Από που αντλείτε την έμπνευση σας; Από την οδύνη της καθημερινότητας από τα απίστευτα που βλέπουμε όλοι από την κοινωνία και τα δικά μου ψυχολογικά ! Τολμώ βεβαία να μπαίνω και σε φιλοσοφικά μονοπάτια και σε αρχαία Ελληνική γραμματεία ! Πάντα προσπαθώ να διδάσκει κάτι το έργο μου να φωνάζει ξυπνά. Σκέψου αναρωτήσου δεν είναι πάντα ευχάριστα τα έργα μου ! Ούτε η ίδια η ζωή αλώστε !

Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας; Όχι δεν μπορώ να πω ότι με έχει επηρεάσει αυτό θα ήτανε αδύνατο πρακτικά ! Λατρεύω και θαυμάζω τον Βασίλη Αράπη και σε επίπεδο ζωγραφικής και σε φιλοσοφικό και κοινωνικό επίπεδο ! Επίσης βλέποντας τα έργα του Καραπάνου κάθε φόρα λέω μα πως το έκανε πάλι ! Και πόλους ακόμα Έλληνες ζωγράφους όπως ο Γεωργάς ο Μηναριτζόγλου ο Γεωργόπουλος ! Και μαγεύομαι από την ψυχεδέλεια και την βαθύτητα του Μπεκζίνσκι !

Ποιά είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνης; Να μην απογοητευτώ από τις δυσκολίες και να καταφέρω να ζωγραφίζω για το υπόλοιπο της ζωής μου !

Πόσο αποδεκτή είναι η Τέχνη στην Ελλάδα σήμερα και τι ρόλο καλείται να παίξει στο δημόσιο χώρο; Καμιά τέχνη πλέον στην Ελλάδα δεν είναι αποδέχτη και δεν υπολογίζεται από και την εκάστοτε κυβέρνηση και τις περασμένες ! Ο πολιτισμός τελειώνει στο πλαίσιο των τηλεοπτικών δεκτών ! Είμαστε η μόνη χώρα που δεν έχει πινακοθήκη και εκτιμώ ότι θα χάσουμε πολύ μεγάλους ζωγράφους που προανέφερα ! Πολύ φοβάμαι ότι είτε στην Γαλλία είτε στην Αγγλία ή στη Γερμανία θα καταλήξουν να εκθέτουν τα έργα τους ! Άλλα για να καταλήξω αρχικά πρέπει να αναδομηθεί η παιδεία. Βγήκανε τα καλλιτεχνικά από τα σχολεία ! Είναι μεγάλη η πικρία μου πάνω σε αυτό το θέμα και δεν θέλω να γίνω περαιτέρω δυσάρεστος !

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Να είμαι ψυχικά και σωματικά υγιέστατος, να είμαι πάντα καλός και ανεκτικός προς τους συνανθρώπους μου και να ΖΩΓΡΑΦΙΖΩ…

https://www.facebook.com/dreamteam.org.gr/