Αθανάσιος Αθάνατος: “Η ανθρώπινη επικοινωνία και η ζωντάνια είναι αυτή που μας αναζωογονεί”

Ο Αθανάσιος Αθάνατος, Ερευνητής –  Στιχουργός – Ντοκιμαντερίστας, απαντάει στις ερωτήσεις του polismagazino.gr

Εγκλεισμός στο σπίτι. Πως διαχειρίζεστε το χρόνο σας; Ποια συναισθήματα σας διακατέχουν; Συνηθισμένος να εκμεταλλεύομαι τις ώρες της ηθελημένης απομόνωσης, αφιερώνω τον χρόνο μου πάντοτε σε κάτι δημιουργικό. Μελέτη, γράψιμο όταν καλεί η έμπνευση, πολύ μουσική και διαρκής έρευνα πάνω στα αντικείμενα των ενδιαφερόντων μου όπως: η Ελληνική δισκογραφία, τα Καλλιτεχνικά πεπραγμένα και η Ιστορική επιστήμη.

Ακούμε συνεχώς για Βία. Ενδοοικογενειακή, εργασιακή, αθλητική, καλλιτεχνική… Εντυπωσιάζεστε από το συμβάν ή από τους πρωταγωνιστές; Εσείς έχετε υποστεί κάποια μορφή βίας; Η βία είναι μια σκληρή πραγματικότητα και τις περισσότερες φορές γίνεται έμμεσα και με το γάντι. Σαφώς και έχω υποστεί τέτοιου είδους βία, η οποία είναι πιο ψυχοφθόρα από την άμεση διότι γίνεται ύπουλα – αθόρυβα και πολλές φορές από φίλους και συνάδελφους μέσα στο πλαίσιο των φιλοδοξιών.

Πιστεύετε στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου; Θα εμβολιαστείτε όταν έρθει η ώρα; Είμαι υπέρμαχος της επιστημονικής σκέψης και έχω εμπιστοσύνη στους ειδικούς. Το γεγονός ότι κάποιοι εμπορεύονται αυτή τη γνώση δεν αναιρεί την αποτελεσματικότητα της Ιατρικής. Σ’ αυτήν έτσι κι αλλιώς έχουμε αφεθεί από την ημέρα της γέννησής μας, γι’ αυτό και θα εμβολιαστώ κι εγώ με τη σειρά μου προστατεύοντας τον εαυτό μου και την κοινωνία μέσα στην οποία κινούμαι.

Έχετε στερηθεί κάτι από τον εγκλεισμό σας στο σπίτι και εάν ναι, πως το αντιμετωπίσατε; Φυσικά και έχω στερηθεί.. επαφές είτε για εργασία – είτε για ψυχαγωγία. Την αλληλεπίδραση με τον καλλιτεχνικό, και όχι μόνο, χώρο. Κάποια ταξίδια, όπως και το απλό περπάτημα στο οποίο αρέσκομαι. Πάνω απ’ όλα όμως η ανθρώπινη επικοινωνία και η ζωντάνια είναι αυτή που μας αναζωογονεί.

Τηλεργασία και Αναστολή εργασιακών συμβάσεων. Τι πιστεύετε ότι θα συμβεί την επόμενη ημέρα του απεγκλωβισμού μας στον εργασιακό χώρο; Αναγκαίο κακό.. σε κάποιες περιπτώσεις. Η εκμετάλλευση της τεχνολογίας βοηθά στην άμεση διεκπεραίωση με μικρότερο κόστος, οπότε κάποιες πρακτικές θα παραμείνουν. Η άμεση όμως επαφή δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να αντικατασταθεί. Εάν αυτό συνέβαινε θα δημιουργούνταν μια κοινωνία αποστειρωμένη, άτονη, καταθλιπτική και πάλι η έμφυτη ανθρώπινη ανάγκη θα ανέτρεπε αυτήν την ανισόρροπη και ανώμαλη κατάσταση.