Γεώργιος Ιβάνοφ: O Ελληνο-Πολωνός ήρωας

Γράφει ο Νίκος Μουρατίδης

Οι Γερμανοί τον εκτέλεσαν επειδή ως σαμποτέρ, τους είχε “σκίσει”. Είχε γίνει ο φόβος και ο τρόμος στην περιοχή, τον είχαν συλλάβει αρκετές φορές, είχε δραπετεύσει μέχρι που το 1943 – σε ηλικία 32 ετών – τον εκτέλεσαν. Ποιος ήταν όμως αυτός ο νεαρός και τι σχέση είχε με την Ελλάδα;

Θα τα μάθουμε όλα, αρκεί πρώτα να σας πω, πως θεωρείται ο μεγαλύτερος σαμποτέρ των Συμμάχων ενάντια στους Nazi κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν πολύ μορφωμένος, γλωσσομαθής (μιλούσε άπταιστα 5-6 γλώσσες), αθληταράς, τολμηρός και πατριώτης.

Ο Jerzy Iwanow-Szajnowicz, γεννήθηκε στην Βαρσοβία 14 Δεκεμβρίου 1911. Πατέρας του ήταν ο κόμης Βλαδίμηρος Ιβάνωφ, συνταγματάρχης του τσαρικού στρατού, τον οποίο τον έχασε όταν ήταν σε μικρή ηλικία. Το 1926 – στα 15 του -εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη μαζί με τη μάνα του, που είχε παντρευτεί σε δεύτερο γάμο τον επιχειρηματία Ιωάννη Λαμπριανίδη.

Ο Jerzy που στην Ελλάδα τον φώναζαν Γιώργο, ήταν αθλητικός τύπος και από το 1928 εντάχθηκε στην ομάδα του «Ηρακλή», αρχικά στο ποδόσφαιρο και αργότερα στην ομάδα κολύμβησης όπου πρώτευσε σε βορειοελλαδικούς και διακρίθηκε σε πανελλήνιους αγώνες.

Κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με την κατάληψη της Πολωνίας και της Ελλάδας από τους Ναζί φούντωσε μέσα του ο εθνικός παλμός να πολεμήσει για τις δύο πατρίδες του. 

Εκπαιδεύτηκε από τη Βρετανική Υπηρεσία Ειδικών Αποστολών S.O.E. (Special Operations Executive) στη Μέση Ανατολή και του ανατέθηκε η αποστολή να οργανώσει το δίκτυο πληροφοριών, να συντονίσει τη δράση των διαφόρων αντιστασιακών οργανώσεων και κινημάτων την Ελλάδα όπως και τις…

Η συνέχεια εδώ: