Η Μαρία Βούλγαρη και η Λίζυ Ξανθοπούλου, μας κερνούν «Άρωμα ginger»

Προτείνει ο δημοσιογράφος Θάνος Ξάνθος

Βράδυ Κυριακής και τα βήματα μου με οδηγούν στη «Φάμπρικα», εκεί στον Κεραμεικό που κάνουν πάρτι οι τέχνες!

Είμαι καλεσμένος δύο δυναμικών καλλιτεχνών, της Μαρίας Βούλγαρη και της Λίζυ Ξανθοπούλου. Δύο πλάσματα «λουσμένα» με το φως της τέχνης και της έμπνευσης!

Δύο γυναίκες σε ένα μπαρ – ή δύο εκδοχές της ίδιας γυναίκας; – αγγίζουν τις πληγές τους από τον έρωτα, καθεμιά με το δικό της τρόπο: η μία με τις λέξεις, η άλλη με τα τραγούδια. Μία μουσικοθεατρική παράσταση -διάλογος με πρωτοτυπία και έντονο συναίσθημα. Κι όλα αυτά, σε γλώσσα ποιητική.

Το «Άρωμα ginger» είναι μια ποιητική συλλογή που έχει γράψει η Μαρία Βούλγαρη κι  αποτελείται από 21 ποιήματα. Τα ποιήματα αυτά τα συνέδεσε με τα τραγούδια της κι έπλεξε μια ιστορία. Η ιστορία αυτή είναι αληθινή. Βιωματική. Είναι μια συλλογή υπό έκδοση η οποία πήρε τη μορφή μουσικό-θεατρικού διαλόγου.

Από τη μία, η τραγουδοποιός, μουσικός, συγγραφέας Μαρία Βούλγαρη που σαν αερικό, πλημμυρίζει με συναισθήματα τις ψυχές μας, αφού τα τραγούδια της (στίχοι και μουσική) μιλούν σε εμάς, για εμάς. Άψογος λυρισμός και προσεγμένη παρουσία, με ουσία.

Από την άλλη, η ηθοποιός Λίζυ Ξανθοπούλου, που ερμηνεύει με πάθος, ένταση, συναίσθημα και ειλικρίνεια. Αψηφά τον κόσμο γύρω της γιατί τώρα έχει «ανοιχτούς λογαριασμούς» με το είναι της. Το είναι όλων μας, στην πορεία. Η υποκριτική της δεινότητα, παρασύρει και αφυπνίζει.

Αυτό που συμβαίνει τα Κυριακάτικα βράδια στην Φάμπρικα, δεν είναι θέατρο, ούτε μουσική βραδιά. Είναι ΤΕΧΝΗ. Είναι ΖΩΗ.

Ο Γιώργος Βουδικλάρης, αναλαμβάνοντας την σκηνοθετική επιμέλεια, φέρθηκε έξυπνα και ειλικρινά. Στην αρχή τοποθέτησε την Λίζυ Ξανθοπούλου στην μία άκρη του μπαρ, ενώ σιγά σιγά, που το συναίσθημα και η ένταση μεγαλώνουν, εκείνη πλησιάζει την Μαρία Βούλγαρη, η οποία κάθεται στην καρέκλα της, τραγουδά και παίζει κιθάρα, κάνοντας διάλογο με την ηθοποιό.

Αυτός ο διάλογος είναι ένα γενναίο και τολμηρό δημόσιο συναισθηματικό ξεγύμνωμα. Κάτι που θα θέλαμε να κάναμε κι εμείς με τον εαυτό μας και με τους άλλους, αλλά δεν τολμάμε. Ένα ταξίδι στη μνήμη και η κατά μέτωπον σύγκρουση με το παρελθόν, αναζητώντας μια έξοδο προς το φως.

Μην χάσετε τις επόμενες Κυριακές 27/11 και 4/12 αυτά τα δύο ταλαντούχα πλάσματα κι αυτή την τόσο δυναμική παράσταση! Θα με θυμηθείτε. Θα βγείτε από τον χώρο, με σκέψεις, με προβληματισμό, με ανακούφιση, με, με, με….με ό,τι κουβαλά μέσα του ο καθένας.

Ώρα έναρξης: 20:00

Διάρκεια: 60΄

Γενική είσοδος: 7€

Τεχνοχώρος Φάμπρικα

Μ. Αλεξάνδρου 125 & Ευρυμέδοντος

Κεραμεικός