Η Ειρήνη Μητούδη συμμετέχει στην έκθεση ζωγραφικής στην ArteVisione με τίτλο “Μη ζώην μετ’ αμουσίας”

Η αίθουσα τέχνης Artevisione παρουσιάζει την έκθεση MH ΖΩΗΝ ΜΕΤ’ ΑΜΟΥΣΙΑΣ, φράση από τον Ηρακλή Μαινόμενο του Ευριπίδη, (που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει: Να μην ζεις χωρίς τις Μούσες) σε επιμέλεια της Ms Ιστορικού της Τέχνης ΕΚΠΑ και μέλους της Εταιρείας Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης, Ευαγγελίας Θ. Καϊράκη.

Εγκαίνια: 9 Μαρτίου 2022, 6-10 μμ

Είκοσι εννέα σύγχρονοι εικαστικοί πραγματεύονται θέματα από το πεδίο των καλών τεχνών, της λογοτεχνίας, της αστρονομίας, της μουσικής, της ορχηστρικής τέχνης, που διαφεντεύεται από τις Εννέα Μούσες, σε μια προσπάθεια να ξορκίσουν τα ζοφερά σημεία της σύγχρονης πραγματικότητας, να λυτρωθούν από την “οδύνη της ύπαρξης”, κατά την ηθική φιλοσοφία των Νίτσε και Σοπενχάουερ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο κείμενο τεκμηρίωσης. Ars longa, vita brevis (η τέχνη μακρά, ο βίος βραχύς)!

Επιμέλεια: Ε. Θ. Καϊράκη, Ms Ιστορικός της Τέχνης ΕΚΠΑ, Μέλος της ΕΕΙΤ https://www.facebook.com/kairaki

Τι σας ώθησε να συμμετάσχετε στην έκθεση; Μια παρουσίαση έργων τέχνης μόνον χαρά μπορεί να δώσει στον καλλιτέχνη! Η εικαστική του γλώσσα είναι αυτή που θα πρωταγωνιστήσει στο διάλογο του με τον θεατή. Το θέμα της έκθεσης «οι 9 μούσες», προστάτιδες της μουσικής του τραγουδιού και του γλεντιού, απαλύνουν τον πόνο και χαρίζουν ξεγνοιασιά! Η συμμετοχή μου σε αυτή την έκθεση είναι με 2 κολάζ σε συνδιασμό με ζωγραφική και τα θέματα τους είναι «Καλοκαίρι» και «Ταξίδι» και στις δυο περιπτώσεις η μουσική το τραγούδι και η ξεγνοιασιά πρωτοστατούν.

Πώς αντιλαμβάνεστε την ώσμωση των τεχνών; Η τέχνη είναι παντού και πρέπει να είναι αναπόσπαστο στοιχείο της ζωής μας, «βάλτε χρώμα στην ζωή σας» είτε μεταφορικά είτε κυριολεκτικά! Ένας στίχος, μια μελωδία έστω μια έγχρωμη πινελιά αλλάζει τη διάθεσή μας. Η τέχνη σε κάθε έκφανσή της μας γεμίζει με χαμόγελα και αισιοδοξία.

Από πού αντλείτε την έμπνευσή σας; Πηγή έμπνευσής μου είναι η ίδια η ζωή. Ακόμη και μέσα από τις δυσκολίες της μπορείς να διακρίνεις αισιόδοξα μηνύματα. Χαρά, λύπη, πόνος, θυμός όλα μπορούν να είναι αφορμή για να εκφραστείς καλλιτεχνικά.

Ars longa, vita brevis. Πώς αντιλαμβάνεστε ως εικαστικός τη φράση; Σοφά λόγια που εμπεριέχουν θεωρώ την αγωνία όλης της ανθρωπότητας!

Τελειώνει άραγε ποτέ η μάθηση, η εξειδίκευση σε μια τέχνη; Έχουμε τον απαραίτητο χρόνο να εξελιχθούμε, έχοντας ένα ισχυρό υπόβαθρο; Ο χρόνος ποτέ δεν μας φτάνει! Η γνώμη μου είναι να μην βάζουμε όρια ηλικιών και να μην μετράμε το χρόνο ως κάτι αρνητικό απλά να προσπαθούμε για ένα καλύτερο και πιο άρτιο αποτέλεσμα. Όντας χαρούμενοι για ό,τι έχουμε κατακτήσει, χωρίς να επαναπαυόμαστε ποτέ βάζοντας στόχους υψηλούς που θα μας κρατούν σε εγρήγορση!

Ποια τα σχέδιά σας για το μέλλον; Κοιτώντας μπροστά, θα συνεχίσω να κάνω αυτό που αγαπώ πολύ! Η δημιουργία, μου δίνει ζωή σε κάθε έκφανσή της.

Μητούδη Ειρήνη:
Instagram eirini_mitoudi
FB Eirini Mitoudi

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Η Ειρήνη Μητούδη διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων με έδρα τη Θεσσαλονίκη, είναι ένας άνθρωπος με πάθος για δημιουργία και καλλιτεχνικές ανησυχίες. Η ζωγραφική σε συνδιασμό με το κολάζ πρωταγωνιστεί αυτή την περίοδο στη ζωή της. Έχει συμμετάσχει με έργα της, σε εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Αυτό που την εξιτάρει είναι ότι ταξιδεύοντας νοητά στον κόσμο του μη υπαρκτού, συνθέτει εικόνες αλληγορικές, οι οποίες αφήνουν πολλές φορές και ηχηρά μηνύματα! Για εκείνη, είναι πολύ σπουδαίο, τα έργα της να έχουν αλληλεπίδραση με το θεατή και απολαμβάνει να ακούει από εκείνους, το τί αφουγκράζονται από τη θέασή τους. 

www.facebook.com/ArteVisione.GALLERY/ Διεύθυνση: ArteVisione,
Πηλίου 5, Πλατεία Κολιάτσου
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα & Τετάρτη 12:00-16:00, Τρίτη & Πέμπτη 16:00-20:30, Παρασκευή 16:00-20:00
Χορηγός επικοινωνίας
polismagazino.gr