Η Δούναβη Ειρήνη συμμετέχει στην έκθεση εικαστικών: Μπαϊράκια στην Άγονη Γραμμή – Αντικύθηρα

ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 26/7 – 1/8/2021
Χώρος Παλαιού Καφενείου Οικογένειας Πλουμίδη
Ποταμός Αντικυθήρων (ώρες λειτουργίας: 19.00 -22.00)

Κείμενο: Δέσποινα Πανταζή

Μπαϊράκια-παντιέρες, φλάμπουρα είναι η τρέχουσα δράση του Ορίζοντα γεγονότων που θα καλύψει όλο το 2021, με δράσεις και εκθέσεις σε διάφορα σημεία της Ελλάδας.

75 Καλλιτέχνες έχουν φιλοτεχνήσει ισάριθμες παντιέρες με τη δική τους απόδοση της έννοιας της Ελευθερίας. Στην 4η πράξη της δράσης μας, διοργανώνεται έκθεση στον Ποταμό Αντικυθήρων, σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα.

Διοργάνωση-Επιμέλεια:
Ορίζοντας Γεγονότων Ομάδα Εργασίας Δέσποινα Πανταζή
Κωνσταντίνα  Παρασκευοπούλου

Τα Μπαϊράκια, προεπαναστατικά κυρίως πολεμικά σήματα αναγνώρισης των διαφόρων μονάδων, στις κορυφές των βουνών, προέρχεται, εκ της τουρκικής bayrak και αυτή εκ παραφθοράς εκ της περσικής Μπαϊράκ σημαία.

Μονόχρωμα και ελάχιστα δίχρωμα υφασμάτινα σήματα, τριγωνικό σχήμα δηλαδή της φλόγας, αυτοσχέδια σημαία με σύμβολα κεντημένα ή ζωγραφισμένα στο πανί. Φράσεις που εμπνέουν και εμψυχώνουν…, αγιασμός για τις καινούριες σημαίες. Κρυμμένο νόημα που ξεσηκώνει τους επαναστάτες και οραματιστές – ΗΕΑ-ΗΘΣ-. Ιστορία που διδάσκει και εμπνέει, που γίνεται αφορμή δημιουργίας.

Ο κάθε Καλλιτέχνης “σήκωσε δικό του Μπαϊράκι” χαρακτηρισμός οποιασδήποτε εκδηλούμενης αντίδρασης ανεξαρτησίας επι οργανωμένης δράσης -το Μπαϊράκι της προσωπικής του ελευθερίας- απάντηση στην κρίση που περνούν οι ανθρώπινες ελευθερίες σαν τους Ακρίτες της Άγονης Γραμμής των Αντικυθήρων, οι οποίοι σαν “Αλλοι” σύγχρονοι ήρωες σηκώνουν τα Μπαϊράκια της Ελευθερίας στο δικαίωμά τους, να ζουν. Μέσα από εικόνες βγαλμένες απο προηγούμενες δεκαετίες, σε μια σκληροτράχηλη γεμάτη, αντιξοότητες πραγματικότητα. Στον απόκρημνο βράχο των Αντικυθήρων, στο σημείο που συναντιούνται το Αιγαίο το Ιόνιο και το Κρητικό Πέλαγος οι Καλλιτέχνες του Ορίζοντα Γεγονότων υψώνουμε τα Μπαϊράκια (φλάμπουρα, παντιέρες) σαν απάντηση στην απατηλή αλήθεια στην ελευθερία και στο όνειρο.

Χορηγός επικοινωνίας: polismagazino.gr


Σας παρουσιάζουμε την εικαστικό ΔΟΥΝΑΒΗ ΕΙΡΗΝΗ

Γεννήθηκε στην Αθήνα τo 1968. Εισήχθη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο με καθηγητή τον Γιάννη Φωκά και ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών με καθηγητή τον Χρόνη Μπότσογλου. Έχει παρουσιάσει ατομικές εκθέσεις σε Αθήνα και Σύρο και έχει συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Καλαμάτα. Επίσης έχει συμμετάσχει σε διαδυκτιακές εκθέσεις. Ανήκει στο Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και στην Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων.

Έχει διδάξει ανήλικους κι ενήλικους μαθητές στο Δήμο Αιγάλεω. Από το 2002 διδάσκει ως καθηγήτρια στο Ελληνογαλλικό Γυμνάσιο – Λύκειο «Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ» και διδάσκει μαθητές στο Εικαστικό Εργαστήριο του σχολείου. Παράλληλα εργάζεται από το 2013 στα εκπαιδευτήρια ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ. Έργο της έχει δημοσιευτεί στη συλλογή με τίτλο “Φωνές στον Ελικώνα” εκδόσεις Cambia. Έχει παρουσιάσει το έργο της σε ωριαία συνέντευξη στη ραδιοφωνική εκπομπή του icon radio.

Εφέτος συμπληρώθηκαν τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, η Ειρήνη συνεχίζει να είναι ζητούμενο για πολλές χώρες. Το περιστέρι ως σύμβολο της Ειρήνης έχει εμπνεύσει αρκετούς ζωγράφους, το ίδιο έγινε και στη δική μου περίπτωση και το συνδύασα με το μπλε ένα χρώμα που αντιπροσωπεύει τον ουρανό και τη θάλασσά μας. Ο άνθρωπος είναι ευτυχισμένος όταν ζει σε ένα σταθερό και ήρεμο περιβάλλον μακριά από τα δεινά του πολέμου. Ελπίζω να σταματήσουμε να μιλάμε κάποτε για τα αυτονόητα!


Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση εικαστικών: Μπαϊράκια στην Άγονη Γραμμή – Αντικύθηρα και γίνεται η παρουσίαση της δουλειάς τους:
Henshaw Diane Vissers Wilma Αθανασίου Εύη Γαβριλιάδης Ανδρέας Δούναβη Ειρήνη Κουτρίδου Ειρήνη Νασιοπούλου Ντιάνα Πανταζή Δέσποινα Παρασκευοπούλου Κωνσταντίνα Σιδηροπούλου Σοφία Σουφλής Παύλος Χαμαλίδου Φωτεινή