“Αυγομαχίες” 1η Μαΐου στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης

Η Thessaloniki Brand με την υποστήριξη του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Πολιτιστικού Συλλόγου Δραμινών και φίλων Θεσσαλονίκης “ΥΔΡΑΜΑ”, Ποντιακών Συλλόγων της πόλης, του ΑΕΣ “Ιωνική Γη – Ίωνες” Θεσσαλονίκης, της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Φυσικής Αγωγής Π.ΕΝ.Ε.Λ.Φ.Α. διοργανώνει για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη τις παραδοσιακές Αυγομαχίες που θα λάβουν χώρα την 1η Μαΐου (Κυριακή του Θωμά) στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης (Άγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου).

Το έθιμο αυτό, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την πολιτιστική μας κληρονομιά κρατεί από τους πρόσφυγες του Πόντου και συμβολίζει την Ανάσταση του Χριστού και τη μάχη του καλού με το κακό.

Μέρος θα πάρουν μικροί και μεγάλοι, οι οποίοι αφενός αντιλαμβάνονται τη σημασία των παραδόσεων και αφετέρου επιθυμούν να γιορτάσουν τις ημέρες αυτές κάνοντας κάτι τόσο διασκεδαστικό. Οι συμμετέχοντες – διαγωνιζόμενοι θα φέρουν αυγά κότας (25 αυγά οι μεγάλοι και 15 οι μικροί), τα οποία θα πρέπει να είναι βρασμένα και άβαφα. Θα υπάρξει κριτική επιτροπή για τον έλεγχο των αυγών. Κατ’ εξαίρεση οι μικροί μας φίλοι μπορούν να φέρουν μαζί τους βαμμένα αυγά, εάν το επιθυμούν. Βεβαίως θα υπάρχουν διαθέσιμα αυγά και στο χώρο διεξαγωγής.

Όλοι οι διαγωνιζόμενοι αυγομάχοι θα λάβουν αναμνηστικά συμμετοχής. Οι 2 μεγάλοι και οι 2 μικροί αντίστοιχα, που θα ανακηρυχθούν νικητές θα επιβραβευθούν δεόντως! Ειδικότερα, πέρα από τα κύπελλα που θα κερδίσουν θα λάβουν και δώρα.

Μουσική και χορός θα δημιουργήσουν το κλίμα και την ατμόσφαιρα που χρειάζεται! Επίσης, θα υπάρχει catering.

Το έθιμο θα διεξαχθεί από τις 5 μ.μ έως και τις 9 μ.μ, ενώ η συμμετοχή μόνο για τους διαγωνιζόμενους θα είναι 20€ για τους μεγάλους και 10€ για τους μικρούς, ενώ δεν θα υπάρχει αντίτιμο για τους επισκέπτες.

Τις πρώτες βοήθειες της εκδήλωσης καλύπτουν ο φορέας ΠΡΟ.Τ.Ε.Κ.Τ.Α. Δήμου Παύλου Μελά και η Λέσχη Ελλήνων Καταδρομέων Θεσσαλονίκης.

Η ανακοίνωση για την εκδήλωση βρίσκεται στον παρακάτω σύνδεσμο: https://thessaloniki-brand.gr/avgomachies/