Αθηνά Ν. Μαλαπάνη: “Η συγγραφή με βοηθάει να καταλάβω καλύτερα τον εαυτό μου και τις ανάγκες μου”

Σε ποιά ηλικία ξεκινήσατε να γράφετε; Ξεκίνησα να γράφω όταν ήμουν 25 ετών, ωστόσο είχα εκδηλώσει από μικρή ηλικία την αγάπη μου για τη λογοτεχνία. Ίσως σε αυτό να συνέβαλαν και οι σπουδές μου, καθώς είμαι φιλόλογος.

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως συγγραφέα; Η δημιουργικότητα. Είναι μια λέξη που με διαπνέει γενικά ως άνθρωπο, συγγραφέα και επαγγελματία στη ζωή μου.

Νιώθετε την «έμπνευση» πριν τη συγγραφή; Συνήθως όχι. Αυτό που με βοηθάει εμένα είναι οι γνώσεις που έχω λάβει τόσο από τις σπουδές μου όσο -και κυρίως- από άλλα βιβλία που έχω διαβάσει. Γι’ αυτό και φροντίζω πάντοτε να διαβάζω πολλά και καινούργια βιβλία, νέων συγγραφέων (πεζογράφων και ποιητών), που μπορούν να με τροφοδοτήσουν με γνώσεις και ερεθίσματα. Βεβαια, πολλές φορές τα ερεθίσματα έρχονται και μέσα από την καθημερινότητά μας, το περιβάλλον μας και όλα όσα μας συμβαίνουν.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας; Θα έλεγα ότι είμαι ένας άνθρωπος δημιουργικός, εργασιομανής, τελειομανής και αγχώδης. Προσπαθώ πάντοτε να αμβλύνω τις αδυναμίες μου και με ενδιαφέρει να γίνομαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου. Μάλιστα, το ότι έχω υποστεί bulling (λεκτικό και ψυχολογικό) στην εφηβεία μου και μια ελαφριά κατάθλιψη πριν από δύο χρόνια, αποτέλεσαν αιτίες που με έκαναν να αναρωτηθώ κάποια πράγματα για εμένα και να “δουλέψω” πολλά στοιχεία του χαρακτήρα μου και της συμπεριφοράς μου που έπρεπε να αλλάξουν. Γι’ αυτό γράφω, άλλωστε! Η συγγραφή με βοηθάει να καταλάβω καλύτερα τον εαυτό μου και τις ανάγκες μου.

Πείτε μας λίγα λόγια για το νέο σας βιβλίο.Το βιβλίο αυτό είναι το δεύτερο που γράφω και έχει τίτλο: Αλόη, Γανόδερμα, Κίσθος, Πρόπολη: Πολύτιμα μυστικά ομορφιάς! Είναι αυτοέκδοση και αποτελεί μια καθαρά δική μου προσπάθεια. Ο λόγος που το έγραψα είναι αφενός, γιατί έχω ασχοληθεί με αυτά τα φυτά και τις θεραπευτικές τους ιδιότητες στη διπλωματική μου εργασία, η οποία είχε θέμα την Αρχαία Ελληνική και Κυπριακή Ιατρική. Αφετέρου, είναι ένα πολύ βοηθητικό βιβλίο για να είμαστε υγιείς και να έχουμε ομορφιά και ευεξία! Η υγεία, ψυχική και σωματική, αποτελεί για εμένα βασική προϋπόθεση και για την ομορφιά! Και φυσικά, δεν αποτελεί μόνο γυναικεία υπόθεση! Η ομορφιά αφορά και στον σύγχρονο άντρα, ο οποίος μπορεί να βρει τρόπους περιποίησης σε αυτό το βιβλίο!

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Σκέφτομαι να γράψω κι άλλο ένα βιβλίο μεσα στα επόμενα δύο χρόνια. Έχω σκεφτεί τη θεματολογία και τη δομή του, αλλά δεν θα το αποκαλύψω ακόμη, γιατί πλάθεται η ιδέα μέσα μου, δεν έχει ωριμάσει εντελώς.

Από πού μπορεί κάποιος να προμηθευτεί το βιβλίο σας; Επειδή είναι αυτοέκδοση, έχω αναλάβει αποκλειστικά και με απόλυτη συνέπεια την αποστολή των αντιτύπων. Μπορεί να μου στείλει προσωπικό μήνυμα στη σελίδα μου στο Facebook (Athina Malapani) ή στην προσωπική μου ιστοσελίδα, Athena Creative Writing Academy (http://www.acwa.info).

Σας ευχαριστώ πολύ για την εξαιρετική συνέντευξη!

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Η Αθηνά Ν. Μαλαπάνη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1990. Είναι απόφοιτη Κλασικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, από όπου αποφοίτησε με άριστα (2008-2012). Εκεί παρακολούθησε και το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών Κλασικής Φιλολογίας, από όπου αποφοίτησε επίσης με άριστα (2012-2014). Το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018, παρακολούθησε έκανε το δεύτερο μεταπτυχιακό της σχετικά με την επιχειρηματικότητα στο τμήμα Επιχειρηματικότητας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στην ιδιωτική εκπαίδευση ως φιλόλογος και καθηγήτρια δημιουργικής γραφής. Επιπλέον, αναλαμβάνει τη διόρθωση – επιμέλεια διάφορων επιστημονικών κα λογοτεχνικών βιβλίων, όπως και πανεπιστημιακών εργασιών. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια Φιλολογίας, Παιδαγωγικών και Επιχειρηματικότητας με έναν αξιόλογο αριθμό προφορικών ανακοινώσεων σε Ελλάδα, Κύπρο και εξωτερικό. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια και συνέδρια Επιχειρηματικότητας, Φιλολογίας, Παιδαγωγικών και Ψυχολογίας. Πέρα από τη λογοτεχνική συγγραφή, αγαπά και τη λογοτεχνική και θεατρική κριτική, την ελευθερία έκφρασης, κάθε μορφή δημιουργικότητας, τα λουλούδια και τα παιδιά.

*Περισσότερες πληροφορίες για αυτήν και το έργο της, μπορείτε να δείτε στην προσωπική της ιστοσελίδα, http://www.acwa.info (Athena’s Creative Writing Academy) και στη σελίδα της στο Facebook, Αθηνά Μαλαπάνη – Φιλολογικά Μαθήματα.