Άννα Δημητρίου – Bal de tête

Έκθεση πίσω από βιτρίνα/window exhibition

Το installation περιγράφει τον απόηχο ενός Αποκριάτικου πάρτυ Bal de tete, σε ένα σαλόνι αστικού σπιτιού την δεκαετία του 1950. Η παρατήρηση του γεγονότος αυτού γίνεται μόνο έξω απο την βιτρίνα. Στο χώρο βλέπουμε ότι έμεινε απο την χαρά εκείνης της νύχτας. Όλα υπονοούνται.

Η ανθρώπινη παρουσία λείπει, όπως και στις μέρες μας. Μοιάζει με ένα παγωμένο ενσταντανέ, γεμάτο θραύσματα μνήμης. Οπως και η ζωή μας στους μηνες της πανδημίας. Εύχομαι μετά τις 16 του Μάρτη να καταφέρετε να θυαυμάσετε απο κοντά το έκθεμα. Δεν απέχει απο το window shopping της παλιάς σας ζωής. Τα εκθεματα πωλούνται.

Για πληροφορίες Elephant Design
LOCATION
Elephant design, Tatoiou 134, 14671, Nea Erithrea
DATES
March 2 – March 29, 2021
OPENING HOURS
ALL DAY (IT IS A WINDOW EXHIBITION)
MORE INFO
scan the QR CODE on the window display

Μεγαλείο δεν είναι κάτι που έχεις. Είναι αυτό που προσφέρεις. Είναι αυτό που αφήνεις πίσω σου.

Window Exhibition

Η Elephant Design είναι ένα αρχιτεκτονικό γραφείο, ένας χώρος τέχνης, ένα εργαστήρι ιδεών που ελπίζει στην συνεργασία διαφορετικών ανθρώπων με κοινό στόχο την προώθηση των τεχνών, έχοντας πάντα την αρχιτεκτονική πρακτική ως αφετηρία.

Αυτές τις ημέρες, και με αφορμή τον χρόνο «που πάγωσε», υψώνουμε τις προβοσκίδες μας πάνω από τις δυσκολίες και τις ενώνουμε με όσους έχουμε και μας έχουν ανάγκη. Αξιοποιούμε αυτόν τον χρόνο όπως μπορούμε καλύτερα, κατανοώντας όχι μόνο πόσο σημαντική είναι η τέχνη και πόσο λείπει από την καθημερινότητα μας αλλά και πόσο ανάγκη έχει η ίδια η τέχνη -και δη οι καλλιτέχνες- από την στήριξη όλων μας. Έτσι, λαμβάνοντας υπόψιν τις παρούσες συνθήκες αλλά και την δίψα μας για μια «δόση» τέχνης, εγκαινιάσαμε τον Δεκέμβριο του ’20 τις εκθέσεις βιτρίνας (Window Exhibition). H ιδέα είναι πως ο θεατής δεν χρειάζεται να εισέλθει στον χώρο μας για να δει τις εκθέσεις, αλλά μπορεί να τις επισκεφτεί ως περαστικός από την βιτρίνα μας. ‘Η και ως περαστικός από το site/social media μας, μιας και θα υπάρχει καταγραφή και φιλοξενία των εκθέσεων αυτών και διαδικτυακά. Έτσι, τηρούμε την απόσταση που απαιτούν οι καιροί για την ασφάλεια και σωματική μας υγεία, όμως δεν τηρούμε καμία απόσταση από την τέχνη για την ψυχική μας υγεία.

Παρουσιάζουμε λοιπόν, μέσα από την βιτρίνα μας, το installation “Bal de tête από τις 2-29 Μαρτίου.

Η έκθεση αποτελεί μία ιδέα της street artist Άννα Δημητρίου aka canndyblue, που την πραγματοποίησε με την συμμετοχή των Φωτεινή Νότη (aka WoodTales) και Ανδρέα Ανθόπουλου (aka Under Construction at Athens), οι οποίοι κάνουν αναπαλαιώσεις επίπλων.

Η επιμελήτρια της ομάδας της Elephant Design σημειώνει μεταξύ άλλων αναφορικά με τη δουλειά της Άννας Δημητρίου:
«Η Άννα βρίσκεται στην χώρα των χρωμάτων, κάνει παρέα με φαινομενικά τρελούς και με ψευδώς λογικούς. Στα κολλάζ της μας μιλάει για όλα αυτά. Για τα ετερόκλητα στοιχεία που συνυπάρχουν αρμονικά τόσο που παύουν να είναι ετερόκλητα. Για την καλλιτέχνιδα άλλωστε δεν έχει σημασία ούτε από που έρχεται κανείς ούτε και που πηγαίνει. Σημασία έχει το τώρα και πόσους χρόνους κουβαλάει μέσα του. Πόσες μυρωδιές φέρει και πόσα ταξίδια (μας) κάνει. Ταξίδια είναι και τα έργα της. Ταξίδια σε μνήμες και εποχές που ίσως να μην έχουμε ζήσει αλλά είναι τόσο ζωντανές, τόσο παρούσες και τόσο ποθητές».

Βιογραφικό Άννας Δημητρίου

Η Άννα Δημητρίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972.
Σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου και τηλεόρασης στην σχολή Σταυράκου. Επέκτεινε τις σπουδές της στη σκηνοθεσία θεάτρου και τη δημοσιογραφία, δουλεύοντας παράλληλα σε διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές. Είναι αυτοδίδακτη στην τέχνη του κολλάζ. Ξεκίνησε να ασχολείται αρχικά με το ψηφιακό κολλάζ το 2006 και έπειτα και με το αναλογικό. Ως καλλιτέχνης κολλάζ έχει λάβει μέρος σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Ελλάδας, ενώ οι δραστηριότητες της δεν φτάνουν μόνο μέχρι εκεί. Ασχολείται με την συγγραφή, σχεδιάζει αφίσες και εξώφυλλα εναλλακτικών περιοδικών και κυκλοφορεί με το ψευδώνυμο “Canndyblue”.
Η καλλιτέχνιδα ασχολείται και με την street art – ειδικά τις τοιχογραφίες – τα τελευταία πέντε χρόνια, όπου με το έργο της κατάφερε να κερδίσει την προσοχή και πολύ θετικές κριτικές. Κάνει κολλάζ σε δημόσιους χώρους και είναι γνωστή για τα έργα της σε εγκαταλελειμμένα κτήρια ιστορικής σημασίας, τα οποία διακοσμεί με τοιχογραφίες της Φρίντα Κάλο, του Τζίμη Πανούση και πολλών άλλων. Εμπνέεται κυρίως από τον παλιό κόσμο, ιδιαίτερα από τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, διατηρώντας έτσι έναν συνεχή διάλογο με το παρελθόν. Το πιο φιλόδοξο έργο της μέχρι στιγμής είναι η πρωτοβουλία “Xenia Hotels”, όπου μέσα από αυτό επιθυμεί να αναβιώσει τα ελληνικά καλοκαίρια της νεότητας της και να διαμαρτυρηθεί ενάντια στην εγκατάλειψη του παρελθόντος μας.

Βιογραφικό Ανδρέας Ανθόπουλος

Η επιχείρηση Under construction at Athens εξειδικεύεται στην αλλαγή ταπετσαρίας επίπλων, στις αναπαλαιώσεις και την μεταποίηση επίπλων. Πίσω από την επιχείρηση αυτή κρύβεται ο Ανδρέας Ανθόπουλος, όπου η αγάπη του και η πίστη του στο παλιό, τον έκανε να ξεκινήσει αυτό το εγχείρημα το 2014. Ο ίδιος πιστεύει ότι το vintage δεν είναι απλά μια μόδα που θα περάσει, ενώ επιθυμεί να δείξει πως οι γραμμές των παλιών επίπλων είναι τέτοιες που τα καθιστούν διαχρονικά και πως όσο τα συντηρείς και τα κρατάς στη ζωή θα είναι κοσμήματα.

Βιογραφικό Φωτεινή Νότη

Τo WoodΤales είναι ένα δημιούργημα της Φωτεινής Νότη, που ξεκίνησε στις αρχές του 2018 ως μια ιδέα, και πήρε σάρκα και οστά λίγους μήνες μετά. Η Φωτεινή φιλοδοξεί μέσα από αυτή την προσπάθεια να γνωρίσει ο κόσμος την μέθοδο της αναπαλαίωσης και της επαναχρησιμοποίησης με μια άλλη αισθητική, συνδυάζοντας παλιά έπιπλα με μοντέρνο και μίνιμαλ σχεδιασμό. Τα βασικά υλικά που χρησιμοποιεί είναι χρώματα κιμωλίας, αλλά κάθε περίσταση είναι μοναδική και έτσι μπορεί να χρειαστεί ο συνδυασμός πολλών μέσων και άλλων τεχνικών.
Θα βρείτε την έκθεση με τίτλο “Bal de tête” στην βιτρίνα και στo site/στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Elephant Design.

WINDOW EXHIBITION: ΑΝΝΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, “Bal de tête”
LOCATION: Elephant Design, Τατοϊου 134, 14671, Νέα Ερυθραία
DATES: 2-29 Μαρτίου, 2021
OPENING HOURS: ALL DAY

Δημιουργική ομάδα Elephant design:
Επιμέλεια έκθεσης από την Σφαντού Ελένη (αρχιτέκτων)
Επιμέλεια έκθεσης από τον Πάνο Αλεξίου (υπεύθυνος δημιουργικού)
Φωτογραφίες, video και curator note από την Ελευθερία Κατσιάνου. (video artist-film maker)

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έκθεση και τους καλλιτέχνες: http://www.elephantdesign.gr