Harry Giann: “Τα πάντα είναι νότες”

Ποιά είναι η πρώτη σας Μουσική ανάμνηση;

Απ’ όσο θυμάμαι τον εαυτό μου άκουγα τις μελωδίες στο μυαλό μου και ύστερα πήγαινα στο πιάνο και τις έπαιζα. Όπου κι αν βρισκόμουν άκουγα πάντα νότες.

Περιγράψτε μας τη μέχρι σήμερα πορεία σας στη μουσική. Υπήρξαν επιρροές καθοριστικές θετικές ή αρνητικές;

Όταν πήγα στο Ωδείο ήμουν αρκετά μικρός. Μέσα σ’ένα χρόνο έδωσα κατατακτήριες εξετάσεις και πέρασα πέντε τάξεις. Ύστερα άρχισα να παρουσιάζω τα κομμάτια μου στους δασκάλους του ωδείου και να τα ερμηνεύω στις συναυλίες. Υπήρξαν πολλές εμπειρίες που στάθηκαν εμπόδιο στη μουσική μου πορεία. Το μεγαλύτερο απ’ όλα ήταν το ίδιο μου το περιβάλλον με την ευρεία έννοια αλλά αυτός ο λόγος ίσως να είναι και ο σωτήρας της υπόθεσης.

Σας “τρομάζει” η επιτυχία ή η αποτυχία;

Δε με τρομάζει τίποτα γιατί ξέρω ότι δεν υπάρχει τίποτα. Όλα μεταφράζονται και ερμηνεύονται με βάση όσα βλέπει κανείς. Αλλά πόσο σίγουροι είμαστε γι’αυτά που βλέπουμε; Ίσως σ’ έναν άλλο κόσμο η επιτυχία και αποτυχία να ήταν δύο άγνωστες λέξεις.

Ποιά είναι η άποψή σας για τα μουσικά τηλεοπτικά talent show;

Δε βλέπω τηλεόραση. Θεωρώ ότι η τηλεόραση είναι μία οφθαλμαπάτη. Ένας πραγματικά “γυάλινος κόσμος” που απλώς δεν ταιριάζει με την ιδιοσυγκρασία μου. Δεν ξέρω πως ακούγεται αυτό που λέω απλά γνωρίζω πως η αλήθεια βρίσκεται πάντα δίπλα μας.

Μια συνεργασία που ονειρεύεστε;

Αν πω αυτό που ονειρεύομαι θα πάψει να είναι όνειρο.

Υπάρχουν μάνατζερ στην Ελλάδα που μπορούν να βοηθήσουν την πορεία ενός μουσικού;

Για έναν μάνατζερ είμαστε όλοι προιόντα. Εγώ αποφάσισα να μη γίνω προιόν. Θέλω να είμαι ο Χάρης. Επομένως, κάθε τέτοια επιδίωξη προώθησης δε μπορεί να θεωρηθεί παρά ματαιόδοξη ιδίως όταν το χρήμα είναι στη μέση και φυσικά δε μπορεί να εξελίξει έναν μουσικό παρά μόνο να τον αλλοιώσει.

Βιογραφικό.

Ο Harry Giann είναι πιανίστας, συνθέτης, ηθοποιός, αποκρυφιστης, ποιητής και ακτιβιστής. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές στο Συμφωνικό ωδείο της Νέας Ιωνίας όπου έλαβε έπαινο εξαιρετικής επίδοσης ως πρωτοεμφανιζόμενος σπουδαστής. Στη συνέχεια, πήρε μέρος και διακρίθηκε στον Πανελλήνιο και Παγκύπριο Μουσικό Διαγωνισμό ”Φίλωνας”. Ολοκλήρωσε τα πρώτα του σχολικα χρόνια δίπλα στο σύστημα μοντεσσορι. Αποφοιτησε από το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλαδος. Έχει δημιουργήσει πιανιστικά duo και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια masterclass με την Ελένη Μουζάλα, Τίτο Γουβέλη, Alain Lefevre, Yuri Bogdanov, Ervin Leiter, Paavali Jumpanen. Έχει λάβει μέρος σε σεμινάρια υπό τη διδασκαλία της διεθνούς φήμης καθηγήτριας της Ακαδημίας της Σόφιας, Borislava Taneva με θέμα ”Στυλ & Ερμηνεία έργων για πιάνο”, ”Τεχνική, Στυλ & Ερμηνεία έργων για πιάνο”, ”Ερμηνεία έργων για δύο πιάνα και τέσσερα χέρια”. Επίσης, έχει συμμετάσχει σε διάφορα χορωδιακά σύνολα αλλά και ερμηνεύσει solo κομμάτια. Το 2015 κυκλοφόρησε το πρώτο του ολοκληρωμένο άλμπουμ με τίτλο ”Crystal Child”. Πρόκειται για ένα πιανιστικό άλμπουμ που περιλαμβάνει 12 δικές του πιανιστικές συνθέσεις. Το 2016 αποφοίτησε από το Εθνικό Ωδείο ολοκληρώνοντας τις σπουδές του στο κλασικό πιάνο με Άριστα παμψηφεί και Α΄βραβείο. Το 2017 κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο με παρτιτούρες με τίτλο ”Crystal Moments” από τις εκδόσεις Orpheus και περιλαμβάνει διάφορα πιανιστικά του κομμάτια. Επίσης,το ίδιο έτος προσελήφθη από το Εθνικό Ωδείο ως καθηγητής πιάνου αναλαμβάνοντας το τμήμα του υποχρεωτικού πιάνου. Το 2018 συνέθεσε τη μουσική για το σήμα της τηλεοπτικής εκπομπής ”Zoome όμορφα”. Το 2020-2021 φοίτησε στη Δραματικη σχολή Βεάκη για ένα ετος και το 2021 εξέδωσε την ποιητική συλλογή με τίτλο Συλλογισμοί Παραλογισμοί. Ειναι τακτικός συνεργάτης στην τηλεοπτική εκπομπή «το ταξίδι της ζωής» με την Ατζυ Λουπεσκου και εξωτερικός συνεργάτης στην τηλεοπτική εκπομπή Natasha στο HIGH TV με τη Νατασσα Κρητικού.