Δεν θα πάω στην «Όμορφη Πόλη»

Την Παρασκευή η πρεμιέρα

Μετά από 58 χρόνια ανεβαίνει πάλι η ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ

Γράφει ο Νίκος Μουρατίδης

Διαβάζοντας ότι η επιθεώρηση «Όμορφη Πόλη», ανεβαίνει και πάλι, 58 χρόνια μετά, και επειδή ξέρω πως ο Τάκης Σαγιώρ ήταν στον τότε θίασο, τον πήρα να μάθω λεπτομέρειες. Ήθελα να μάθω περισσότερα γι΄ αυτήν την θρυλική παράσταση. Τον πέτυχα να μαγειρεύει παστίτσιο…

Σε πήρα να μου πεις για την Όμορφη πόλη, που ήσουν μέσα στο cast της αρχικής παράστασης του 1962 – σε κείμενα του Μποστ, σκηνοθεσία του Μιχάλη Κακογιάννη και μουσική του Θεοδωράκη. Τώρα που ξανανεβαίνει, θα πας να την δεις.
Όχι.
(παύση)…. γιατί; Θέλεις να μου εξηγήσεις;

Κατ’ αρχήν να σου πω κάτι που έχει πολύ πλάκα. Εμένα στον Κακογιάννη με πήγε ο Σειληνός. Ανεβαίνω στην σκηνή να με δει ο Κακογιάννης, ο οποίος, επειδή ήμουν πολύ ντυμένος, μου λέει «Βγάλτε το σακάκι σας». «Ευχαρίστως – με πολύ χαρά», του λέω εγώ… «γιατί βλέπετε κύριε Κακογιάννη, όλοι μου ζητάνε να βγάλω το παντελόνι μου»! Ε… το τι έγινε δεν μπορώ να σου περιγράψω. Έσκασε στα γέλια και με λάτρεψε. Με πήρε αμέσως στον θίασο και μάλιστα μου έδωσε να κάνω πολλά περισσότερα απ΄ όσα υπολόγιζα.

Η όμορφη Πόλη Νίκο μου, ήταν ένα έργο με επιθεωρησιακά νούμερα του μεγάλου Μποστ. Κείμενα γραμμένα για εκείνη την εποχή. Σήμερα αυτά τα κείμενα είναι «άχρηστα». Άρα για ποια Όμορφη Πόλη μιλάμε;

Επιπλέον υπήρχε συγκλονιστικός θίασος με πρώτα ονόματα. Έτσι κι΄ έβλεπες την Σμάρω Στεφανίδου ως «Μαμά Ελλάς» δεν θα σου έμενε άντερο. Η Καλουτά και ο Μαλούχος ξεκαρδιστικοί… Μάρθα Καραγιάννη, Βαγγέλης Σειληνός… Συν τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη που τα έλεγαν ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο Γιάννης Βογιατζής, η Γιοβάννα και η Ντόρα Γιαννακοπούλου. Επειδή όμως μερικές μετά την πρεμιέρα ξεκίνησε και η «Οδός Ονείρων» του Χατζιδάκι, κι΄ έγινε χαμός, η δική μας παράσταση έπεσε λιγάκι. Έτσι ο Μίκης έγραψε επιπλέον τραγούδια που ήρθαν και τα είπαν αρχικά ο Καζαντζίδης με τη Μαρινέλλα και στη συνέχεια ο Χιώτης με τη Μαίρη Λίντα.

Να σου πω και το άλλο, να σε αποτελειώσω….

Η συνέχεια εδώ https://bit.ly/3823tWm