FOIVOS: “Η μουσική, κάθε μορφή τέχνης και γενικότερα η ζωή, είναι ένα τεράστιο ταξίδι… Εμείς απλά προχωράμε, μαθαίνουμε κι εξελισσόμαστε”

“Ο τρόπος που γράφω μουσική, έχει να κάνει με τα συναισθήματά μου και την σκέψη μου και σ’ αυτά, συμβάλει πάρα πολύ η καθημερινότητα που με επηρεάζει φυσικά.”

Καλώς ήρθες στο Polismagazino.gr. Λίγα λόγια για εσένα και γι’ αυτό που κάνεις, σαν μια πρώτη γνωριμία. Καλώς σας βρήκα κι ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση. Είμαι ο Φοίβος Ζαχαρόπουλος και είμαι επαγγελματίας μουσικός τα τελευταία 22 χρόνια. Το “Distorted” είναι η πρώτη μου προσωπική δουλειά, είναι ένα ορχηστρικό E.P κι ελπίζω μέσα από αυτήν την πρώτη προσπάθεια, να ανοίξει ένα καινούριο μονοπάτι, που θα με οδηγήσει σε νέους δρόμους κι όμορφα μουσικά ταξίδια.

Πότε ξεκίνησες την ενασχόλησή σου με τη μουσική και ποια ήταν τα πρώτα ερεθίσματά σου; Τη μουσική την ξεκίνησα γύρω στα 6 μου χρόνια. Πήγα σε ωδείο για κάποια χρόνια, μαθαίνοντας κλασικό πιάνο. Μεγάλωσα σ’ ένα σπίτι, που υπήρχε πάντα μουσική και κυρίως ροκ, ο πατέρας μου κι ο θείος μου είναι κιθαρίστες, όποτε αναπόφευκτα κάποια στιγμή, έπιασα κι γω μια κι από τότε δε την άφησα ποτέ κάτω. Πρώτα ερεθίσματα είναι οι πρόβες που έκανε ο πατέρας μου στο σπίτι, κάποιες κασέτες από κομμάτια που έβγαζαν και οι Pink Floyd. Ήταν η μοναδική κασέτα που για κάποιο λόγο, είχε γίνει δίκη μου, όποτε και ήταν αυτή που άκουγα πάρα πολύ.

Ποια είναι η πρώτη σου μουσική ανάμνηση; Σαν πρώτη μουσική ανάμνηση θα έλεγα ότι ήταν τα μαθήματα πιάνου. Περνούσα πολλές ώρες και μελετώντας αλλά κυρίως φτιάχνοντας δικά μου κομματάκια. Υπάρχουν διάσπαρτες αναμνήσεις από πρόβες του πατέρα μου ή από στούντιο που με έπαιρνε μαζί του κάποιες φορές, άλλα σαν πρώτη ανάμνηση μουσική, θα έλεγα ότι ήταν το πιάνο κι όχι η κιθάρα παραδόξως.

Ποια ήταν η πιο καθοριστική στιγμή, όπου ένιωσες ότι η μουσική θα είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής σου; Θεωρώ ότι υπάρχουν πολλές μικρές στιγμές, που καθορίζουν το τελικό μέγεθος κάποιας κατάληξης, άλλα αν ήταν να επιλέξω μια, θα ήταν όταν πρωτοπήγα στο θείο μου για να του πω, ότι θέλω να μάθω να παίζω κιθάρα. Ο θείος μου είναι αριστερόχειρας κι έτσι μου έδωσε την κιθάρα του και μου έδειξε να παίξω ένα πολύ κλασικό tapping του Van Halen,το οποίο μετά από λίγη προσπάθεια, το κατάφερα. Η αίσθηση του να καταφέρνεις κάτι, που σου φαίνεται τόσο δύσκολο, είναι εκπληκτική. Αυτή ήταν και η στιγμή, που κατάλαβα, ότι η μουσική θα ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου.

Ποιες είναι οι πιο σημαντικές επιρροές σου, μουσικές και μη, που σε οδήγησαν να δημιουργείς με τον τρόπο που δημιουργείς σήμερα; Σίγουρα οι Pink Floyd, Black Sabbath, Led Zeppelin, Dream Theater, Megadeth και παρά πολλές άλλες μπάντες ή μουσικοί όπως Steve Vai,Joe Satriani,ο Sting κ ο Stevie ray Vaughan. Από κει και πέρα έχω επηρεαστεί και από τη δουλειά μου και από τα είδη μουσικής που παίζουμε, τα οποία προσπαθώ να τα εντάξω στον «εξοπλισμό»μου. Και φυσικά απ’ τις παρέες μου, τους ανθρώπους και γενικώς από οτιδήποτε μπορεί να συμβεί σε καθημερινή βάση. Μπορεί να μην ακούγεται σαν μουσική επιρροή, αλλά ο τρόπος που γράφω, έχει να κάνει με τα συναισθήματά μου και την σκέψη μου και σ’ αυτά, συμβάλει πάρα πολύ η καθημερινότητα και με επηρεάζει φυσικά.

Σε “τρομάζει” η έννοια της επιτυχίας ή της αποτυχίας; Εξαρτάται απ’ το τι σημαίνουν για τον καθένα, αυτοί οι όροι. Και φυσικά από το πως αντιλαμβάνεται ο καθένας μας, τους όρους επιτυχία και αποτυχία. Όπως και να χει, δεν υπάρχει τίτοπα το τρομακτικό σ’ αυτές τις έννοιες και σε καμμιά περίπτωση δε με τρομάζουν, γιατί πολύ απλά δεν τις λαμβάνω υπόψιν μου. Η μουσική και κάθε μορφή τέχνης και γενικότερα η ζωή, είναι ένα τεράστιο ταξίδι, που απλά έχει τα πάνω του και τα κάτω του. Εμείς απλά προχωράμε, μαθαίνουμε και εξελισσόμαστε. Θεωρώ αποτυχία αν δεν βοηθήσω κάποιον, που μπορώ να βοηθήσω. Αυτό είναι τρομακτικό, όχι όμως λόγω της λέξης, άλλα λόγω της πράξης ή της απραξίας για να είμαστε πιο σωστοί. Επίσης θεωρώ επιτυχία, που έχω τους ίδιους φίλους από μικρό παιδί. Οι έννοιες επιτυχία και αποτυχία, είναι δικά μας δημιουργήματα, για να δώσουμε ένα πλαίσιο σε μια κατάσταση, που εμείς θεωρούμε πετυχημένη ή μη. Επίσης τρομακτικό…

Λίγα λόγια θα θέλαμε για την πιο πρόσφατη κυκλοφορία σου. Το “Distorted” ξεκίνησε να δημιουργείται, περίπου πριν 3 χρόνια. Η αρχική ιδέα ήταν για ένα κομμάτι, σαν single, αλλά λόγω διαφόρων καταστάσεων και καθυστερήσεων, πήγε πίσω, με αποτέλεσμα, εγώ να συνεχίζω να γράφω κομμάτια και να φτάνω στο τέλος με έξι κομμάτια, αντί για ένα. Έτσι αποφάσισα να το κυκλοφορήσω ως E.P. Δεν θα μπω σε χαρακτηρισμούς κι αν είναι heavy ή prog η rock ή όλα μαζί. Ελπίζω ο κάθε ακροατής να συσχετιστεί έστω κι ένα δευτερόλεπτο με κάποιο απ’ τα κομμάτια μου και να τον κάνει να θέλει ν’ ακούσει παραπάνω, ασχέτως είδους. Έχει πέσει πολλή δουλειά και από μένα κι απ’ όλους όσους συνεργάστηκαν μαζί μου, τους οποίους τους ευχαριστώ όλους αφάνταστα πολύ. Αυτό που ήθελα και θέλαμε να βγάλουμε, είναι ένα E.P με 6 όμορφα τραγούδια κι όχι 6 τραγούδια που παίζω σόλο. Θεωρώ πως τα πήγαμε πολύ καλά και είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτό.

Μουσική και στίχοι είναι πάντα δικοί σου; Ή αυτό που δημιουργείς είναι προϊόν συνεργασίας; Πάντα έπαιζα σε μπάντες, από μικρός. Εκεί ακόμα κι ενός να ήταν το κομμάτι, εντέλει κατέληγε να είναι συλλογικό το αποτέλεσμα, γιατί ο καθένας θα έβαζε την ιδέα του ή θα το εξέλισσε λίγο παραπέρα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, όλα είναι γραμμένα από μένα. Δεν είναι ο τρόπος που μ’ αρέσει να γράφω, άλλα αναγκάστηκα γιατί αλλιώς ξέρω ότι ποτέ δε θα τον έβγαζα αυτό τον δίσκο. Θα προσπαθήσω όμως στο μέλλον να τ’ αλλάξω αυτό κι ακόμα, κι αν τα κομμάτια είναι δικά μου, να υπάρχει μια μπάντα, που θα τα εξελίσσει και θα τα κάνει καλύτερα. Στα δικά μας αυτιά, τουλάχιστον.

Ποια είναι τα μελλοντικά μουσικά σου σχέδια; Σίγουρα είναι να παίξω ζωντανά τα κομμάτια. Με όλη αυτή, την δύσκολη κατάσταση, τα τελευταία δυο χρόνια, δεν υπήρχε τρόπος να παίξεις ζωντανά και είναι κάτι που έχει λείψει σε όλους μας. Από κει και πέρα, ήδη γράφω κομμάτια για ένα ολοκληρωμένο άλμπουμ. Οπότε υπάρχουν σίγουρα όμορφα και συναρπαστικά σχέδια για το μέλλον.

Spotify – https://spoti.fi/2JIV4QP

Youtube page –

SoundCloud –

Instagram –

Facebook Page –

Bandcamp –

Amazon – https://amzn.to/37A71k7

Apple Music – https://apple.co/33L0hPh

Foivos – Distorted – [2020 Full EP] https://www.youtube.com/watch?v=obbme_7aUCI&t=1460s

Foivos – Schumann Resonance – “Home Edition Playthrough” Ep.2 https://www.youtube.com/watch?v=XtlM66lBZNY

https://www.facebook.com/AngelsPRmusicPromotion/

https://www.instagram.com/angelsprmusicpromotion