Χρύσα Μπαρζόκα: “Οι δυσκολίες που συναντάμε στη ζωή δεν κατάφεραν να υπερνικήσουν το ταλέντο μας και την ανάγκη μας να αναπνέουμε μέσα από αυτό”

Στα χέρια των καλλιτεχνών της Ε.Τ. μορφές κ ιδανικά ξαναζωντανεύουν μέσα από τη καλλιτεχνική τους μεταμόρφωση. Ιδέες επίμονων καλλιτεχνών που είναι έτοιμες να ζήσουν αξιοποιημένες ως έργα τέχνης. Συμμετέχετε κι εσείς σε αυτό το εικαστικό ταξίδι με την ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ τι έχετε να δηλώσετε για τον επόμενο σταθμό σας;

Συνειδητοποιούμε ότι έχουμε την ευκαιρία, να εκφράσουμε αλλά και να εκφραστούμε στην πόλη ήλιο για τους καλλιτέχνες, το Παρίσι.

Τα εργα σας ταξιδεύουν με εξαιρετικά επίμονα αξιολογους σταθμούς δίχως τέλος. Ποια είναι η πηγή έμπνευσης σας σε αυτό το πρότζεκτ της Ε.Τ και ποια η τεχνοτροπία σας;

Εμπνέομαι κυρίως από στιγμιότυπα συναισθηματικών καταστάσεων που έχουν στιγματίσει ανθρώπους. Μ’ ενδιαφέρει να υπάρχει αφηγηματικότητα όπως και συμβολισμός στα έργα μου. Στην τελευταία σειρά επιπλέον χρωματικά πηγή έμπνευσης αποτελεί η τριχρωμία του Γαλλικού Εθνικού συμβόλου “BLEU BLANC ROUGE” τα οποία συμβολίζουν για τους Γάλλους Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφότητα – “Libertè, ègalitè, fraternitè”. Το θέμα του πρότζεκτ της ΕΠΙΜΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ στο Παρίσι είναι η Ελληνογαλλική Φιλία. 23 εικαστικοί φιλοτεχνήσαμε εμπνεόμενοι από αυτήν με τιμώμενο πρόσωπο τον αξιότιμο Γάλλο πρόξενο Philippe Ray.

Επόμενος σταθμός στην καρδιά του Παρισιού. Γκαλερί du Colombieur τιμώντας τον πολυδιάστατο Γάλλο πρόξενο Philippe Ray και εμπνεόμενοι από την αύρα της ΕλληνοΓαλλικης Φιλίας. Πότε θα λάβει χώρα το προτζεκτ και ποια είναι για εσάς προσωπικά σημαντικά πρόσωπα τα οποία ενέπνευσαν ώστε να εδραιωθεί επιπλέον η δυνατή φιλία ανάμεσα στους πολιτισμούς μας;

28 Φεβρουαρίου 2020 είναι πολύ μεγάλη μέρα για εμάς. Υπάρχουν τόσες πολλές προσωπικότητες να επιβεβαιώνουν τους ισχυρούς δεσμούς Γαλλίας Ελλάδας. Η Μελίνα Μερκούρη μέσα από πολλές πτυχές και με όλο το πάθος που τη διέκρινε θα έλεγα. Ως Θεσσαλονικιά ερωτευμένη με την πόλη μια βόλτα στην Αριστοτέλους με ωθεί κάθε φορά να ευγνωμονώ τον Γάλλο αρχιτέκτονα Ερνέστο Εμπράρ για αυτή την αίσθηση που ζω κάθε φορά που απολαμβάνω το πέρασμα μου. Ο Γάλλος πρόξενος Philippe Ray είναι ο κοντινότερος εν ζωή Άνθρωπος ο οποίος έχει επηρεάσει σημαντικά πολιτιστικά & πολιτισμικά δρώμενα της πόλης της Θεσσαλονίκης κατά επέκταση κι εμάς τους καλλιτέχνες αλλά και φιλότεχνους. Προφανώς αγαπά αυτό που εκπροσωπεί. Αξιοσημείωτο είναι ότι στηρίζει ακούραστα κι επίμονα τους καλλιτέχνες της πόλης.

28 Φεβρουαρίου 23 εικαστικοί στο πρότζεκτ της ΕΠΙΜΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ τιμούν με έργα τους την μακρά φιλία των δύο χωρών μέσα από τον άνθρωπο που πρεσβεύει πολιτισμό και έχει εμπνεύσει με την αξιόλογη δράση του. Πιστεύετε ότι άνθρωποι όπως ο αξιότιμος Philippe Ray, στον βαθμό που τους αναλογεί, μπορούν να ωθήσουν τον κόσμο προς το καλύτερο;

Σαφώς και έχει επηρεάσει στον βαθμό που του αναλογεί δίνοντας έτσι ερεθίσματα και σε εμάς και εμείς θετικότατα σε άλλους. Έτσι θετικά, από το σήμερα που μας χαρίζεται, η καθημερινότητα μας μπορεί να γίνεται καλύτερη. Από αυτό το επίμονο λίγο γίνεται ένα καλύτερο πολύ.

Πείτε μου αν θέλετε, ποιο χρώμα αγαπάτε περισσότερο;

Λατρεύω όλα τα μπλε γαλάζια κ αγαπώ όλα τα υπόλοιπα που το αναδεικνύουν.

ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ τι σημαίνει για εσάς;

ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ Οι δυσκολίες που συναντάμε στη ζωή δεν κατάφεραν να υπερνικήσουν το ταλέντο μας και την ανάγκη μας να αναπνέουμε μέσα από αυτό. Αφοσίωση μελέτη και ώρες ατελείωτες πειραματισμών έως την κατάληξη του επιθυμητού, το οποίο ποτέ δεν τελειώνει. Ως πρότζεκτ πάλι είναι ένα ταξίδι που ποτέ δεν τελειώνει για το οποίο θα αφήσω να μιλήσουν άλλοι καλύτερα.

Πείτε μας τέλος συμφωνείτε με την επιστροφή των μαρμάρων στη χώρα μας από το βρετανικό μουσείο;

Ευχαριστούμε κατά αρχήν το βρετανικό μουσείο για την έως τώρα συντήρηση των μαρμάρων. Όταν ένας δημιουργός φιλοτεχνεί, εμπνέεται. Ιδίως όταν δημιουργεί κάτι το οποίο δεν μετακινείται όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση. Δημιουργεί το καλλιτέχνημα με βάση το φως, τις αχτίδες του ήλιου, την τοποθεσία και άλλες πολλές συνισταμένες όπως και το περιβάλλον. Το αριστούργημα φιλοτεχνήθηκε ώστε να υμνεί ανά τους αιώνες το Ελληνικό πνεύμα. Ήταν ιερό για αυτούς και για εμάς επιπλέον κληρονομιά που οφείλουμε να τιμήσουμε αλλά και να διαφυλάξουμε. Πρέπει να δημιουργηθούν άμεσα οι συνθήκες ώστε να γυρίσουν, εκεί όπου δημιουργήθηκαν για να υπάρχουν, την Ελλάδα τους. Οτιδήποτε άλλο είναι καπηλεία του καλλιτέχνη.