Ιωάννης Πεφάνης: “Η διαδικασία της φωτογραφίας είναι ένας τρόπος να ανιχνεύουμε το τι είναι τέχνη”

“Ο φωτογράφος είναι ταυτόχρονα παρατηρητής, γιατί την ώρα που φωτογραφίζει και πριν κάνει το κλικ είναι εκείνος που λαμβάνει όλα τα συναισθήματα της ζωής γύρω του”

Σε ποιά ηλικία ανακάλυψες ότι σε “έλκει” ο φακός; Από πολύ μικρή ηλικία – εκείνη του δημοτικού – ανακάλυψα και αγάπησα τη φωτογραφία. Η φωτογραφία ήταν και είναι το “εργαλείο” για να γνωρίσω και να ασχοληθώ με τη συγκεκριμένη τέχνη.
Ξεκίνησα από φωτογραφία δρόμου απαθανατίζοντας. Εκεί έπλαθα τη δική μου ιστορία απομονώνοντας στιγμιότυπα και δίνοντας στον αναγνώστη να αισθανθεί την παρουσία και την προσωπικότητά μου. Με ένοιαζε μόνο να φωτογραφίζω για εμένα. Στη πορεία όμως αφού πλέον η φωτογραφία ήταν “μέσα” μου άρχισα σιγά σιγά να κάνω πορτραίτα και εν συνεχεία με κέρδισε το φωτορεπορτάζ και συγκεκριμένα το καλλιτεχνικό-εκκλησιαστικό φωτορεπορτάζ. Ο κόσμος της φωτογραφίας, όπως και γενικά ο πολιτισμός, με κράτησε κι έγινε αγάπη!

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται; Και τα δύο. Όλοι οι άνθρωποι έχουμε τάλαντα, καλούμαστε να τα ανακαλύψουμε, να εκπαιδευτούμε και να εξασκούμαστε συνεχώς, ώστε να εξελισσόμαστε!

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως καλλιτέχνη; Να είμαι ο εαυτός μου! Ο καλλιτέχνης προσπαθεί να είναι εαυτός του.
Η διαδικασία της φωτογραφίας είναι ένας τρόπος να ανιχνεύουμε το τι είναι τέχνη και μέσω αυτής αντιλαμβανόμαστε τι είναι ο εαυτός μας…

Ποια λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη; Συναισθήματα. Ο φωτογράφος είναι ταυτόχρονα παρατηρητής, γιατί την ώρα που φωτογραφίζει και πριν κάνει το κλικ είναι εκείνος που λαμβάνει όλα τα συναισθήματα της ζωής γύρω του.

Μια φωτογραφία… χίλιες λέξεις; Μια φωτογραφία μπορεί να δώσει στο θεατή, πολλά μηνύματα και συναισθήματα. Για αυτό στις φωτογραφίες μου δε βάζω ποτέ λεζάντες να μη τον κατευθύνω εκεί που θέλω εγώ αλλά να τον αφήσω στη δική κρίση.

Τοπία, στιγμές, πρόσωπα, φύση, γάμοι, νυχτερινά κέντρα…. είναι όλα αυτά μαζί… ο φωτογράφος; Ναι. Ο φωτογράφος είναι αυτός που στον αισθητήρα της φωτογραφικής του μηχανής θα αποτυπώσει όλα τα δρώμενα και τις στιγμές για πάντα στο χρόνο.

Bio. Γεννήθηκα το 1986, στην Αθήνα. Ξεκίνησα να ασχολούμαι με τη φωτογραφία εντελώς ερασιτεχνικά, και αυτοδίδακτα θυσιάζοντας όμως αρκετές ώρες από τον ελεύθερο χρόνο μου, σε θεωρία και πράξη. Παρακολούθησα σεμινάρια φωτογραφίας, επίσης έλαβα το δεύτερο βραβείο ( κατηγορία ασπρόμαυρη φωτογραφία) στο διαγωνισμό φωτογραφίας του ΟΑΣΑ.
Ασχολούμαι με το καλλιτεχνικό και το εκκλησιαστικό φωτορεπορτάζ.
Είμαι ιδιοκτήτης του Καλλιτεχνικού ηλεκτρονικού περιοδικού Athens Art και της δημιουργικής ομάδας Lenshoots Media Productions.

Ιωάννης Πεφάνης 

Founder – Owner  LenShoots Media Productions  –  Athens Art 

Μέλος Ευρωπαίων Δημοσιογράφων  Α.Μ. 0107- Φωτογράφος

http://athens-art.gr/
https://www.facebook.com/athensart.gr/
https://www.facebook.com/lenshoots/ 
email.  [email protected]  &  (προσωπικό) [email protected]

Η LenShoots Media Productions είναι μια νέα δημιουργική ομάδα παραγωγής με φωτογράφους, βιντεογράφους, αρθρογράφους και γραφίστες και παρέχουμε υπηρεσίες με ειδίκευση στην κάλυψη παραστάσεων, συναυλιών, live, εκδηλώσεων πολιτιστικού, επιχειρηματικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος. Επίσης δραστηριοποιείται σε διάφορους κλάδους όπως βίντεοκλιπ,  διαφημιστικά, εκπομπές κ.α.
 Στόχος μας είναι να προβάλλουμε και να προωθήσουμε τους φορείς και τους καλλιτέχνες που προάγουν πολιτισμό.