Χρυσαυγη Νεοφυτου: “Η ζωή όλη είναι έμπνευση… τα κύματα της θάλασσας, ένα βλέμμα, μια συζήτηση, μια εικόνα…”

Σε ποιά ηλικία ξεκινήσατε να ζωγραφίζετε;

*Από τον καιρό που θυμάμαι τον εαυτό μου είχα ένα μολύβι και χρώματα στο χέρι μου ή κρυμμένο στη τσέπη μου και ο πρώτος μου κανβας όλοι οι τοίχοι και πόρτες του σπιτιού μου και κάθε σπιτιού που πήγαινα..!

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται;

*Ο καλλιτέχνης πιστεύω γεννιέται είναι ένα χάρισμα που το φέρνει και το κουβαλά μέσα του κάποιος.

Ομως αυτό δεν αρκεί ούτε μπορεί να είναι καταλυτικό στην καλλιτεχνική του πορεία.

Πρέπει ναι μεν να πηγάζει από μέσα του γιατί όσο και αν ξέρεις άρτια τεχνικές και μυστικά στη τέχνη δεν μπορεί να βγει το συναίσθημα μέσα από αυτό αλλά χρειάζεται φυσικά να το καλλιεργησεις να του δώσεις τροφή για να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί. Θέλει υπομονή και σκληρή δουλειά.

Χάρισμα και δουλεια το μυστικό πιστεύω. Είναι όπως μια μικρή φλόγα που ανάλογα των συνθηκών ή θα είναι φλόγα κεριού σε σκοτεινό δωμάτιο η μία φλόγα που γίνεται φωτιά και ζεσταίνει γύρω με το φως της.

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη;

*Η λέξη που με εκφράζει μάλλον είναι συναισθηματική και πολυδιάστατη. Αφού δεν μπορώ να μπω σε καλούπι και με πνίγει το ΠΡΕΠΕΙ να κατατάσσομαι σε ένα είδος καλλιτέχνη με ετικέτα και να δημιουργώ με ένα συγκεκριμένο στυλ.. Κάποιες χρονικές στιγμές νιώθω μια έκρηξη εσωτερική να δημιουργώ φιγούρες και πρόσωπα που είναι σαν να γεννιέμαι και σαν να πεθαίνω μαζί αφού ζω κάθε έργο και θέλω να βγάζω όσο πιο πολλή συναίσθημα σε αυτά και άλλες φορές abstract φευγαλέα έργα που με απελευθερωνουν και νιώθω σαν αερικό αλλά πάλι πρωτίστως παίζει ρόλο το συναίσθημα για την δημιουργία τους..

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε;

*Η ζωή όλη για εμένα είναι μια έμπνευση. Τα κύματα της θάλασσας, ένα βλέμμα, μια συζήτηση, μια εικόνα, ένα συναίσθημα, μια σκέψη…
Προυπάρχει πάντα η έμπνευση αφού είναι εσωτερική μου ανάγκη και ο τρόπος μου να εκφραστώ και όταν το νιώσω έντονα μόνο τότε βγαίνει σαν χείμαρρος και στον καμβά αλλά και στο χαρτί αφού μου αρέσει να συνδιαζω τις περισσότερες φορές τα έργα μου με δικές μου σκέψεις και ποίηση….

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

*Τα μελλοντικά μου σχέδια πολλά αφού μου αρέσουν οι νέες ιδέες και προκλήσεις και ήδη κάποια από αυτά άρχισαν να πραγματοποιούνται όμως θα πω το πιο σημαντικο..
Εύχομαι να είμαι καλά και να συνεχίσω να μπορώ να εκφράζομαι μέσω της τέχνης .. Να ζωγραφίζω με χρώματα την ψυχή μου και να γράφω και να αποτυπώνω με μελάνι τα συναισθήματα μου για όσο υπάρχω….

Βιογραφικό.

Κατάγομαι από την κατεχόμενη Μόρφου της Κύπρου και ζω και εργάζομαι στη Πάφο.
Στην ενεργητική μου καλλιτεχνική πορεία έχω λάβει μέρος σε πάνω από 30 εκθέσεις ομαδικές σε Κύπρο και εξωτερικό και έργα μου βρίσκονται σε προσωπικές συλλογές σε Κύπρο καθώς και εξωτερικό..

Έχω εκπροσωπήσει την Κύπρο σε διεθνή διαγωνισμό τέχνης όπου πήρα το 4ο βραβείο παγκοσμίως κερδίζοντας υποτροφία στις Καλές Τέχνες.

Εχω φιλοτεχνήσει με έργα μου 2 εξώφυλλα βιβλίων ένα σε Κύπρο και ένα σε Ελλάδα..
Ενα όνειρο μου ο δικός μου χώρος να δημιουργώ έγινε πραγματικότητα πια και βρίσκεται στην οδό Κανάρη 16 σε ένα από τα πιο γραφικά δρομάκια πλέον της Παλιάς Πάφου.

Το όνομα του Chrisavyi”s Art Gallery όπου είναι ένα μικρό εργαστήρι και εκθεσιακός χώρος γκαλερί των ζωγραφικών μου έργων και χειροτεχνιων.

Υπάρχει και η σελίδα του στο Facebook: Chrisavyi”s Art Gallery και στο Instagram.