Ιωάννης Γ. Ρουκάς: “Κορονοϊός, καραντίνα και κανονικότητα”

Ο κ. Ιωάννης Γ. Ρουκάς, (οικονομολόγος, Πρόεδρος Ομάδος Διοίκησης Ελληνικού Ινστιτούτου Οικονομικής Διοίκησης ΕΕΔΕ – Μακεδονίας), απαντάει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων του polismagazino.gr

“…Ευτυχώς, η Ελληνική Κυβέρνηση, έλαβε και λαμβάνει μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση, κατά γενική ομολογία…”

Κοινωνία και υποχρεωτική καραντίνα. Ποια κατά τη γνώμη σας θα είναι η επόμενη ημέρα του «απεγκλωβισμού»; Σίγουρα η εμπειρία της έλευσης του κορωνοϊου και της απαραίτητης από αυτήν καραντίνα, θα μείνει σε όλους μας, στη γενιά μας. Μετά την δεκάχρονη Οικονομική Κρίση, όλοι μας, αναμέναμε την πολυπόθητη Ανάπτυξη που είχε κάνει δειλά την εμφάνισή της από πέρυσι το καλοκαίρι. Μετά ήρθε η πανδημία. Κάτι εντελώς εξωγενές και καθόλου προβλέψιμο. Παρόλα αυτά, η Ελληνική Κοινωνία, θεωρώ ότι ανταπροκρίθηκε εξαιρετικά ψύχραιμα και πειθαρχημένα, παρά το ατίθασο του χαρακτήρα του Λαού μας. Φυσικά, πολύ σημαντικό ρόλο έπαιξε σε αυτό, η υπεύθυνη, έγκαιρη, επιστημονική, ψύχραιμη αντιμετώπιση της πανδημίας από την Ελληνική Κυβέρνηση, κάτι που αναγνωρίζεται Διεθνώς, καθιστώντας τη Χώρα μας από “μαύρο πρόβατο” σε παράδειγμα. Έτσι λοιπόν θεωρώ ότι θα αντιδράσουμε, με την ίδια ψυχραιμία, όταν θα αρχίσουν σιγά – σιγά να αίρονται τα μέτρα κατά της πανδημίας. Φυσικά, θεωρώ ότι τίποτα δεν θα είναι ίδιο, μέχρις ότου τουλάχιστον βρεθούν η φαρμακευτική αγωγή καταπολέμησης του COVID – 19 και το εμβόλιο.

Πολιτισμός και κορωνοϊός. Άλλο ένα «χτύπημα» για τον πολιτισμό ή μια «ευκαιρία» για πολιτιστική επικοινωνία μέσω του διαδικτύου; Με μία πρώτη ματιά, θα έλεγε κανείς, ότι ένα από τα “βαριά όπλα’ της Ελλάδος, ο Πολιτισμός μας, έχει δεχτεί ισχυρό πλήγμα από την πανδημία. Σίγουρα ναι, βραχυπρόθεσμα. Είμαι όμως βέβαιος, ότι στην εποχή του διαδικτύου, που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ψυχολογική στήριξη όσων είναι/είμαστε μέσα, αντίστοιχα, με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, ο Πολιτισμός μας θα βρει νέα fora να εξαχθεί. Μπορεί, να μην έχουμε τόσα εισιτήρια σε χώρους μουσείων, αρχαιολογικών χώρων, σε παραστάσεις κλπ για ένα διάστημα ελπίζω, αλλά μέσω του διαδικτύου, ο Ελληνικός Πολιτισμός θα βρει τρόπο να έχει “εισιτήρια”, έσοδα, virtual, μέσω άλλων εφαρμογών, που μέχρι τώρα, θα ακούγονταν σε κάποιους, σαν από ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Ο Τουρισμός, λόγω της θετικής εξέλιξης στη χώρα μας ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας, πιστεύετε ότι θα αυξηθεί ή θα πληγεί; Και πάλι, βραχυπρόθεσμα, σίγουρα, θα πληγεί. Και μάλιστα τα μέτρα της Κυβέρνησης αυτό δείχνουν. Να στηρίξουν δηλαδή τη μείωση που περιμένουν όλοι οι Φορείς του Τουρισμού, ενισχύοντας της Επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους. Όμως, ίσως είναι καιρός και για τον Ελληνικό Τουρισμό, να επαναπροσδιορίσει το παρεχόμενο προϊόν και τις υπηρεσίες του. Για φέτος τουλάχιστον, ο Κλάδος περιμένει ο Οδικός Τουρισμός μαζί με τον Εσωτερικό Τουρισμό να δώσει ένα κομμάτι του τζίρου που σίγουρα θα χαθεί. Σκεφτείτε ότι ακόμα δεν υπάρχει πρόβλεψη σχετικά με το άνοιγμα συνόρων, επαναλειτουργία αεροδρομίων, πτήσεων. Επίσης, είμαστε σε αναμονή ειδικών Πρωτοκόλλων Υγειονομικής Πιστοποίησης που προφανώς θα πρέπει να εφαρμοστούν όχι μόνο για τους Τουρίστες, αλλά γενικώς τους επισκέπτες από το Εξωτερικό. Σε κάθε περίπτωση, ίσως είναι μια ευκαιρία για την Ελληνική Οικονομία, να αναδιοργανώσει γενικότερα τους Κλάδους της. Να δώσουμε δηλαδή μεγαλύτερο βάρος στην Τεχνολογία, στην Αγροτοδιατροφικό Τομέα που έχει εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα κλπ. Να μπορέσουμε δηλαδή να αυξήσουμε το ΑΕΠ μας και από άλλους Κλάδους.

Η «καραντίνα» είναι η «αρχή» ενός «ελέγχου» της κοινωνίας, της οικονομίας και της καθημερινότητάς μας; Σίγουρα, η επόμενη μέρα της πανδημίας και με την προϋπόθεση της ανακάλυψης φαρμάκου και εμβολίου, θα βρει την Κοινωνία μας και την Οικονομίας μας, με νέα δεδομένα. Ευτυχώς, η Ελληνική Κυβέρνηση, έλαβε και λαμβάνει μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση, κατά γενική ομολογία. Παρόλα αυτά, η επόμενη μέρα θα βρει και την Ευρώπη και τους Θεσμούς της σε διαφορετική θέση. Όλα τα Κράτη – Μέλη θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες του, το καθένα,  μπροστά στις νέες προκλήσεις. Σίγουρα, το μοντέλο λειτουργίας αυτής της ιδιαίτερης “εταιρείας” που καλούμε Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωζώνη, θα πρέπει να αλλάξει και να γίνει όντως ακόμα πιο αλληλέγγυο σε Πολίτες, Κράτη, Οικονομίες, Μέλη της όταν αντιμετωπίζουν πρωτόγνωρες καταστάσεις όπως αυτές της πανδημίας. Δεν φταίει κάποιος για ό,τι συμβαίνει. Δεν έκανε κάποιος κακό νοικοκυριό. Απλά συνέβη. Ήρθε κάτι από έξω. Και μάλιστα η Χώρα μας που ταλαιπωρήθηκε αρκετά τα τελευταία χρόνια, τα πήγε πάρα πολύ καλά στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Στο κομμάτι του ελέγχου τώρα, σίγουρα, για τη διασφάλιση της υγείας των πολιτών και άρα και των Οικονομιών τους, τα Κράτη, θα λαμβάνουν περισσότερα μέτρα, για να προλαμβάνουν διασπορά του εν λόγω ιού, μέχρι τουλάχιστον να βρεθούν το φάρμακο και το εμβόλιο. Πρόκειται για έκτακτες καταστάσεις που απαιτούν έκτακτα μέτρα. Το προβλέπει άλλωστε και το Σύνταγμά μας αυτό. Επομένως, με την επιστροφή στην πολυπόθητη κανονικότητα, πιστεύω, ότι θα μας μείνουν μόνο τα καλά της Κρίσης αυτής.

Ποια είναι τα σχέδια σας την επόμενη ημέρα της κανονικότητας; Προσωπικά, επαγγελματικά, αναμένουμε την άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις και στη λειτουργία των επιχειρήσεων γενικότερα. Παράλληλα όμως, λειτουργούμε κανονικά. Παρακολουθούμε τα θέματα και τις υποθέσεις των πελατών μας, όταν αυτό απαιτείται. Ταυτόχρονα, επαναπροσδιορίζουμε τη Στρατηγική μας, προσαρμοσμένη στις νέες ανάγκες των επιχειρήσεων που φαίνεται ότι θα προκύψουν μετά τη λήξη της πανδημίας. Είναι στη φύση μας, εμάς των Συμβούλων, να είμαστε προσαρμοστικοί στις αλλαγές της Οικονομίας, ειδικά μάλιστα όταν αυτές είναι και δύσκολο να προβλεφθούν. Με ψυχραιμία, επαγγελματισμό και οργάνωση, θα εξυπηρετήσουμε τους πελάτες μας και σε αυτή τη δοκιμασία όπως και την περασμένη δεκαετία.

Σε ότι αφορά την Ελληνική Εταιρία Διοίκησης Επιχειρήσεων – Μακεδονίας και ειδικότερα το Ελληνικό Ινστιτούτο Οικονομικής Διοίκησης του οποίου είμαι Πρόεδρος της Ομάδος Διοίκησης, επαναπροσδιορίζουμε τους στόχους μας. Θα προγραμματίσουμε εκ νέου εκδηλώσεις, συνέδρια, ενημερώσεις, επαφές με τα μέλη μας, αξιοπιώντας τις νέες τεχνολογίες και μέσα επικοινωνίας. Είμαστε και θα είμαστε παρόντες.

#Θατακαταφερουμε.

Ιωάννης Γ. Ρουκάς
Οικονομολόγος
Πρόεδρος Ομάδος Διοίκησης
Ελληνικού Ινστιτούτου Οικονομικής Διοίκησης ΕΕΔΕ – Μακεδονίας.

Σύντομο Βιογραφικό. Ο Οικονομολόγος Ιωάννης Ρουκάς γεννήθηκε στη το 1971.
Πτυχίο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Μακεδονίας στη Διοίκηση Επιχειρήσεων
Μεταπτυχιακό του Τίτλο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) από το University of Wales, College of Cardiff.
Εχει διατελέσει Εμπορικος Διευθυντής στην ICAP Β. ΕΛΛΑΔΟΣ
Managing Partner της ZKP CONSULTANTS έως σήμερα.

Μελος του ΔΣ της ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. Περιφερειακός Συντονιστής Γραμματείας Παραγωγικών Τομέων της Νέας Δημοκρατίας για Μακεδονία, Θράκη, Ήπειρο και Θεσσαλία.

Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Οικονομικής Διοίκησης της ΕΕΔΕ – Μακεδονίας.

Μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου ΕΛΛΑΔΟΣ.
Μέλος του ΕΒΕΘ.
Μέλος του ΣΕΒΕ.
Μέλος του ΕΕΘ.

Μέλος Αν. του ΔΣ της Φιλόπτωχου Αδελφότητας Ανδρών Θεσσαλονικης.

Υπευθυνος του Τμηματος Ενημερωσης Οφειλετών του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.
Μελος του Ροταριανού Ομίλου Ανατολικής Θεσσαλονίκης.
Ομιλεί την Αγγλική και Γαλλική.
Είναι παντρεμένος και έχει δυο γιούς.