Χρήστος Πετρίδης: H ΘΕΑ ΤΥΧΗ και πώς θα την προσεγγίσουμε!

(άρθρο βασισμένο στο σύγγραμμά μου) 22-12-2020

Σήμερα θα σας μιλήσω για μία έννοια που όλοι ανεξαιρέτως αναφέρουμε και προσδοκούμε, χωρίς καν πολλές φορές να μπορούμε να την κατανοήσουμε! Θα μιλήσουμε για την Θεά Τύχη!

Η εύνοια της Θεάς Τύχης ή αλλιώς της Diva Furtuna στα Λατινικά, ήταν και είναι το ζητούμενο κάθε ανθρώπου εδώ και χιλιάδες χρόνια. Αν ανατρέξουμε στο πολύ μακρινό παρελθόν και σε συγγράμματα, θα ανακαλύψουμε πως η ευημερία και η προσέλκυση κάθε ευμενούς κατάστασης και συνθήκης απασχόλησε κατά τα μέγιστα την Ανθρωπότητα.

Ο άνθρωπος ως ον που βίωνε και βιώνει ποικίλες επιδράσεις και δύσκολες καταστάσεις, έψαξε να βρει τρόπους μέσα από τους οποίους θα δυνάμωνε, θα βελτιώνονταν και θα ξεπερνούσε κάθε εμπόδιο. Έτσι κατέφυγε μέσα από τις παραδόσεις, σημαντικά και ιστορικά γεγονότα, τη Θρησκεία και τις γνώσεις του, στην δημιουργία Συμβόλων τα οποία χαρακτήρισε ως ‘’τυχερά’’ ή μαγικά και τα οποία θα τον βοηθούσαν να προσελκύσει την Τύχη.

Αξίζει στο σημείο αυτό να αναφέρουμε το πόσο σημαντική θεωρούνταν η Τύχη από την αρχαιότητα ακόμη. Οι Αρχαίοι Έλληνες λάτρευαν και σέβονταν απεριόριστα τη Θεά Τύχη και προσέφεραν στα πόδια του αγάλματός της σκόρδα. Το άγαλμα της Θεάς Τύχης βρίσκεται στην Ολυμπία πολύ κοντά στο άγαλμα του Θεού Έρωτα, πράγμα που αποδεικνύει πως από τότε ακόμη πίστευαν πως ο έρωτας στηρίζεται και συνδέεται με την Τύχη.

Βέβαια στις περισσότερες απεικονίσεις η Θεά Τύχη εμφανίζεται με κλειστά ή δεμένα μάτια, ως τυφλή. Αυτό σήμαινε ότι η Θεά Τύχη δεν έκανε εξαιρέσεις και πως μοίραζε απλόχερα τα αγαθά της στον κόσμο. Η συνηθέστερη ευχή όταν χαιρετούσαν ή αποχωρίζονταν κάποιον οι Αρχαίοι Ρωμαίοι ήταν η.. Buona Fortuna (καλή Τύχη) και οι Αρχαίοι Έλληνες εύχονταν …Τύχη Αγαθή!

Προχωρώντας στα χρόνια θα δούμε πως λαοί από κάθε ήπειρο της Γης και κάθε Θρησκείας, χρησιμοποίησαν (έως σήμερα) ποικίλους συμβολισμούς ως αντικείμενα προσέλκυσης της Τύχης. Χριστιανοί, Εβραίοι, Μουσουλμάνοι, Βουδιστές κλπ, χρησιμοποιούμε τα λεγόμενα Γούρια στα οποία εναποθέτουμε τις ελπίδες μας για ένα καλύτερο αύριο.

Τι είναι όμως τα Γούρια και τι σημαίνει το κάθε ένα από αυτά? Τα Γούρια συνήθως είναι μικρά αντικείμενα, όπως, σκόρδα, ζάρια, χέρι hamsa, ρόδια, τιρκουάζ μάτια, πέταλα, κρύσταλλοι, πασχαλίτσες, λιβελούλες, κλειδιά, αστέρια, φεγγάρια, δάφνες, ελέφαντες, τετράφυλλο τριφύλλι και πολλά ακόμη μοτίβα, τα οποία πάντα έχουν έναν σημαδιακό και ερμηνευτικό συμβολισμό.

Πολύ συνοπτικά θα αναφέρουμε πως για παράδειγμα το ρόδι θεωρείται τυχερό και χρησιμοποιείται στην προσέλκυση της γονιμότητας διότι κατά τη μυθολογία είναι ο καρπός που έδωσε ο Πλούτωνας στην Περσεφόνη για να μην τον ξεχάσει με την επάνοδό της στον επάνω κόσμο και για να κάνουν πολλά παιδιά.

Το κλειδί είναι αυτό που συμβολίζει το άνοιγμα της πόρτας για την επίτευξη των στόχων μας.

Το πέταλο θεωρείται τυχερό και δυνατό σύμβολο διότι είναι αυτό στο οποίο στηρίζεται και αυτό με το οποίο περπατάει και τρέχει το επιβλητικό άλογο.

Ο ελέφαντας ως σύμβολο του feng shui είναι το ιερό ζώο του Θεού Βούδα και πρέπει όπου τοποθετηθεί να κοιτάει πάντα την Ανατολή, τη πηγή του Φωτός.

Όλα μα όλα τα τυχερά σύμβολα Γούρια έχουν μία πολύ συγκεκριμένη προέλευση που στηρίζεται αυστηρά στη παράδοση του κάθε λαού ή κατηγορίας ανθρώπων.

Εδώ όμως υπάρχει ένα μεγάλο αλλά “φανερό” μυστικό: Τι πραγματικά κάνουν τα γούρια; Αυτό που αληθινά κάνουν αυτά τα μικρά και χρωματιστά αντικείμενα είναι να δυναμώνουν τη ψυχή μας και την Ελπίδα μας! Είναι η τροφή του “θέλω” μας και των προσδοκιών μας.

Κινούν το ανθρώπινο εγκέφαλο κατά έναν “μαγικό” και παράξενο τρόπο να σκέφτεται πιο θετικά και να επιδιώκει αυτά που πραγματικά θέλει ο ίδιος ο άνθρωπος. Είναι για παράδειγμα μία κίνηση σαν να κάνουμε τον Σταυρό μας, σαν να κάνουμε την προσευχή μας.

Το Γούρι λειτουργεί ως αποκούμπι για τον άνθρωπο και είναι αυτό στο οποίο θα εναποθέσει τα όνειρά του αλλά και την αγωνία και τους φόβους του.

Τα Γούρια ή Φυλαχτά προσφέρονται ως δώρα κυρίως στην έναρξη κάποιου σημαντικού γεγονότος όπως είναι η έναρξη του Νέου χρόνου (συνήθως σπάμε και ένα ρόδι στη πόρτα του σπιτιού τη Πρωτοχρονιά), ο γάμος, η γέννηση ενός μωρού, μία καινούρια δουλειά, ένα νέο σπίτι ή αυτοκίνητο κλπ.

Ουσιαστικά η Τύχη όμως βρίσκεται μέσα μας, αρκεί να μπορέσουμε να τη δούμε και να την αγκαλιάσουμε. Η θεωρία του τυχερού λέει πως όποιος άνθρωπος αισθάνεται τυχερός, θα λειτουργήσει (συνειδητά ή ασυνείδητα) και ως τυχερός. Άρα θα επιδιώξει περισσότερα πράγματα, θα γίνει πιο ενεργός και πιο λειτουργικός. Επομένως και αυστηρά στατιστικά όσα περισσότερα πράγματα επιδιώξει κάποιος τόσο περισσότερα θα πετύχει. Αντίθετα, όποιος δεν αισθάνεται τυχερός αλλά άτυχος ή κακότυχος δεν θα επιδιώξει τίποτα ή ελάχιστα και συνεπώς θα πετύχει πολύ λιγότερα ή και τίποτα από όσα προσδοκεί. Βλέπουμε λοιπόν καθαρά πως ακόμη και με τη λογική και όχι με το συναίσθημα η Θεά Τύχη είναι μέσα μας και πρέπει να τη βρούμε!

Τα Γούρια είναι αυτά που θα αυξήσουν την αισιοδοξία μας και η Τύχη που κρύβουμε στον εγκέφαλό μας θα μας φέρει πιο κοντά στους στόχους μας! Αρκεί να σκεφτόμαστε θετικά, να επιδιώκουμε, να προσπαθούμε και να ελπίζουμε.

Η Θεά Τύχη μας είναι αυτή που θα μας οδηγήσει σε ένα καλύτερο κόσμο!

Πηγή: likewoman.gr