Χρήστος Μουστάκας: “Γεννιέσαι με ταλέντο αλλά δεν αρκεί το χρωμόσωμα για να γίνεις καλλιτέχνης”

Σε ποιά ηλικία ανακαλύψατε ότι θέλετε να γίνετε ηθοποιός;

Δεν αισθάνομαι ηθοποιός. Ή μάλλον δεν αισθάνομαι μόνο ηθοποιός, ή μόνο τραγουδιστής, ή μόνο περφόρμερ ή και ότι άλλο περνάει απ’ το μυαλό σας. Με ενδιαφέρει η αισθητική των πραγμάτων και η επικοινωνία της σε όλα τα επίπεδα. Αυτό το ήξερα από πάντα.

Ποιόν ηθοποιό – καλλιτέχνη θαυμάζετε;

Θαυμάζω πάρα πολλούς καλλιτέχνες. Η ζωή φάνηκε πολύ γενναιόδωρη μαζί μου και μπόρεσα να συνεργαστώ με πολλούς από αυτούς. Πριν συναντηθώ με τον Σταμάτη Κραουνάκη και φτάσω στο σημείο να τον αποκαλώ και δάσκαλό μου, υπήρξα μεγάλος θαυμαστής του. Χωρίς σημεία αναφοράς δεν μπορείς να πας πουθενά. Είμαστε αυτοί που αγαπήσαμε!

Θέατρο ή κινηματογράφος τι προτιμάτε;

Είμαι ένας άνθρωπος που εκπαιδεύτηκε και υπηρέτησε για πάρα πολλά χρόνια το μουσικό θέατρο. Πρόκειται όμως για δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα. Πολλές φορές βέβαια, μπορείς να συνδυάσεις την αισθητική του ενός στο άλλο, όπως με μεγάλη επιτυχία κάνει ο Ένκε Φεζολλάρι με τον οποίο είχα τη χαρά να συνεργαστώ σε δύο παραστάσεις του. Όμως καθαρά από θέμα προσωπικού γούστου, θα έλεγα ότι έχω μια μεγαλύτερη αδυναμία στον κινηματογράφο. Νιώθω πολύ τυχερός που με επέλεξε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος να παίξω σε τρεις ταινίες του και που ο Γιάννης Παναγιωταράκος με επέλεξε για τον βασικό ρόλο στη νέα του ταινία “Το σωσίβιο” η οποία αναμένεται να προβληθεί στις αίθουσες μέσα στο 2020.

Τι σημαίνουν οι λέξεις καριέρα – επιτυχία για εσάς;

Πρόκειται για όρους που δε με αφορούν καθόλου. Μάλλον τις έχω συνδεδεμένες περισσότερο με τεχνοκρατικές διαδικασίες, παρά με την καλλιτεχνική έκφραση.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται;

Αυτό είναι λίγο σαν το “η κότα έκανε τ’ αυγό ή το αυγό την κότα”. Γεννιέσαι με ένα ταλέντο και κάτι το κάνεις ή όχι. Δεν αρκεί το χρωμόσωμα για να γίνεις καλλιτέχνης.

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη;

Είναι τόσες οι λέξεις που σκέφτομαι που μάλλον θα είναι αδικία να απομονώσω κάποια.

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε;

Η διαδικασία της δημιουργίας ενός θεάματος ή της ερμηνείας ενός ρόλου, ενός τραγουδιού, δεν έχει να κάνει με προγραμματισμό και μεταφυσικές διαδικασίες. Όλα είναι θέμα στόχου και πίστης.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη;

Πάντα διαφωνούσα με τους χαρακτηρισμούς και γι’ αυτό το λόγο τους αποφεύγω σχεδόν εμμονικά. Το θέμα είναι να μπορείς να επικοινωνείς τα αισθήματά σου και αυτό να αποδεικνύεται χρήσιμο έστω και για έναν μόνο άνθρωπο. Οι χαρακτηρισμοί είναι για τα πάνελ της τηλεόρασης.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Από σχέδια άλλο τίποτα. Στις 30 Νοέμβρη ετοιμάζουμε μαζί με τον Τραγουδόσαυρο, ένα live στο Casper’s στο Χαλάνδρι συνοδεία πιάνου με τον εξαιρετικό πιανίστα Δημήτρη Αρσενόπουλο. Παράλληλα όμως μόλις ολοκληρώθηκαν 13 ολοκαίνουργια τραγούδια σε στίχους δικούς μου και μουσική της Αφροδίτης Φρυδά, τα οποία νομίζω ότι έρχονται για να μείνουν.

Βιογραφικό.

Γεννήθηκε και ζει στο Κερατσίνι.
Μέλος της Ομάδας Ελληνικού Μουσικού Θεάτρου Σπείρα Σπείρα από την ίδρυσή της, το 2000. Έχει συμμετάσχει σε όλες τις παραστάσεις τις ομάδας στην Αθήνα αλλά και σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, της Κύπρου και στο εξωτερικό (Λονδίνο, Κωνσταντινούπολη, Ρουμανία) έως το 2015.
Κορυφαία συμμετοχή στο αρχαίο Θέατρο της Μικρής Επιδαύρου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών, με την παράσταση της ομάδας “Χορικά, Αιωνία θητεία στο κάλλος”, το καλοκαίρι 2006 και με την παράσταση “Αριστοφάνης τώρα”, το καλοκαίρι 2013.
Τον Ιούνιο του 2008 συμμετείχε στις δύο μοναδικές παραστάσεις, παραγγελία του Φεστιβάλ Αθηνών, με τίτλο x-Σκηνής Αυτά που κάψαν το σανίδι, φόρο τιμής στο μουσικό θέατρο.
Tο καλοκαίρι 2004 συμμετείχε στον Xορό στον ΠΛOYTO του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Νίκου Mαστοράκη. Τον Οκτώβρη του 2010 στην παράσταση Η εκατομμυριούχος του Μπερναρντ Σω, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το καλοκαίρι του 2010 στην παράσταση ΑΧΑΡΝΕΙΣ του Αριστοφάνη στο ΚΘΒΕ σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη. Κινηματογραφικά πρωταγωνιστεί στην ταινία του Γιάννη Παναγιωταράκου “Το σωσίβιο” και συμμετέχει στις ταινίες του Νίκου Παναγιωτόπουλου “Τα Οπωροφόρα της Αθήνας”, “Δεσμά αίματος” και ‘Η Κόρη του Ρέμπραντ”.
Έχει σκηνοθετήσει την ταινία μικρού μήκους “sMS” κατά παραγγελία του Συλλόγου Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας.
Έχει συμμετάσχει σε διάφορες δισκογραφικές δουλειές.
Για την τηλεόραση, συμμετείχε στο σήριαλ της Μυρτώς Κοντοβά στον ALPHA,” Υπέροχα Πλάσματα” και στο “THE SPEIRA SPEIRA SHOW” στη ΝΕΤ, ενώ παρουσίασε και την εκπομπή “Killbadfood” στο Alert tv.