Χρήστος Κατσίδης: “Πολιτισμός για εμένα είναι οι αξίες που έχει ένας λαός… οι αντιλήψεις οι οποίες τον καθιστούν πολιτισμένο”

Τα νέα παιδιά έχουν άποψη και γνώμη για να διεκδικήσουν το μέλλον που τους ανήκει. Συμμετέχουν ενεργά στις κοινωνικές αλλαγές και παίρνουν θέση για τον Πολιτισμό, την Κοινωνία, το διαδίκτυο και το μέλλον τους στην Ελλάδα.

Ο Χρήστος Κατσίδης Σπουδαστής μουσικός, απαντάει στις ερωτήσεις της δημοσιογραφικής ομάδας του polismagazino.gr

Κοινωνία, καραντίνα και απομόνωση. Πως φαντάζεσαι την επόμενη ημέρα; Ηγγικεν η ώρα της αποξένωσης των ανθρώπων; Θεωρώ ότι όλοι οι άνθρωποι κρατούν μια στάση επιφυλακτικότητας λόγω της πρωτόγνωρης κατάστασης που έχουμε κληθεί να αντιμετωπίσουμε σαν ανθρωπότητα . Αλλά όλο αυτό το κουβάρι σιγά σιγά θα αρχίσει να ξετυλίγεται και εν τέλει θα οδηγηθουμε στη λύση του προβλήματος. Δεν θεωρώ ότι οι άνθρωποι θα αποξενωθούν απλά θα είναι πιο προσεκτικοί για να μην επανέλθει ο ιός. Περάσαμε ήδη δύσκολα και δεν θα ήθελε κανείς να το περάσουμε ξανά όλο αυτό.

Τι εστί πολιτισμός για ένα νέο άνθρωπο όπως εσύ; Πολιτισμός για εμένα είναι οι αξίες που έχει ένας λαός, οι αντιλήψεις οι οποίες τον καθιστούν πολιτισμένο. Ο κάθε άνθρωπος ωστόσο αντιλαμβάνεται διαφορετικά την έννοια του πολιτισμού. Ο πολιτισμός κάθε ανθρώπου ισοδυναμεί με τις πεποιθήσεις του, το πως αντιλαμβάνεται τα πράγματα και τις αξίες.

Η χρήση του διαδικτύου έχει επηρεάσει τις ανθρώπινες σχέσεις;  Θεωρώ ότι το διαδίκτυο όσο κοντά έχει φέρει τους ανθρώπους άλλο τόσο τους έχει απομακρύνει. Και το λέω αυτό εννοώντας ότι ναι μεν το διαδύκτιο έχει φέρει κοντά τους ανθρώπους και έχει καταστήσει πιο εύκολη την επαφή και την επικοινωνία των ανθρώπων αλλά ταυτόχρονα η κοινωνική αποξένωση είναι ένα από τα αρνητικά του διαδικτύου. Όπως τίποτα δεν έχει μια μόνο όψη έτσι και το διαδύκτιο έχει τα θετικά και τα αρνητικά του. Θεωρώ ότι έχει επηρεάσει τις ανθρώπινες σχέσεις σε μεγάλο βαθμό και θετικά και αρνητικά.

Στον επαγγελματικό σου χώρο θεωρείς ότι η επιτυχία έχει φύλο; υπάρχει ισότητα; Στην μουσική όπως και σε όλες τις τέχνες όπως και στα περισσότερα επαγγέλματα σε μια δημοκρατική κοινωνία υπάρχει η ισότητα μεταξύ των δύο φύλων. Και τα δύο φύλα είναι ισότιμα και η επιτυχία δεν κρίνεται σε καμία περίπτωση από το τι φύλο είναι ο κάθε άνθρωπος. Επομένως ναι υπάρχει ισότητα. 

Εργασία και καριέρα στην Ελλάδα του σήμερα. Ποια είναι τα επαγγελματικά σου όνειρα; Έχω αρκετά όνειρα κάνει όσον αφορά τη μουσική τα οποία βέβαια είναι μακροπρόθεσμα. Θα ήθελα πολύ να συνεργαστώ με καταξιωμένους μουσικούς  που είναι πολλοί στην Ελλάδα και αξιόλογοι. Θα μου άρεσε επίσης επειδή μελοποιω ποιήματα να συνεργαστώ ίσως με κάποιο στιχουργό. Θα ήταν μεγάλη μου χαρά και τιμή.