Χατζηηλίας Στράτος: “Στερήθηκα τη ζωή μου, τη δουλειά μου, τους ανθρώπους μου, την καθημερινότητά μου, την ελευθερία μου και τη λογική”

Ο Χατζηηλίας Στράτος, Ηθοποιός, Επόπτης Δημόσιας Υγιεινής, απαντάει στις ερωτήσεις του polismagazino.gr

“Δεν θα ήθελα ποτέ να είμαι ασφαλής φυλακισμένος, συμφιλιωμένος με το παράλογο και την ηλιθιότητα. Θα ήθελα όμως να είμαι ελεύθερος συμφιλιωμένος με τη λογική και την ανθρωπιά.”

Εγκλεισμός στο σπίτι. Πως διαχειρίζεστε το χρόνο σας; Ποια συναισθήματα σας διακατέχουν; Ο εγκλεισμός στο σπίτι είναι κάτι το οποίο δεν είχα φανταστεί ποτέ ότι θα επιβάλλονταν στη ζωή μας και μάλιστα με αυτόν τον τρόπο. Δεν είχα φανταστεί ότι θα μπορούσε να υπάρξει τέτοια αστυνόμευση σε μια χώρα του δυτικού κόσμου, με τόσους ενστόλους εν καιρώ ειρήνης και δημοκρατίας. Δεν ήταν μόνο ο εγκλεισμός στο σπίτι όμως που συνήθως γίνεται εκούσια αλλά και ταυτόχρονα η ποιότητα της πληροφόρησης των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Η απόλυτη σύγχυση μεταξύ ιατρών και επιστημώνων σε ένα πλαίσιο καθαρά πολιτικό και οικονομικό με δημοσιογράφους που δεν μπορείς να διακρίνεις αν αυτό που μεταφέρουν είναι είδηση ή πληροφορία. Δυστυχώς διχάστηκε ο κόσμος, άκομψα ομαδοποίησαν και χαρακτήρισαν μεγάλο μέρος σκεπτόμενου κόσμου, άδικα, χωρίς να σεβαστούν, ακούσουν ή να αφήσουν να ακουστεί ο λόγος του και η επιχειρηματολογία του. Είμαι πολύ απογοητευμένος από αυτόν τον κανιβαλισμό και την επιβολή ανορθόδοξων και αστήριχτων απόψεων, ως ορθές. Ντρέπομαι για αυτό που ζούμε ως κοινωνία. Σε κάποιες μου αναλαμπές, όταν δηλαδή εστίαζα σε άλλα πράγματα και σκέψεις, γιατί οι άνθρωποι ήταν μακριά, έγκλειστοι φυσικά, για να αντλήσω αισιοδοξία ονειροπολούσα και σε κάποιες στιγμές έγραψα δύο σενάρια για ταινίες μικρού μήκους. Ήδη για το πρώτο σενάριο προσπαθώ να δημιουργήσω τις προϋποθέσεις να υλοποιηθεί σχετικά σύντομα… θα δείξει…

Ακούμε συνεχώς για Βία. Ενδοοικογενειακή, εργασιακή, αθλητική, καλλιτεχνική… Εντυπωσιάζεστε από το συμβάν ή από τους πρωταγωνιστές; Εσείς έχετε υποστεί κάποια μορφή βίας; Δεν εντυπωσιάζομαι καθόλου, πιστεύω ότι άνθρωποι με τέτοιες συμπεριφορές υπάρχουν παντού δεν είναι κάτι καινούριο. Όσο για τους «πρωταγωνιστές» κάποιοι από αυτούς συμπτωματικά εξυπηρετούσε η δημόσια κατακραυγή και η διαπόμπευσή τους σε σχέση με άλλους που τους έκρυψαν πίσω από αυτόν τον θόρυβο. Θα ήθελα να ελπίζω πως αυτό δε θα επηρεάσει και την κρίση της δικαιοσύνης για τους προστατευμένους και τους αφανείς, αν και δεν το πιστεύω. Υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα… Χαίρομαι πολύ που βγήκαν και μίλησαν κάποια θύματα και κάποιοι θύτες ξεσκεπάστηκαν. Χαίρομαι που ίσως αυτό δώσει θάρρος και σε άλλους ανθρώπους να μιλήσουν αλλά κυρίως να μην φοβούνται και να μην δέχονται τέτοιες καταστάσεις. Δεν χαίρομαι καθόλου για ανθρώπους που θυματοποίησαν τον εαυτό τους απλά για λίγη δημοσιότητα και εντυπώσεις. Δεν είμαι καθόλου υπέρ των λαϊκών δικαστηρίων και των δικαστηρίων των τηλεοπτικών εκπομπών. Έχω δεχτεί και εγώ εκφοβισμό, βία, σεξουαλική παρενόχληση, πιστεύω πως σχεδόν όλος ο κόσμος κάποια στιγμή της ζωής του, έχει δεχτεί κάτι από αυτά ή όλα. Θεωρώ περιττό να πω κάτι περισσότερο για εμένα γιατί ήταν κάτι που δεν μου άφησε κάποιο τραύμα και ανήκει στο παρελθόν. Θα ήθελα όμως να μιλήσω για τη βία που έχω δεχτεί από παιδί μαζί με συνανθρώπους μου από τις επιθετικές διαφημίσεις προϊόντων, προτύπων, τρόπου ζωής και συμπεριφοράς. Από τους επικοινωνιακούς πολιτικούς, πνευματικούς, υπουργούς ή πρωθυπουργούς. Τους επικοινωνιακούς μεγαλοεπιχειρηματίες, μεγαλοδικηγόρους, επαγγελματίες θρησκευτικούς ηγέτες, μεγαλοδημοσιογράφους. Τον διάχυτο σεξισμό, ρατσισμό από την βιομηχανία θεάματος, περιοδικών, τηλεοπτικών εκπομπών.

Πιστεύετε στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου; Θα εμβολιαστείτε όταν έρθει η ώρα; Έχω σπουδάσει τέσσερα χρόνια στη σχολή δημόσιας υγιεινής. Μέσα στο πρόγραμμα σπουδών μου διδάχτηκα και εξετάστηκα, επιτυχώς, στην επιδημιολογία, την μικροβιολογία, ασθένειες, ιώσεις και πολλά άλλα. Προς το παρόν δεν έχει κυκλοφορήσει ευρέως τουλάχιστον κάποιο σκεύασμα που να μπορεί να χαρακτηριστεί ως εμβόλιο. Επίσης αν ήμουν στις ευπαθείς ομάδες τότε θα έκανα και το εποχικό εμβόλιο για περισσότερη ασφάλεια. Άρα θα έκανα και για την περίπτωση αυτού του ρινοϊού αν και μόνο αν υπήρχε εμβόλιο και το εμβόλιο αυτό πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις ασφαλών δοκιμών χρονικά και ποιοτικά.

Έχετε στερηθεί κάτι από τον εγκλεισμό σας στο σπίτι και εαν ναι, πως το αντιμετωπίσατε; Στερήθηκα τη ζωή μου, τη δουλειά μου, τους ανθρώπους μου, την καθημερινότητά μου, την ελευθερία μου και τη λογική. Όταν έκλεισα την τηλεόραση άρχισα ξανά να βρίσκω τη λογική. Μου ήταν δύσκολο όμως γιατί το “ασφαλές” κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο αναζωπύρωνε τις ανησυχίες μου και την σχεδόν μόνιμη θλίψη και απογοήτευση. Πήρα βάρος, έχασα βάρος, είδα ταινίες, διάβασα, έγραψα, κοιτούσα το ταβάνι για ώρες, ξανά και ξανά. Συνομίλησα στο τηλέφωνο ή στο διαδίκτυο. Ημουν όμως και ευγνώμων για τα όσα είχα.. σπίτι, τροφή, υγεία, φίλους και αγαπημένους ανθρώπους έστω και σε απόσταση. Ήμουν ευγνώμων που ακόμα είχα κρεβάτι και σκεπάσματα, ζεστό νερό και μπάνιο. Δεν θα ήθελα να είμαι ασφαλής φυλακισμένος συμφιλιωμένος με το παράλογο και την ηλιθιότητα. Θα ήθελα να είμαι ελεύθερος συμφιλιωμένος με την λογική και την ανθρωπιά.

Τηλεργασία και Αναστολή εργασιακών συμβάσεων. Τι πιστεύετε ότι θα συμβεί την επόμενη ημέρα του απεγκλωβισμού μας στον εργασιακό χώρο; Με απλά λόγια θα πρέπει να δουλεύεις περισσότερο και να αμείβεσαι λιγότερο.
Ποιος εργαζόμενος δηλαδή πιστεύει κάτι διαφορετικό. Με αφορμή την υγειονομική κρίση για ακόμα μια φορά αυτό που πλήγεται πρώτα και κύρια είναι το ημερομίσθιο και η κοινωνική ασφάλιση. Εννοείται πως δεν σταμάτησε ποτέ η υποχρηματοδότηση της παιδείας και δυστυχώς της υγείας ακόμα και τώρα! Η ανεργία θα θερίσει τον κόσμο και όσοι άνθρωποι είχαν επιχειρήσεις, από αυτούς που δεν έχουν κλείσει κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού, δυστυχώς θα κλείσουν μέσα στους επόμενους μήνες. Επενδύθηκαν πολλά τρισεκατομμύρια στον τομέα της τηλεργασίας παγκοσμίως. Αυτό ενθαρρύνθηκε πάρα πολύ, σε συνδυασμό με το 5G, διότι η ταχύτητα πλέον της εικόνας και της πληροφορίας σε ψηφιακό επίπεδο εκτινάχθηκε. Γίνεται χειρουργείο στην Κίνα και ο χειρούργος βρίσκεται στην Ιταλία, για παράδειγμα και πολλά άλλα. Για να μπει ο κόσμος σε αυτή την λογική της τηλεργασίας και της ψηφιακής πλέον συναλλαγής, θα πρέπει να μείνει στο σπίτι και να «αναγκαστεί» να την χρησιμοποιήσει, να γίνει μέρος της. Αυτό προσπάθησε να γίνει μέσα από τον εγκλεισμό. Η εποχική γρίπη του ρινοϊού της κορώνας, εξυπηρέτησε πολύ σε αυτή την κατεύθυνση, πέραν και σε κάποιες τεράστιες οικονομικές συμφωνίες.