Χαρακτική με “Άνοιξη” από τα Δημοτικά Τραγούδια

Το ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ-PANDOLFINI & ΣΙΑΤΕΡΛΗ A.M.K.E. σας προσκαλεί στη δεύτερη έκθεση χαρακτικής του 2020, στον χώρο τέχνης ETCH INΚ «Άνοιξη» από τα Δημοτικά Τραγούδια, την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 13ΜΑΡΤΙΟΥ 2020.

Την έκθεση τιμά με τα έξι μεγάλα χαρακτικά της έργα, η Βάσω Κατράκη, επίσημη προσκεκλημένη εκθέτρια, πάντα παρούσα στην τέχνη. Η Μαριάννα Κατράκη, άξια κληρονόμος του έργου της μάνας της, συνεργάστηκε, όπως και στο παρελθόν, άψογα και ιδιαίτερα δημιουργικά με το ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ, επιλέγοντας τα χαρακτικά της Βάσως που έφερναν και φέρνουν Άνοιξη και Ειρήνη στον κόσμο που ταλανίζεται.

Τα κείμενα της έκθεσης καθώς και την μουσική υπόκρουσή της επιμελείται η, πολύ γνωστή μας, συνθέτης, τραγουδοποιός, ερμηνεύτρια τραγουδιών και ιστορικός της τέχνης, ΝΕΝΑ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΥ.

“‘Σήμερα Δέσπω μ’ Πασχαλιά, σήμερα ’ν’ άσπρη μέρα, βγήκαν οι νύφες στο χορό, κοράσια στο σεργιάν’ και συ Δέσπω μ’ δε φαίνεσαι μές στον απάνω κόσμο……‘ Άνοιξη, η εποχή των μεγάλων εκκαθαρίσεων της φύσης, με τελετουργίες και έθιμα από τα βάθη του χρόνου όπου συμμετέχουν, Θεοί, Νύμφες, ‘Άνθρωποι, Φωτιές, Νερά, Πουλιά, Μέλισσες και πασχαλίτσες, Κοπάδια ,Βουνά, Ποτάμια, όλη η Πλάση ανθοφορεί, ερωτεύεται, επαναστατεί,. Οι εικαστικοί αγάπησαν όσο τίποτα την Άνοιξη, εκεί θριαμβεύει το βλέμμα τους”, σημειώνει η κα. Βενετσάνου.

Η χαρακτική από τη γέννησή της και την ιστορίας της πορεύτηκε ως φορέας εικονοποίησης μηνυμάτων, αγγελμάτων και ποίησης. Στην παρούσα έκθεση, λειτουργεί μέσα από τη χάραξη και το ίχνος της με τα τραγούδια του λαού.

Οι χαράκτες της έκθεσης ΣΤΕΛΛΑ ΒΑΡΔΑΚΗ, ΤΑΝΙΑ ΔΡΟΓΩΣΗ, ΜΙΝΑ ΚΟΥΖΟΥΝΗ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΡΑΣΤΕΡΓΙΟΥ, ΓΙΩΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΙΑΡΗ, ΦΩΤΕΙΝΗ ΚΟΛΩΝΙΑ, PINO PANDOFLINI, ΚΙΚΗ ΣΤΟΥΜΠΟΥ και ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΓΚΑΡΗ με εντελώς νέα ή παλαιότερα έργα τους δεν εμπνέονται απλά και μόνο, από μια Άνοιξη συνδεδεμένη με την αναγέννηση της φύσης αλλά επίσης από μια Άνοιξη που τραγουδά τις χαρές και τις παραδοσιακές γιορτές των ανθρώπων, τους φόβους, τις λύπες και τους καημούς τους, τον έρωτα, την στοργή των νανουρισμάτων, την αντρειοσύνη των παλικαριών.

Μαζί με τα μεγάλα έργα – χαραγμένα στον ψαμμίτη λίθο και τυπωμένα σε χαρτί- της ΒΑΣΩΣ ΚΑΤΡΑΚΗ, εκτίθενται έργα οξυγραφίας και άλλων χαλκογραφικών τεχνικών, όπως τα έργα των, Βαρδάκη, Δρογώση, Τσαγκάρη και Pandolfini, ξηρής χάραξης της Κικής Στούμπου, λινολεογραφίας στα έργα της Καραστέργιου και της Κουζούνη, και συνδυαστικής χαρακτικής τεχνικής με τα κεντημένα αντίτυπα της Γιώτας Καρβουνιάρη.

Το έργο-κατασκευή στον χώρο- “Ανδρομάννα”, της συνεργατικής πλατφόρμας ViewCAD: (Κυριακής Αϊδινλή, Νικόλαου Ευκολίδη, Χάρη Κοντοσφύρη, Παναγιώτη Κυράτση, Αθανάσιου Μανάβη, Πρόδρομου Μηνάογλου, Βασίλη Σέντζα, Λάζαρου Φιρτικιάδη), του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας, αναφέρεται στο σπάνιο παραδοσιακό έθιμο που αναβιώνει στη Δεσκάτη Γρεβενών, κάθε μέρα της Διακαινισίμου μέχρι την Παρασκευή της Ζωοδόχου Πηγής, με τραγούδια και χορούς που συμβολίζουν την μάννα γη ενώ παράλληλα κάποια από αυτά παραπέμπουν στην χθόνια κοιμώμενη κόρη– νύφη, η οποία θάβεται και στην συνέχεια ανασταίνεται και αναδύεται, υποσκελίζοντας στιγμιαία την ζωτικότητα της Άνοιξης που αργά και σταθερά θα φέρει την ανθοφορία και την ευγονία.

Στην έκθεση, στον χώρο τέχνης ΕΤCΗ ΙΝΚ τραγουδούμε, χαράσσοντας και τυπώνοντας, την εικόνα μιας Άνοιξης του σήμερα ιδωμένη μέσα από τα διαχρονικά μηνύματα των τραγουδιών της δημοτικής ποίησης.