«Τα Κρίνα του Γιαλού της Καρδιάς μας» της Κυριακής Δράκου

«Τα Κρίνα του Γιαλού της Καρδιάς μας» είναι ο τίτλος του νέο βιβλίου της Κυριακής Δράκου που κυκλοφορεί στη Σειρά Δοκιμίων του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, από τις εκδόσεις Αρχύτας.

Η Κυριακή Δράκου, εκλεκτό μέλος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, είναι εκπαιδευτικός, γυμνάστρια, συγγραφέας και διακεκριμένη εμψυχώτρια – εκπαιδεύτρια αξιών.

«Τα Κρίνα του Γιαλού της Καρδιάς μας»

Σειρά Δοκιμίων ΣΠΕΚ. Αρ.1
Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου
Εκδόσεις ΑΡΧΥΤΑΣ
Α’ Έκδοση 2020
Αριθμός Σελίδων: 68
Διάσταση: 14Χ20,5
ISBN 978-618-5410-48-3
Ενδεικτική τιμή πώλησης: 12,00€ www.arxutas.gr
www.cultural-association.org
Διατίθεται σε όλα τα βιβλιοπωλεία.
Τ: 210 360 53 05

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Σε αυτό το μικρό ποιητικό φιλοσόφημα, μέσα από τον πυκνό λόγο, ανακαλύπτουμε την αξία των θετικών συναισθημάτων. Τα κρίνα του γιαλού της καρδιάς μας είναι ο πόθος της αγνότητας, ο δρόμος της εσωτερικής ειρήνης και ελευθερίας. Τα αρνητικά συναισθήματα μπορούν να απελευθερωθούν μέσω των τεχνών και να αλλάξουν τη στάση προς τον εαυτό μας αλλά και τους γύρω μας. Η έκφραση των συναισθημάτων μέσα από την ποίηση, τη μουσική, τη ζωγραφική, το τραγούδι και το θέατρο είναι η εξομολόγηση που οδηγεί στην ανάταση της ψυχής και στη λύτρωσή της. Το υπέρτατο καθήκον των ανθρώπων είναι η προστασία των παιδιών, των νέων βλαστών των κρίνων που τώρα γεννιούνται, να μη χαθούν μέσα στο πέλαγος του κόσμου, να μην τα αφήσουμε να μαραθούν. Χρέος λοιπόν όλων μας είναι να τους δείξουμε πώς να διοχετεύσουν μέσα από τις τέχνες ενέργεια, για να απελευθερώσουν τις δυνατότητες τους και τα νιώθω τους με σκοπό να γίνουν άνθρωποι με την έννοια της λέξης και ψυχικά ανθεκτικά άτομα που να επιλέγουν τα θετικά συναισθήματα σαν δρόμο στη ζωή.

Κριτική Προσέγγιση της Προέδρου του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, για το δοκίμιο φιλοσοφικού στοχασμού της Κυριακής Δράκου, «Τα Κρίνα του Γιαλού της Καρδιάς», που κυκλοφορεί από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου σε συνεργασία με τις εκδόσεις Αρχύτας.

Καλωσορίζω στη Σειρά Δοκιμίων του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου τη φίλτατη Κυριακή Δράκου, η οποία με το βιβλίο της «Τα Κρίνα του Γιαλού της Καρδιάς» επιχειρεί με πολλή αγάπη να μας χαρίσει ένα πεζόμορφο έργο ανθρωπιστικού και φιλοσοφικού στοχασμού με έντονη ποιητική χροιά. Εκπαιδευτικός η ίδια, με ειδικότητα στην φυσική αγωγή και τα εμψυχωτικά προγράμματα βίωσης αξιών διαμέσου των τεχνών, έχει το χάρισμα της υπομονής και της θετικής σκέψης. Η σκέψη της είναι επικεντρωμένη στην ανθρωπότητα και ιδιαίτερα στον πλανήτη γη που μας φιλοξενεί, στη φύση που μας θρέφει και στον τρυφερό κόσμο της παιδικής αγνότητας. Η καλοσύνη και ο θετικός προσανατολισμός αποτελούν μέσα στο έργο της τα κύρια χαρακτηριστικά των αναφορών και των αναζητήσεών της.
Το κρίνο αποτελεί μια κατηγορία ιδιαίτερα όμορφων αγριολούλουδων που ευδοκιμούν σε πάμπολλα μέρη του πλανήτη. Από αυτά ξεφυτρώνουν τα θαλασσινά κρίνα, μέσα απ’ τη στεγνή άμμο και το χώμα. Είναι μεγάλα, λευκά λουλούδια με ευωδιαστό άρωμα, ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες και λέγεται ότι συμβολίζουν τη θεϊκή δημιουργία και την τελειότητα.
Η συγγραφέας εκλαμβάνει τα κρίνα του γιαλού ως σύμβολο της δημιουργίας, των θετικών συναισθημάτων και των υψηλών αξιών. Με τη δύναμη της καρδιάς πλάθει συνειρμούς που γίνονται ευχές για έναν ομορφότερο κόσμο, για ένα καλύτερο αύριο. Ξεχωρίζω τα λόγια της: «Ανακυκλώνονται τα πάντα… Γυμνάζεται η καρδιά να μεγαλώσει. Οι αιώνες κυλούν και τα νιάτα δεν χωρούν σε ηλικίες, αλλά σε νιώθω. Το νόημα των λέξεων σαν πηγάδι που αντανακλά το πρόσωπο απ’ την λάμψη του ήλιου της καρδιάς. Τι όμορφο μυστήριο η ζωή μας!»
Εν τέλει, είναι πολύ περισσότερα τα όσα μας ενώνουν από όσα μας χωρίζουν στην παλαίστρα της ζωής και στον στίβο της σύγχρονης ξέφρενης καθημερινότητας. Διότι κατά βάθος όλοι αγαπούμε το καλό και το ωραίο, ενώ αποδοκιμάζουμε και αποστρεφόμαστε το κακό.
«Εύγε στους δασκάλους που δίνουν ζωή στα παιδιά από άποψη μορφώσεως. Είναι η καλύτερη γέννηση, γιατί η μητέρα και ο πατέρας δεν δίνουν ζωή παρά στο σώμα». (Darma-Sutra).

Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά ΜΑ, ΒΑ
Πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ)
Φιλόλογος | Λογοτέχνης | Παραγωγός Προγραμμάτων για τον Πολιτισμό.

Βιογραφικά Στοιχεία της Συγγραφέως

Η Κυριακή Δράκου γεννήθηκε στην Κύπρο στο κατεχόμενο σήμερα χωριό Βαθύλακας της επαρχίας Αμμοχώστου. Μετά την τουρκική εισβολή και την προσφυγιά η οικογένεια Δράκου εγκαταστάθηκε στην Πάφο. Σπούδασε Φυσική Αγωγή, με ειδίκευση στο χορό, στη Θεσσαλονίκη. Αγάπησε τον χορό, την ποίηση και τη ζωγραφική πάρα πολύ. Για χρόνια είχε Σχολή Χορού. Κάθε εκδήλωση που οργάνωνε είχε πάντα φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Ως ανήσυχο πνεύμα παρακολούθησε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Δημιουργικές τέχνες και εμψύχωση» του Global Collage, όπου αρίστευσε και πρώτευσε στον κλάδο της. Φυσικά η πρακτική της ήταν η διδασκαλία χορού, με σύζευξη όλων των τεχνών, όπου διακρίθηκε για την πρωτοπορία και τον εμψυχωτικό τρόπο διεξαγωγής της. Σήμερα είναι καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής στη Μέση Εκπαίδευση και εκπαιδεύτρια του προγράμματος «Αρετή», ενός προγράμματος με εκπαιδευτικό, εμψυχωτικό χαρακτήρα, με σκοπό την βίωση των αξιών μέσω των τεχνών. Το πρόγραμμα στηρίζει το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Παρατηρητήριο για τα παιδιά. Είναι παντρεμένη και μητέρα τριών παιδιών.
Από μικρό κοριτσάκι έπλαθε ιστορίες για να τις πει στα αδέλφια και τα γειτονόπουλα της, λάτρευε τη ζωγραφική ενώ η ποίηση και ο χορός έγινε τρόπος και στάση ζωής. Ως ζωγράφος, δίνει σχήματα και χρώματα στις σκέψεις και τα συναισθήματά της, ζωγραφίζοντας τα ποιήματα της και χορεύοντας τα συναισθήματα της. Το 2009 κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο «Αχτίδα άρνησης του μηδέν», μια πλούσια ποιητική συλλογή διαποτισμένη με αξίες, πάθος, έρωτα και ελπίδα. Το 2010 κυκλοφόρησε το ποιητικό μυθιστόρημα «Μια αγάπη μες στη σκιά του πνεύματος σε χρώμα χρυσό», ένα ταξίδι αναζήτησης του νοήματος της ζωής και της αλήθειας, ένας ύμνος στην Αγάπη και την Αρετή. Μέσα στα πλαίσια του προγράμματος «Αρετή» κυκλοφόρησε τα «Δώδεκα θεατρικά παραμύθια» που αναφέρονται σε δώδεκα αξίες ζωής.
Περιμένουν για έκδοση ποιητικές συλλογές (Στον Μαραθώνα για την ειρήνη στον κόσμο, Τσαλακωμένη γη, Ο χορός της ειρήνης, Στης ειρήνης το βλέμμα, Τα δάκρυα του έρωτα, Διάλεξε ένα μονοπάτι, Μπουκέτο από σκέψεις, Το κονσέρτο του έρωτα, Ο τελευταίος ήχος της ψυχής, Πατρίδα σ΄ αγαπώ, Χόρεψε μαζί μου, Εθελοντισμός, Στα κύτταρα του φεγγαριού, ξεδίπλωσε με, Το αγέρι, Σονάτα καρδιάς, Κελαηδά η τέχνη, Σαν Ερατώ στην Ολυμπία, Τα δάκρυα του ήλιου, Δραματοποιημένη ποίηση, Το ταξίδι μου…), πολλά παραμύθια με εκπαιδευτικό χαρακτήρα, εμψυχωτικά σχέδια μαθήματος για αξίες ζωής και θετικά συναισθήματα, φιλοσοφήματα, μελέτες περίπτωσης, κυπριώτικα σκετς, αληθινές ιστορίες ζωής, το μυθιστόρημα « Μας κυνηγά το άπειρο» και το μυθιστόρημα – μελέτη «Ο Φρόϋντ του μέλλοντος συναντά το παρελθόν» είναι μια πανέμορφη δουλειά που τονίζει με λογοτεχνικό τρόπο τί χρειάζεται ο άνθρωπος για να είναι καλά, «Τα κρίνα του γιαλού της καρδιάς μας» , είναι ένα δείγμα γραφής που αποδεικνύει την αγάπη της συγγραφέως να επικοινωνεί με τον συνάνθρωπο και να μεταδίδει την αισιοδοξία. Είναι ένα συμπυκνωμένο κείμενο αγάπης και λαχτάρας που πηγάζει από τα κρίνα της δικής της καρδιάς, σε ποιητικό καθαρά λόγο, «Εσωτερική ειρήνη και εκπαίδευση» είναι ένα εγχειρίδιο που θέλει να τονίσει την ανάγκη για την εκπαίδευση χαρακτήρα μέσα στα σχολεία με κυριότερη αξία την ειρήνη, δίνοντας σημασία στην πρόληψη και όχι πυρόσβεση αρνητικών συμπεριφορών μιας κοινωνίας ανθρώπων που βρίσκεται σε αναστάτωση και σύγχυση, σε εμπόλεμη κατάσταση και γοργή καταστροφή.
Σε κάθε συγγραφικό της έργο υπάρχουν διάχυτες οι τέχνες και οι αξίες της ζωής, το όραμα της για εσωτερική ειρήνη και αλλαγή του κόσμου μας προς το καλύτερο, ο ανθρωπισμός, η σημασία της πρόληψης για κάθε κακό και η εκπαίδευση των θετικών συναισθημάτων και αξιών ζωής για αλλαγή της συνεχόμενης καταστροφής του χαρακτήρα, του κόσμου και του πλανήτη γενικότερα.
Με την ποιητική συλλογή «Σονάτα καρδιάς» κέρδισε το βραβείο Τερψιχόρη στον 4ον Παγκόσμιο διαγωνισμό ποίησης «Κ.Π Καβάφη» 2018 η οποία βρίσκετε υπό έκδοση στον Εκδοτικό οίκο Κέδρος, Αθήνα.
Με την ποιητική συλλογή « Στον Μαραθώνα για την ειρήνη στον κόσμο» κέρδισε το βραβείο Καλλίμαχος στο 5ον Παγκόσμιο διαγωνισμό ποίησης «Κ.Π Καβάφη» 2019
Με το ποίημα «Μείνε άνθρωπος από την Ποιητική συλλογή «Στον Μαραθώνα για την ειρήνη στον κόσμο» πήρε « Το 1ον Τιμητικό Βραβείο Ανθρωπιστικής Ποίησης 2019» στο 5ον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ποίησης «Κ.Π Καβάφη» 2019
Με το ποίημα «το καράβι της Κερύνειας» και ως αναγνώριση για τη συμβολή της στην προαγωγή των αξιών της Ελληνικής μας Λογοτεχνίας κέρδισε το Α΄ Βραβείο στο 10ον Παγκόσμιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό 2019, βραβείο ποίησης- με θέμα «Το καράβι της Κερύνειας» εις μνήμη του Αντρέα Καριόλου.
Με το ποίημα «Θα σε ανταμώσω» και ως αναγνώριση για τη συμβολή της στην προαγωγή των αξιών της Ελληνικής μας Λογοτεχνίας κέρδισε το Α΄ Βραβείο στο 10ον Παγκόσμιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό 2019, βραβείο ποίησης – Με θέμα «Κύπρος» Εις μνήμη των νεκρών Ελλαδιτών και Ελληνοκυπρίων στη Ναυτική Επιχείρηση έξω από την Κερύνεια το 1974.
Της δόθηκε τιμητικός έπαινος από το Λογοτεχνικό περιοδικό «Κέφαλος» της Κεφαλονιάς για τη συμβολή της στα ελληνικά γράμματα.
Επίσης πήρε έπαινο με το ποίημα « Αχ Θεέ μου» στην Κυπριακή Διάλεκτο από το Γ΄ Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό « Πνευματικών οριζόντων Λεμεσού» 2019-2020.
Συμμετάσχει με ποιήματα της και φιλοσοφήματα στην εφημερίδα «Λογοτεχνικό Βήμα» και στο «Λογοτεχνικό Περιοδικό Κέφαλος».
Τραγούδια της μελοποιήθηκαν από τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Λίνο Κόκοτο.
Ετοίμασε πρόταση για διδακτορικό με θέμα «Πώς ο χορός απελευθερώνει το υποσυνείδητο από τις αρνητικές μνήμες και πεποιθήσεις του παρελθόντος για την βίωση των θετικών συναισθημάτων». Παρουσίασε το θέμα της στο παγκόσμιο συνέδριο χορού στης 26-30 Ιουνίου 2019 στην Αθήνα, στο 54ον world Congress of Dance Research.
Δημιούργησε μια ομάδα με το όνομα « της ειρήνης το βλέμμα» με σκοπό την προώθηση της εσωτερικής ειρήνης και της ειρήνης στον κόσμο.
Στης 9.11.19 οργάνωσε δράση για την ειρήνη με το σύνθημα «ελάτε να ενώσουμε τα χέρια για να ενωθούν οι καρδιές μας για την ειρήνη» με τραγούδια, χορούς, απαγγελίες σχηματισμούς με δάδες το σύμβολο της ειρήνης κ.λ.π στη Δημοτική Πλαζ Πόλεως Χρυσοχούς, σε συνεργασία με τον Δήμο πόλεως Χρυσοχούς τους μαθητές και εκπαιδευτικούς των σχολείων.
Οργάνωσε σεμινάρια για την ειρήνη σε μαθητές όλων τω βαθμίδων εκπαίδευσης.
Is a member of the international dance council, CID (UNESCO, 1 RUE MIOLLIS, FR-75732 PARIS, (FRANCE).
Μέλος της ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου (ΕΛΚ).
Μέλος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας-Κύπρου (ΣΠΕΚ).

Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά ΜΑ, ΒΑ
Πρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ)

Hellenic Cypriot Cultural Association (HCCA)

Web: www.cultural-association.org

E-mail: [email protected] 

Facebook | YouTube | Twitter | Instagram

Παραγωγός Προγραμμάτων Πολιτισμού
Μέλος ΕΔΗΠΗΤ | Radio1d.gr

Φιλόλογος – Λογοτέχνης – Συγγραφέας

Facebook | Facebook Page | YouTubeTwitter | LinkedIn

Instagram | Pinterest | https://sissysigioultzirouka.blogspot.com/

Χορηγός επικοινωνίας