Καίτη Χωματά: Γεννήθηκε και πέθανε 24 Οκτωβρίου

Γράφει ο Νίκος Μουρατίδης

Το κορίτσι με το χαμηλωμένο βλέμμα, την γλυκιά φωνή και την μεγάλη καριέρα έμελλε να έχει ένα δυσάρεστο τέλος. Χρόνια πάλευε με τον καρκίνο, και όταν πια το πράγμα είχε κάπως σταθεροποιηθεί, ετοιμαζόταν να ξανατραγουδήσει, όταν ένα ατύχημα στο πόδι της, την ξανάστειλε στο νοσοκομείο, όπου γράφτηκε και το φινάλε. Ήταν μόλις 64 ετών.

Η Καίτη Χωματά γεννήθηκε 24 Οκτωβρίου 1947 και πέθανε 24 Οκτωβρίου 2010. Πριν δέκα χρόνια. Ήταν από τις περιπτώσεις που η ημερομηνία θανάτου συνέπεσε με την ημερομηνία της γέννησης.

Ήταν τραγουδίστρια του λεγόμενου Νέου Κύματος, μία από τις βασικότερες ερμηνεύτριες αυτής της “σχολής”, μαζί με την Αρλέτα και την Πόπη Αστεριάδη. Με καταγωγή από την Νάξο, γεννήθηκε στην Αθήνα και έζησε τα νεανικά της χρόνια στην Πλάκα. Ανάμεσα στις σπουδές της ήταν και τα μαθήματα κλασσικού χορού, τότε που δεν είχε περάσει καν από μυαλό της ότι θα μπορούσε να γίνει τραγουδίστρια.

Με το τραγούδι ασχολήθηκε εντελώς τυχαία, όταν το 1964, σε ηλικία 17 ετών, πήγε στη ραδιοφωνική εκπομπή ανεύρεσης ταλέντων του Γιώργου Οικονομίδη στο ΕΙΡ.  Εκείνη την εποχή, ο Γιάννης Σπανός είχε έρθει από τη Γαλλία αναζητώντας φωνές για να τραγουδήσουν ένα νέο μουσικό ρεύμα που έφερε από το Παρίσι και που ο ίδιος ονόμασε “Νέο Κύμα”. Την επέλεξε αμέσως και την ανέδειξε σε μία από τις σημαντικότερες και αγαπημένες ερμηνεύτριές του. Μεταξύ άλλων, της έδωσε να τραγουδήσει το «Μια αγάπη για το καλοκαίρι», που το 1970 τραγούδησε στην ταινία «Σκιές στην άμμο», στην οποία μάλιστα είχε και πρωταγωνιστικό ρόλο.

Έχει τραγουδήσει πάνω από 200 τραγούδια και έχει εκδώσει 18 δίσκους, ενώ εκτός από τον Γιάννη Σπανό, συνεργάστηκε και με άλλους συνθέτες, όπως τους: Χρήστο Λεοντή, Νίκο Μαµαγκάκη, Νίκο Δανίκα, Βασίλη Κουµπή, Γιώργο Κριµιζάκη, Ηλέκτρα Παπακώστα κ.α. Σε δεύτερη εκτέλεση τραγούδησε Μάνο Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη και Σταύρο Ξαρχάκο. Τα τραγούδια «Μια αγάπη για το καλοκαίρι», «Να διώξω τα σύννεφα», «Κι αν σ’ αγαπώ δεν σ’ ορίζω», «Το Χριστινάκι», «Η Μαρία των βράχων», «Άσπρα καράβια» (σε ντουέτο με τον Μιχάλη Βιολάρη) είναι ορισμένοι τίτλοι μεγάλων επιτυχιών της.

Ήταν παντρεμένη δύο φορές και είχε δύο κόρες και τέσσερα εγγόνια, που απέκτησε από τον πρώτο γάμο της με τον ηθοποιό Βασίλη Μαυρομάτη. Το 1979 ξαναπαντρεύτηκε τον μεγάλο θαυμαστή της Γιάννη Λιανό. Με το που παντρεύτηκε και για τα επόμενα 30 χρόνια…

Η συνέχεια εδώ: