Σιώτη Βάσω: “Έμπνευσή μου είναι ο τρόπος που βιώνω τον κόσμο. Η πρόσληψη ερεθισμάτων μέσα από συνειδητές και ασυνείδητες διεργασίες”

“Η μεγαλύτερη πρόκληση για έναν καλλιτέχνη είναι να καταφέρει να παράγει έργο μέχρι να πεθάνει.”

Πώς και πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε συστηματικά με τη ζωγραφική; Όπως πολλά παιδάκια, είχα αυτό που αποκαλούν όλοι, ταλέντο. Η ουσιαστική και συνειδητή απόφασή μου να ασχοληθώ με την τέχνη, ήταν όταν σπούδασα στη σχολή καλών τεχνών.

Σε ποιο ρεύμα ή κίνημα θα εντάσσατε τα έργα σας; Τα έργα μου θα μπορούσε κανείς να τα εντάξει στο μινιμαλισμό καθώς και στον αφηρημένο εξπρεσιονισμό, χωρίς να υπάρχει ανάγκη για απολυτότητα.

Από πού αντλείτε την έμπνευσή σας; Έμπνευσή μου είναι ο τρόπος που βιώνω τον κόσμο. Η πρόσληψη ερεθισμάτων μέσα από συνειδητές και ασυνείδητες διεργασίες. Ένας κατεστραμμένος τοίχος, μια παιδική σαΐτα, η θάλασσα… Εικόνες, μνήμες, συναισθήματα.

Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας; Βεβαίως. Ο Tapies για εμένα ήταν το ίνδαλμα των νεανικών μου χρόνων. Και παραμένει. Δεν υπάρχει καλλιτέχνης μέσα από την ιστορία της τέχνης που δε θαυμάζω. Και ο μεγαλύτερος όλων ο Picasso. Τόσο για την έντονη προσωπικότητά του, όσο και για τη δύναμη των έργων του.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνης; Η μεγαλύτερη πρόκληση για έναν καλλιτέχνη είναι να καταφέρει να παράγει έργο μέχρι να πεθάνει.

Πόσο αποδεκτή είναι η Τέχνη στην Ελλάδα σήμερα και τι ρόλο καλείται να παίξει στον δημόσιο χώρο; Η τέχνη και ο πολιτισμός έχουν άμεση και ισχυρή σύνδεση με την Ελλάδα. Η παιδεία του σημερινού Έλληνα στη σύγχρονη τέχνη όμως προχωράει με μικρά βήματα και πολλά εμπόδια. Η οικονομική ευημερία μιας χώρας παρασύρει και την πολιτιστική.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Τα μελλοντικά μου σχέδια είναι να μπορώ να προγραμματίζω την επόμενη μέρα μου, βρίσκοντας χρόνο να μείνω μόνη με τη λευκή επιφάνεια του μουσαμά, πασχίζοντας να του δώσω ζωή. Κι η ευχή μου να το μοιράζομαι.