Συναυλία Βυζαντινής Μουσικής στο Μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου με τη Νεκταρία Καραντζή και τις μαθήτριές της

Στο Μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου, στο Μήλεσι Ωρωπού, μια ξεχωριστή χριστουγεννιάτικη συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, στις 18 Δεκεμβρίου το πρωί, ακριβώς μετά την πρωινή θεία λειτουργία (περίπου στις 11 π.μ.).

Η Νεκταρία Καραντζή, μαζί με τις μαθήτριες και τους μαθητές της θα ψάλουν βυζαντινούς ύμνους των ημερών και κάλαντα της ελληνικής παράδοσης. Θα μετέχουν 35 μέλη από τις βυζαντινές χορωδίες “Ψάλτριες” και “Νέκταρ“, Αθηνών και Θεσσαλονίκης, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αποτελούν μαθήτριες της Νεκταρίας Καραντζή.

Τα μικρά κορίτσια της βυζαντινής χορωδίας “Νέκταρ” θα αποδώσουν, μεταξύ άλλων, τροπάρια από τον Κανόνα του Ιησού, όπως τα έψαλλε ο Άγιος Πορφύριος. Θα ερμηνεύσουν επίσης ύμνους των Χριστουγέννων και τα λειτουργικά του πλ.Α’ του Γεράσιμου Κανελλίδου. Η βυζαντινή χορωδία των Ψαλτριών θα ερμηνεύσει, μεταξύ άλλων, τις Καταβασίες των Χριστουγέννων και τον πολυέλεο “Δούλοι Κύριον” σε ερμηνεία Αθ. Καραμάνη.

Ψάλτριες, επιλεγμένα μέλη των δύο χορωδιών θα ψάλλουν σολιστικά κομμάτια της περιόδου.

Στο τέλος, θα ερμηνευθούν κάλαντα από την ελληνική παράδοση.

Παράλληλα, θα απονεμηθούν οι βεβαιώσεις σπουδών των αποφοίτων του “Μουσικού Εργαστηρίου Χρόνης Αηδονίδης” της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής του Αγίου Αθανασίου Πολυδρόσου. 

Τα γυναικεία βυζαντινά χορωδιακά σύνολα “Ψάλτριες” (για γυναίκες) και ‘Νέκταρ” (για κορίτσια 5-17 ετών) αποτελούν τα επίσημα σύνολα στην Ελλάδα του Πανελληνίου Συνδέσμου Ψαλτριών, ο οποίος λειτουργεί στο εξωτερικό με την επωνυμία Women in Byzantine Music Worldwide Association (http://www.womeninbyzantinemusic.com), διαθέτοντας αντίστοιχα γυναικεία σύνολα, όπως το βραβευμένο, στο Ηνωμένο Βασίλειο, φωνητικό γυναικείο βυζαντινό σύνολο της Αυστραλίας “Psaltries of Melbourne”.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ψαλτριών (αρωγό μέλος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος) και η Women in Byzantine Music Worldwide Association αποτελούν τα κατεξοχήν όργανα πολιτιστικής εκπροσώπησης των γυναικών ψαλτριών, υπό την καθοδήγηση και διεύθυνση της Νεκταρίας Καραντζή, η οποία ξεκινώντας από παιδί την ενασχόληση της με την ψαλτική, υπό την ευλογία του πνευματικού της Γέροντα, Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτη, επαναβίωσε τον όρο “ψάλτρια” στη σύγχρονη εποχή και διακρίθηκε για το διεθνούς ακτινοβολίας έργο της στη βυζαντινή μουσική.

Χορηγοί επικοινωνίας: 

*PemptousiaTv

*Ραδιοφωνικός Σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος