Στοά Μοδιάνο: Μια επίσκεψη στον (ανανεωμένο) χώρο

Ο Αχιλλέας Σενγιέργκη είναι φοιτητής του τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών & Ανατολικών Σπουδών στο ΠΑΜΑΚ

Με την πάροδο του χρόνου, η Θεσσαλονίκη μπαίνει στο καθεστώς της αναβάθμισης, της ανακαίνισης και της ανάπλασης, πράγμα το οποίο, δίνει μια ζωντάνια στην πόλη. Σκοπός των αλλαγών, εκτός από την εμφάνιση, χρησιμοποιείται και ως μέθοδος προσέλκυσης τουριστών, δεδομένου ότι, η πόλη αυτή δέχεται κάθε χρόνο πολλούς ξένους απ’ όλο τον κόσμο, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι, όταν η Θεσσαλονίκη έγινε «χολιγουντιανή» πόλη, προωθήθηκε ευρέως.

Στις 5 Δεκεμβρίου του 2022, άνοιξε για το κοινό η Στοά Μοδιάνο ή αλλιώς Κεντρική Αγορά Τροφίμων «Μοδιάνο»,- όπως αναγράφεται στην είσοδο-, όπου οι πολίτες είχαν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στον «καινούριο» χώρο, ανακαλύπτοντας πολλά είδη προϊόντων όπως: παραδοσιακά προϊόντα, ψάρια, κρέατα, κρασιά, ζυμαρικά, γλυκά και πολλά άλλα. Υπάρχουν δύο είσοδοι, είτε από τη μεριά της οδού Ερμού, είτε από την πλευρά της Βασιλέως Ηρακλείου.

Το 1990, η αγορά άρχισε να πέφτει, εξαιτίας της μη δυνατότητας ανανέωσης των αδειών, ώσπου το 2017 είχε ως αποτέλεσμα να κλείσει για υγειονομικούς λόγους καθώς, η πολεοδομία της πόλης, έκρινε ακατάλληλο το κτίριο. Το καλοκαίρι του ιδίου έτους, αγοράστηκε από τον όμιλο Φάις κατά 43,6% από το ΤΑΙΠΕΔ και εν τέλει εξαγοράστηκε στο 57%. Οι εργασίες ξεκίνησαν το Σεπτέμβριο του 2020, ολοκληρώνοντας μετά από δύο χρόνια. Σήμερα, η Στοά έχει πάρει μια διαφορετική μορφή, σύγχρονη μεν, αλλά διατηρημένη ως προς τον σχεδιασμό, ιστορικά και παραδοσιακά.

Στο ισόγειο, περιλαμβάνονται διάφορα καταστήματα, κάποια από αυτά βρίσκονται και στην συμπρωτεύουσα. Μερικά μαγαζιά είναι: Το Γαλακτοπωλείο του Χατζή, Cookie Man, Φρεσκούλης, Camelot, Ochsenkopf, Καριόκα Ξάνθης, ΓΡΝ, Ergon Foods, Αυγά Τσακίρη, Εν Καρπώ κ.α. Παρόλο που τα περισσότερα καταστήματα άνοιξαν, σταδιακά έρχονται κι τα τελευταία για το κοινό, άλλωστε, δεν έχουν περάσει πάρα πολλές μέρες από τότε που πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια. Επίσης, η Στοά διαθέτει και επάνω όροφο, μπαρ και εστιατόριο με πολλά τραπεζοκαθίσματα για όσους παραλαμβάνουν φαγητό σε take-away και θέλουν να καθίσουν. Επίσης, οι επισκέπτες μπορούν να δουν τη θέα και ακόμα καλύτερα το λογότυπο, φωτογραφίζοντάς το.

Προφανέστατα, τέτοιες μέρες, ο κόσμος έστω μεσοβδόμαδα κυκλοφόρησε στο κέντρο ειδικά στην αγορά, να περιηγηθεί, να βγάλει φωτογραφίες, με τις οικογένειές τους, τους φίλους ή/και με το ταίρι τους. Ειδικά, δυο μέρες μετά το άνοιγμα (7 Δεκεμβρίου) στολίστηκε και η Πλατεία Αριστοτέλους, ανοίγοντας την αυλαία με πολλά πυροτεχνήματα και μια συναυλία με τον τραγουδιστή, τον Πέτρο Ιακωβίδη, ελεύθερη για τον κόσμο.

Ως πρώτη επίσκεψη στο Μοδιάνο, μου κίνησε το ενδιαφέρον, αν και δεν χρειάστηκαν πάνω από 5 λεπτά για να περιηγηθώ. Προσωπικά πιστεύω ότι, το να εκσυγχρονίζεται η Θεσσαλονίκη, μου θυμίζει εμφανισιακά ένα «άρωμα Δυτικής Ευρώπης», διότι μ’ αυτόν τον τρόπο, αυξάνεται αρκετά και ο τουρισμός.