Στέλλα Πετρίδου: “Γράφω μόνο όταν νιώσω την ανάγκη να το κάνω, όταν η ψυχή μου θέλει απεγνωσμένα να ζωγραφίσει μια εικόνα από λέξεις”

“…Αυτή τη στιγμή βρίσκεται ήδη στο τυπογραφείο το ένατο κατά σειρά βιβλίο μου. Πρόκειται για μία συλλογή ποίησης σε φόρμα τάνκα και έχει τον τίτλο «Αύγουστος»”

Σε ποιά ηλικία ξεκινήσατε να γράφετε; Στην ηλικία των δέκα ετών, όταν αυθόρμητα ένιωσα την ανάγκη να αποτυπώσω τη σκέψη μου και τα συναισθήματά μου στο χαρτί.

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως συγγραφέα; Ρομαντική, καθώς δε μπορώ να αποβάλω από τα γραπτά μου το συναίσθημα, είτε πρόκειται για ποίηση, είτε για μυθιστόρημα. Σ’ αυτό συνηθίζω να δίνω τη μεγαλύτερη έμφαση, όχι επειδή θέλω να εναντιωθώ στη λογική, αλλά γιατί θέλω να δώσω το χώρο που αξίζει και στο συναίσθημα, ώστε να μπορεί να στέκεται ισάξια απέναντί της.

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν τη συγγραφή; Γράφω μόνο όταν νιώσω την ανάγκη να το κάνω, όταν η ψυχή μου θέλει απεγνωσμένα να εξελιχθεί σε εικόνα από λέξεις. Μόνο τότε βρίσκει μελάνι η πένα μου. Δεν γράφω συνέχεια και τολμώ να πω πως δε γράφω καθημερινά. Δε γράφω για να γράψω και για το λόγο αυτό θεωρώ πως το συναίσθημα της στιγμής, το χαρακτηριζόμενο από εμένα «έμπνευση» κατακλύζει εξ’ ολοκλήρου τα γραπτά μου.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας; Ανήσυχο πνεύμα.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Αυτή τη στιγμή βρίσκεται ήδη στο τυπογραφείο το ένατο κατά σειρά βιβλίο μου. Πρόκειται για μία συλλογή ποίησης σε φόρμα τάνκα και έχει τον τίτλο «Αύγουστος». Η συλλογή αυτή επρόκειτο να κυκλοφορήσει στα μέσα του περασμένου Μάρτη από τις εκδόσεις «Άλφα πι», αλλά λόγω του εγκλεισμού και της υποχρεωτικής καραντίνας, η κυκλοφορία της αναβλήθηκε μέχρι να επιστρέψουμε όλοι στην κανονικότητά μας. Επίσης ετοιμάζω για το Φθινόπωρο που μας έρχεται το επόμενό μου έργο, το οποίο θα είναι μια ποιητική και μουσική συλλογή, δείγμα της οποίας ήδη φανέρωσα δημοσίως με το τραγούδι μου «Τα κύματα» που ερμηνεύει ο Αχιλλέας Μωραΐτης και το οποίο αποτελεί και τον προάγγελό της συλλογής.

Βιογραφικό: Η Στέλλα Πετρίδου κατάγεται από το Σκουτάρο της Λέσβου, όπου κι έζησε μέχρι την ενηλικίωσή της.
Είναι απόφοιτος της σχολής Φ.Π.Ψ. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της σχολής Δ.Υ.Λ.Σ. Σήμερα είναι εν ενεργεία Αξιωματικός Λ.Σ. και μητέρα τριών παιδιών.
Ασχολείται συστηματικά με την ποίηση, την οποία προσπαθεί να παντρέψει αρμονικά με τη μελωδία δημιουργώντας όμορφα τραγούδια. Για το σκοπό αυτό κι έχει συνεργαστεί με αξιόλογους μουσικούς έως τώρα, ενώ το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας το παρουσιάζει στα μουσικά άλμπουμ, τα οποία και συνοδεύει ως ένθετα των ποιητικών συλλογών της.
Ποιήματά της συμπεριλαμβάνονται επίσης σε αρκετές ποιητικές ανθολογίες (είκοσι έξι στον αριθμό έως σήμερα), σε έντυπα και ηλεκτρονικά λογοτεχνικά περιοδικά, ενώ για το έργο της, μουσικό και ποιητικό, έχει κατά καιρούς βραβευθεί και διακριθεί σε πανελλήνιους και παγκόσμιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς (πάνω από πενήντα φορές). Τελευταία ασχολείται και με το μυθιστόρημα.
Είναι τακτικό μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών και της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος.

Εργογραφία:

  1. «Μίλα μου γι’ αγάπη», ποιητική συλλογή, εκδόσεις Άλφα πι, Χίος 2015
  2. «Αποχωρισμός», ποιητική συλλογή και cd single, εκδόσεις Άλφα πι, Χίος 2016
  3. «Προσφυγιά», ποιητική συλλογή και cd single, εκδόσεις Άλφα πι, Χίος 2016
  4. «Θάλασσα κι Ουρανός», ποιητική συλλογή και cd με δέκα τραγούδια, εκδόσεις Άλφα πι, Χίος 2017
  5. «Ο Καιρός», ποιητική συλλογή και cd με πέντε τραγούδια, εκδόσεις Άλφα πι, Χίος 2017
  6. «Έρωτας είναι», ποιητική συλλογή και cd με δώδεκα τραγούδια, εκδόσεις Άλφα πι, Χίος 2018
  7. «Ανυπόταχτες σκέψεις», ποιητική συλλογή, εκδόσεις Άλφα πι, Χίος 2019
  8. «Η αγάπη μπορεί», μυθιστόρημα και cd single, εκδόσεις Ελκυστής, Θεσσαλονίκη 2019
  9. «Αύγουστος», ποιητική συλλογή, εκδόσεις Άλφα πι, Χίος 2020