Στέλλα Μελετοπούλου: Προκληση ειναι να διατηρω εναν «εικαστικο δρομο», ο οποιος με εκφραζει περικλειοντας τις διαφορετικες τασεις μου, ωθωντας με να εξελιξω αυτο που κανω

“Πιστευω οτι η εμπνευση ερχεται και σε βρισκει ενω δουλευεις. Ειναι κατι αρκετα ρευστο απο που προερχεται · απο τα παντα κι απο το τιποτα.”

Πως και πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε συστηματικά με τη ζωγραφική; Απο μικρη, τελειωνοντας το σχολειο, πηγα στο Παρισι, οπου σπουδασα εικονογραφιση και γραφικες τεχνες ( Penninghen και Academie Charpantier). Επιστρεφοντας στην Ελλαδα  μπηκα επαγγελματικα στον χωρο των εκδοσεων σαν εικονογραφος για 6 χρονια και ακολουθησαν οι -δευτερης φασης- σπουδες μου στην ΑΣΚΤ της Αθηνας. Αποφοιτωντας, ανοιξε η περιοδος της καθημερινης μου καλλιτεχνικης δημιουργιας στο εργαστηριο μου και των εκθεσεων σε γκαλερι και αλλους χωρους.

Σε ποιο ρεύμα ή κίνημα θα εντάσσατε τα έργα σας; Στη συγχρονη τεχνη θα ελεγα.

Από που αντλείτε την έμπνευσή σας; Πιστευω οτι η εμπνευση ερχεται και σε βρισκει ενω δουλευεις. Ειναι κατι αρκετα ρευστο απο που προερχεται · απο τα παντα κι απο το τιποτα. Οι καθημερινες εμπειριες, οι οπτικες παραστασεις /ενα τοπιο, ενας ανθρωπος / μια σκια στον τοιχο τα ακουσματα της φυσης, η αγαπημενη μου σονατα του Chopin· ο τροπος που θα τις δεχτω ειναι σιγουρα μερος αυτης. Επισης μετα απο ενα ενδιαφερον ταξιδι αισθανομαι «γεματη» και δημιουργω με ορμη και ανανεωμενη διαθεση, σαν καταθεση ψυχης στο ημερολογιο μου. Σημαντικα ειναι και τα συναισθηματα μου, τα οποια λειτουργουν σαν καταλυτης αναμεσα σε μενα και το εργο μου. Οσο πιο δυνατα, τοσο πιο ενδιαφερον το εργο.

Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας; Εννοειται. Εχω περασει διαφορες φασεις με διαφορετικους καλλιτεχνες και ποιητες. Εχω διαβασει βιογραφιες σημαντικων ζωγραφων οι οποιες με εβαλαν σε παραλληλους δημιουργικους κοσμους και μου ανοιξαν το οπτικο μου πεδιο, τον τροπο σκεψης και το «τι σημαινει τεχνη»  εν τελει… Αγαπω τον Matisse, τον Miro,τον Kandinsky, τον  Klee, τον Calder, οπως και τον Ακριθακη. Ειναι οι βασεις μου σε οσα κανω ως τωρα. Ακολουθουν οι συγχρονοι καλλιτεχνες / θαυμαζω την δουλεια της Julie Mehretu, του Fong Chung-Ray, της Kiki Smith, οπως και συγγραφεις ,ποιητες, μουσικους που συναδουν σε μια προσωπικη δημιουργικη εγρηγορση. Εξαλλου ολες οι τεχνες αλληλοεπηρεαζονται και λειτουργουν σαν συγκοινωνουντα δοχεια.

Ποιά είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνης; Προκληση για εμενα ειναι να διατηρω εναν «εικαστικο δρομο», ο οποιος με εκφραζει περικλειοντας τις διαφορετικες τασεις μου, ωθωντας με να εξελιξω αυτο που κανω. Βρισκομαι σε μια αναζητηση η οποια δεν σταματαει ποτε. Πισω απ’ αυτο και πανω απ’ ολα προσπαθω να διατηρω την αληθεια μου, που ειναι και η ταυτοτητα μου!

Πόσο αποδεκτή είναι η Τέχνη στην Ελλάδα σήμερα και τι ρόλο καλείται να παίξει στον δημόσιο χώρο; Θεωρω οτι ειναι εν μερει αποδεκτη και θα χρειαστει περισσοτερη προσπαθεια προκειμενου να αποκτησει καποια σοβαρη θεση οπως σε αλλες χωρες. Χρειαζομαστε περισσοτερη εικαστικη παιδεια, απο εκει ξεκινουν ολα. Γινονται φιλοτιμες και σοβαρες προσπαθειες, αλλα λιγοι ειναι αυτοι που της δινουν την πρεπουσα σημασια, ενω θα μπορουσαν να συμβαινουν περισσοτερα πραγματα. Σιγουρα υπαρχει «υλικο». Καλους καλλιτεχνες εχουμε πολλους.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Μια εξελιγμενη συνεχεια οσων κανω, με δημιουργικη διαθεση και αισιοδοξια.