Πέτρος Μάλλης: “Ακόμα και το κενό μεταξύ δύο ανθρώπων και δύο πραγμάτων γίνεται για εμένα αφορμή να σκηνοθετήσω κάτι”

Το πολιτιστικό site http://www.polismagazino.gr σε συνεργασία με την mta-art στηρίζει τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες με τη συνέντευξή τους.

Αυτή την εποχή που ο πλανήτης δοκιμάζεται σε όλα τα επίπεδα αποφασίσαμε να αναδείξουμε τα προβλήματα. Να δείξουμε τρόπους πλανητικής ενσυναίσθησης. Ενωθήκαμε ζωγράφοι για να αντισταθούμε, να εμποδίσουμε την ανθρώπινη αλαζονεία να κατακτήσει τον κόσμο και να στείλουμε αισιόδοξα μηνύματα μέσα από την τέχνη μας. Την ερμηνεία από τη μεριά των ζωγράφων, θα τη δείτε στις 19 του Δεκέμβρη, στον πολυχώρο του Εικαστικού Εργαστηρίου MTA-ART (Ιωνίας 39, Νέα Σμύρνη). Ένα προσωπικό στοίχημα του καθενός, με τον κόσμο των συναισθημάτων.
Διάρκεια έκθεσης: 19 – 26 Δεκέμβρη 2020
Ώρες λειτουργίας: 10:00 πμ – 8:00 μμ

Πώς και πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε συστηματικά με τη ζωγραφική; Από το δημοτικό σχολείο ο δάσκαλός μου ήταν φιλότεχνος και τακτικά οργάνωνε εκθέσεις ζωγραφικής με καλεσμένους γονείς και συγγενείς μας. Αλλά γενικά ζωγράφιζα πάντα από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου.

Σε ποιο ρεύμα ή κίνημα εντάσσονται τα έργα σας; Κυρίως στο ρεαλισμό αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν επιχειρώ και διαφορετικές εκφράσεις (σχολές) και τεχνικές. Έχει σχέση με το θέμα τη διάθεση και το πώς έγινε η σύλληψή.

Από πού αντλείτε την έμπνευσή σας; Από παντού αρκεί να κλείσω τα μάτια και να δω εικόνες πρόσωπα χέρια και λοιπά. Ακόμα και περπατώντας εάν δω μία φόρμα ακόμα και το κενό μεταξύ δύο ανθρώπων και δύο πραγμάτων γίνεται για μένα αφορμή να σκηνοθετήσω κάτι.

Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας; Όχι τους βλέπω όλους, διαβάζω για τη ζωή τους αλλά δεν μιμούμαι.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνης; Να καταθέσω τον εαυτό μου.

Πόσο αποδεκτή είναι η τέχνη στην Ελλάδα σήμερα και τι ρόλο καλείται να παίξει στο δημόσιο χώρο; Νομίζω ότι είναι αποδεχτη. Οσο καλλιεργείται και διαβάζει ο κόσμος τόσο καλύτερα θα είναι για την τέχνη που επιστρέφει σ’ αυτούς πάλι.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Δεν κάνω σχέδια απλά προσπαθώ να δουλεύω πιο τίμια άφοβα και ελεύθερα τα έργα μου. Δηλαδή να φαίνεται καταρχάς το αρχικό σχέδιο πού είναι η αρχή και μετά η πλοκή και σύνθεση των χρωμάτων έντασης, όλων αυτών που είναι εργαλεία για το τελικό αποτέλεσμα.