Ο συγγραφέας Ελευθέριος Πλουτάρχου στην Έκθεση Βιβλίων Συγγραφέων του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας-Κύπρου στη Θεσσαλονίκη 10-11/12/2021

Είναι τιμή για εμένα που λαμβάνω μέρος ενεργά σ’ αυτό το διήμερο Φεστιβάλ Πολιτισμού του ΣΠΕΚ, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιείται και η έκθεση βιβλίων. Θα μου δοθεί η ευκαιρία να συναντηθώ αλλά και να επικοινωνήσω με εκλεκτούς συγγραφείς, μέλη, συνεργάτες, φίλους του ΣΠΕΚ και απλούς φιλαναγνώστες. Παράλληλα, θα έχω τη δυνατότητα να μιλήσω για το βιβλίο μου και να μοιραστώ σκέψεις, εμπειρίες, απόψεις και συναισθήματα. Κι όλα αυτά σε μια πανέμορφη πόλη, τη Θεσσαλονίκη, που παράγει συνεχώς πολιτισμό και πρωτοπορεί στην πολιτιστική κίνηση της Ελλάδας. Γι’ αυτό με διακατέχουν αισθήματα χαράς και ικανοποίησης.

Νιώθω συνάμα περήφανος που εδώ και λίγους μήνες αποτελώ μέλος και συγγραφέας του ΣΠΕΚ, ως νέος Κύπριος λογοτέχνης. Ένας σύνδεσμος που έχει ως βασικό σκοπό, υπηρετώντας τον ελληνικό πολιτισμό, να ενώσει τους απανταχού Έλληνες και Κύπριους δημιουργούς. Μέσα από τις αξιόλογες δράσεις του διαπιστώνω πως στηρίζει έμπρακτα τη λογοτεχνική και καλλιτεχνική δημιουργία. Η συνεργασία μας οδήγησε στην έκδοση μιας ποιητικής συλλογής από τον Αρχύτας. Επιπρόσθετα, o διαδικτυακός κόμβος του φιλοξενεί άρθρα μου και προβάλλει ποικιλοτρόπως το έργο μου (σελίδα βιβλίου, κριτικά σημειώματα, βίντεο, οπτικοποιήσεις, συνεντεύξεις, ιδιοφώνως, ιδιοχείρως και phrases). Έτσι, με βοηθά να συμβάλλω περεταίρω στα πολιτιστικά δρώμενα.

Συμμετέχω στην έκθεση βιβλίου με την ποιητική συλλογή «Άνθρωπος – Στοχασμοί και Αποχρώσεις – 180 χαϊκού» που έχει εκδοθεί τον Ιούλιο του 2021 και έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο και την αέναη προσπάθειά του να νοηματοδοτήσει τη ζωή του. Τα ποιήματα που περιλαμβάνει ζητούν να διεγείρουν τον αναγνώστη να στοχαστεί κι αυτός μέσα από τις  «αποχρώσεις» της πολυδιάστατης ζωής μας. Τον προσκαλούν σ’ ένα «ποιητικό ταξίδι», πλημμυρισμένο από έντονα συναισθήματα που θα τον κυριεύσουν, γεμάτο από πληθώρα μηνυμάτων που θα τον προβληματίσουν. Είναι ενταγμένα σε έξι ενότητες: Εσωτερική Συνομιλία, Κοινωνικά, Φύση, Ερωτικά, Μύθων Διδαχές και Προγόνων Γη.

Η εργογραφία μου περιλαμβάνει ακόμα δύο βιβλία: το εκπαιδευτικό/λογοτεχνικό «Δεκατέσσερις ημέρες στην Αρχαία Ελλάδα» και την ποιητική συλλογή «Των στίχων πανσπερμία» (Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές, 2021). Επίσης, έργα μου έχουν δημοσιευθεί σε ανθολογίες ποίησης και πολιτιστικά έντυπα, ενώ ποιήματα, δοκίμια και διηγήματά μου έχουν διακριθεί με βραβεία και επαίνους σε διεθνείς και πανελλήνιους διαγωνισμούς. Είμαι μέλος αρκετών λογοτεχνικών ενώσεων, συνδέσμων και ομίλων σε Κύπρο και Ελλάδα. Πέρα από την ενασχόληση με τη  λογοτεχνία είμαι κάτοχος πτυχίου και μεταπτυχιακού στις Επιστήμες της Αγωγής και εργάζομαι ως εκπαιδευτικός στη Δημοτική Εκπαίδευση Κύπρου από το 1999. Διαμένω στη Λευκωσία, είμαι νυμφευμένος και πατέρας δύο παιδιών. Στον ελεύθερό μου χρόνο ασχολούμαι με τη γυμναστική και εξερευνώ την κυπριακή φύση.

Συμβουλεύω όσους σκέφτονται να ασχοληθούν με τη συγγραφή και ειδικά την ποίηση να τολμήσουν, έχοντας ως εφόδια την αξιοπρέπεια, την αφοσίωση και την σκληρή προσπάθεια.

Κλείνω με τρία μηνύματα προς τους αναγνώστες σας, ειδικά στους δύσκολους καιρούς που διάγουμε, μέσα από τρία χαρακτηριστικά χαϊκού της ποιητικής μου συλλογής, για αγώνα, αγάπη και αισιοδοξία.

Μάχες θα δώσεις/μ’ εμπόδια στην πλεύση,/μ’ όπλο τις μνήμες.

Μετράς οφειλές/που χρωστάς να πληρώσεις/µ’ αγάπης χρέος.

Μ’ ένα πινέλο/ζωγράφισε τον ήλιο /και χαµογέλα.

Ελευθέριος Πλουτάρχου Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας

Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου
Hellenic Cypriot Cultural Association
Web: www.cultural-association.org
Χορηγός επικοινωνίας
polismagazino.gr