Ο Νίκος Χιωτίνης συμμετέχει στην εικαστική έκθεση «Ταξίδι στο χρώμα» στην Πλάκα Μήλου

“Σίγουρα δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο έργο μου αφού όλα είναι δημιουργήματα που μου θυμίζουν κάποια ιδιαίτερη περίοδο της ζωής μου”

Συμμετέχετε στην εικαστική έκθεση στη Μήλο στις 8 Ιουλίου. Ποιά είναι τα συναισθήματά σας και τι σας συνδέει με το νησί; Η Μήλος είναι ένα πανέμορφο νησί με πλούσια ιστορία και φυσική ομορφιά. Πιστεύω ότι είναι ένα τέλειο μέρος για την έκφραση κάθε μορφής τέχνης. Νοιώθω μεγάλη τιμή και χαρά που παίρνω μέρος για δεύτερη φορά σε έκθεση στο νησί διότι η συνεργασία μου με τους ανθρώπους εκεί μου έχει αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις σε όλους τους τομείς. Συνδέομαι με το νησί διότι κατάγομαι απο τις Κυκλάδες και ιδιαίτερα απο το νησί της Αμοργού.

Πόσο “δένεται” ο καλλιτέχνης με το έργο του; Εσείς ξεχωρίζετε κάποιο έργο σας; Αυτή είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση. Νομίζω ότι δεν υπάρχει μια απλή και μοναδική απάντηση, αλλά εξαρτάται από τον κάθε καλλιτέχνη και το πώς αντιλαμβάνεται τον εαυτό του και το έργο του. Μπορεί να υπάρχουν καλλιτέχνες που δένουν πολύ στενά την ταυτότητά τους με το έργο τους και να θεωρούν ότι αυτό είναι η προέκταση και η έκφραση του εγώ τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια υπερβολική αυτοεκτίμηση, μια αδυναμία να δεχθούν κριτική. Από την άλλη, μπορεί να υπάρχουν καλλιτέχνες που διαχωρίζουν περισσότερο τον εαυτό τους από το έργο τους και να θεωρούν ότι αυτό είναι μια δημιουργία που απευθύνεται σε ένα κοινό. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο ρεαλιστική και αυτοκριτική στάση, μια δυνατότητα να ακούσουν διάφορες απόψεις και να εμπλουτίσουν τη δουλειά τους. Φυσικά, υπάρχουν και πολλές ενδιάμεσες περιπτώσεις. Γενικά, νομίζω ότι η σχέση μεταξύ καλλιτέχνη και εγώ είναι μια σχέση που αφορά τη δημιουργία, τη δόμηση, τη διάθεση, τη λήψη, τη δώρηση, τη σύγκρουση, την αναγνώριση, την απόρριψη, την αποδοχή, την απομάκρυνση, την προσέγγιση, την αλλαγή, την εξέλιξη και τη συντήρηση του εαυτού και του έργου. Είναι μια σχέση που δεν είναι πάντα εύκολη ή ξεκάθαρη, αλλά πάντα ενδιαφέρουσα και προκλητική. Σίγουρα δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο έργο μου αφού όλα είναι δημιούργημα που μου θυμίζουν κάποια ιδιαίτερη περίοδο της ζωής μου.

Για να ασχοληθεί κάποιος με την Τέχνη χρειάζεται να έχει ταλέντο; Δεν υπάρχει μια συμφωνία για το τι είναι το ταλέντο και πώς αναπτύσσεται. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες που λαμβάνουν υπόψη διάφορους παράγοντες, όπως τη φύση, το περιβάλλον, τη μάθηση, τη μόχθη, τη διέγερση, τη συγκίνηση, τη φαντασία, το ρίσκο, το λάθος, το πάθος κ.λπ. Προσωπικά, νομίζω ότι για να ασχοληθεί κάποιος με την τέχνη δε χρειάζεται να έχει κάποιο εξαιρετικό ή σπάνιο ταλέντο. Χρειάζεται να έχει κλίση και έλξη για μια καλλιτεχνική δραστηριότητα, να δουλέψει σκληρά για να βελτιώσει τις ικανότητές του, να εμπνευστεί από το έργο άλλων καλλιτεχνών, να εξερευνήσει διάφορα υλικά και τεχνικές, να πειραματιστεί με διάφορες ιδέες, να δημιουργήσει κάτι που τον εκφράζει και τον ικανοποιεί, και τέλος να μοιραστεί το έργο του με άλλους.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια και ποιοι οι φόβοι σας; Είμαι ακόμα σε διαδικασία μάθησης και όσο ζω θα μαθαίνω γι’ αυτό και τα σχέδια μου είναι η μάθηση η δουλειά και σίγουρα με μια καλή υγεία ελπίζω να φτάσω σε ένα σημείο που θα συμφιλιωθώ με τον εαυτό μου.


Bio: Ο Νίκοs Χιωτινης γεννήθηκε στην Αθήνα με καταγωγή από Αμοργο.

Σπούδασε Βιολογικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Camerino Ιταλίας, εμπλεκόμενος παράλληλα και θητεύοντας στον κόσμο της τέχνης και του θεάτρου απο πολύ νεαρή ηλικία. Εργάστηκε ως  Βιολόγοs, με μακρά θητεία 24 έτη στην διοίκηση και ομαλή λειτουργία διαγνωστικών εργαστηρίων μεγάλων μονάδων υγείας (ιδιωτικών κλινικών).

Παράλληλα συμμετείχε ως ηθοποιός σε θεατρικές παραστάσεις. Σπούδασε ζωγραφική και σχέδιο  στο “VELLIOS SCHOOL OF ART” – AKTO . Σήμερα ασχολείται αποκλειστικά με την ζωγραφική, ενώ διευθύνει τον χώρο τέχνης ARTEVISIONE του οποίου είναι και ο ιδρυτής.

ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ:

1. GLOBALIZATION 7/3-20/4/2019. ARTEVISIONE.

2.Ονείρων Τόποι  6/05/21-28/05/21. ARTEVISIONE

3. Στο Νησί  5/07/22-20/07/22. Αίθουσα Πολιτισμού & Τέχνης  “Σημωνίδης” στη Λόζα της Χώρας Αμοργού.

4. Fragmenti. 5/05/23-26/05/23. ARTEVISIONE.

ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ: Έχει πάρει μέρος σε πολλές ( άνω των 60) ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στην Ιταλία, σε αίθουσες  τέχνης, Ιδρύματα και Μουσεία. Έργα του ανήκουν ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Συμμετοχή σε διεθνείς Art Fair:

-ART THESSALONIKI International Contemporary Art Fair- IWS GLOBE, 21/11-24/11/2019

-PLATFORMS PROJECT 2022 – Independent Art Fair στον εκθεσιακό χώρο ” Νίκος Κεσσανλής” της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. 13/10 – 16/10/2022

-Artexpo Winter Rome 2023 – “Impact Art Exhibition Space” ROMA. 4/2-22/2/2023

Δηλώνει εραστής του ασήμαντου και αναζητητής της απρόσμενης χαράς.

Έργο του βρίσκεται στο Δημαρχείο του Δήμου Αμοργού.

Έργα του βρίσκονται στην Συλλογή Πορτρέτων Εικαστικών Καλλιτεχνών στο Αρχείο Νεοελληνικής Τέχνης ΔΠ

Εξώφυλλο το έργο “Ο Θίασος” στο βιβλίο του Αυστριακού συγγραφέα Clemens J. Senz της σειράς Aldina απο τις εκδόσεις Gutemberg “Η Παρηγοριά των στρογγυλων πραγμάτων”, 2021.

Εξώφυλλο το έργο”Acquerello su carta” στο βιβλίο της Ινδής συγγραφέα στα Ιταλικά Jhumpa Lahiri της σειράς Aldina απο τις εκδόσεις Gutemberg “Στις δικές μου διαδρομές” , 2023

Συμμετοχή στο ανθολόγιο “100 Σύγχρονοι Έλληνες Εικαστικοί Δημιουργοί” 2021 τόμος 4 , σελ. 408-411 της ARTWAY, ΟΣΤΡΙΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ.

Οργάνωση επιμέλεια:
Η ομάδα της ArtMilos [email protected]
και ο Πέτρος Μάλλης https://www.facebook.com/profile.php?id=100089958045646
https://instagram.com/artmilos23?igshid=Y2IzZGU1MTFhOQ==

Εγκαίνια στις 08 Ιουλίου 2023. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 19 Ιουλίου 2023

Μήλος: χρωματιστή, άγρια, ηλιοκαμένη, δαντελωτή και γεωλογικά στολισμένη. Το νησί της θεάς Αφροδίτης, της ομορφιάς και του έρωτα.

Η έκθεση θα γίνει στον πανέμορφο χώρο της ArtMilos. Η ArtMilos βρίσκεται στην Πλάκα, όπου ακολουθώντας τα γραφικά σοκάκια της, οδηγούνται οι επισκέπτες στο μοναδικό κυκλαδίτικο ηλιοβασίλεμα.

Οργάνωση επιμέλεια: Η ομάδα της ArtMilos [email protected] και ο Πέτρος Μάλλης https://www.facebook.com/profile.php?id=100089958045646 https://instagram.com/artmilos23?igshid=Y2IzZGU1MTFhOQ==

Χορηγός Επικοινωνίας
polismagazino.gr