Οι 15 καλύτερες δραματικές ταινίες

Γράφει ο Νίκος Μουρατίδης

Όπως υπάρχουν χιλιάδες κωμωδίες, έτσι υπάρχουν και χιλιάδες δραματικές ταινίες. Την εποχή του ασπρόμαυρου μάλιστα, είχαν γίνει μερικά αριστουργήματα. Τα χρόνια μετά τον πόλεμο, οι κινηματογραφιστές άφησαν τα μεγάλα studio και βγήκαν με τις κάμερες στους δρόμους και τις γειτονιές. Τα θέματα κοινωνικά, και αισθηματικά. Ανθρώπινα.

Οι 15 ταινίες επιλέχθηκαν για την αρτιότητα της παραγωγής τους, το σενάριο, την σκηνοθεσία, τους συντελεστές, το cast, τα εισιτήρια που έκοψαν και την καριέρα τους σε ξένα φεστιβάλ και βραβεία. Σας τις παρουσιάζω με την χρονολογική σειρά που έγιναν.

Ο μεθύστακας (1950)

Τέτοιες ουρές σε κινηματογραφική ταινία η Ελλάδα δεν είχε ξαναδεί. Τεράστια επιτυχία για την εποχή της με 304.438 εισιτήρια στην α΄ προβολή της.  Σενάριο και σκηνοθεσία από τον μεγάλο Γιώργο Τζαβέλλα και παραγωγή Φίνος Φιλμ.

Ηθοποιοί: Ορέστης Μακρής, Δημήτρης Χορν και Μπίλλυ Κωνσταντοπούλου. Επίσης: Αθανασία Μουστάκα, Κάτια Λίντα, Μαρία Γιαννακοπούλου, Νικόλας Βλαχόπουλος, Άννα Κυριακού, Νίκος Ρίζος, Αριστείδης Καρύδης – Φουκς κ.α.

Ο Χαράλαμπος Λαρδής είναι ένας φτωχός τσαγκάρης. Δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τον ηρωικό χαμό του γιου του στα βουνά της Αλβανίας, και της γυναίκας του αμέσως μετά. Από τον πόνο του άρχισε να γυρνάει στις ταβέρνες της Πλάκας, όπου οι θαμώνες τον ποτίζουν κρασί και τον περιγελούν.

Μαγική πόλις (1954)

Στην πρώτη κινηματογραφική ταινία του, ο Νίκος Κούνδουρος, μας μεταφέρει σε μια λαϊκή συνοικία της Αθήνας (Δουργούτι), που αποτελεί το σκηνικό στο οποίο εκτυλίσσεται η ιστορία ενός σκληρά εργαζόμενου νέου (Γιώργος Φούντας) που βρίσκεται μπλεγμένος σε μια παράνομη δοσοληψία με ένα απατεώνα (Στέφανος Στρατηγός). Με τη βοήθεια των γειτόνων του θα βγει αλώβητος από αυτήν την περιπέτεια και θα κερδίσει την καρδιά της αγαπημένης του (Μαργαρίτα Παπαγεωργίου).

Το σενάριό της «Μαγικής Πόλης» υπογράφει η συγγραφέας Μαργαρίτα Λυμπεράκη, ενώ την μουσική ο Μάνος Χατζιδάκις.

Στέλλα (1955)

Η “Στέλλα” είναι ελληνική αισθηματική-δραματική ταινία του 1955, σε σκηνοθεσία και σενάριο Μιχάλη Κακογιάννη. Βασίζεται στο θεατρικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια», ενώ είναι εμπνευσμένη δραματουργικά από το μύθο της Κάρμεν. Διακρίθηκε με τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ξένης ταινίας το 1956 και με το βραβείο καλύτερης ταινίας ρετροσπεκτίβας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1960.

Η ταινία ήταν φαβορί για το Χρυσό Φοίνικα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών το 1955 και η Μελίνα Μερκούρη για το βραβείο καλύτερης ηθοποιού δεν κέρδισε όμως κανένα από τα δύο.

Το κορίτσι με τα μαύρα (1956)

“Το κορίτσι με τα μαύρα” είναι σε σενάριο και σκηνοθεσία του Μιχάλη Κακογιάννη και με ερμηνείες από την Έλλη Λαμπέτη και τον Δημήτρη Χορν.

Εκτός από το πρωταγωνιστικό ζευγάρι παίζουν ακόμα: Ελένη Ζαφειρίου, Γιώργος Φούντας, Νότης Περγιάλης, Ανέστης Βλάχος, Στέφανος Στρατηγός, Νίκος Φέρμας, Θανάσης Βέγγος κ.α.

Η ταινία έχει κερδίσει: Ασημένιο Βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της…….

Η συνέχεια εδώ: https://bit.ly/3fOlIU8