Οικία Σταύρακα, Χώρα Πάτμου “Εκφάνσεις της Μεσογείου”

3-21 Αυγούστου 2022

ΕΚΦΑΝΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ: Οικία Σταύρακα, Χώρα Πάτμου

Η Εταιρεία Πατμιακού Πολιτισμού παρουσιάζει την έκθεση της Χριστίνας Νάκου Εκφάνσεις της Μεσογείου στον εκθεσιακό χώρο της Οικίας Σταύρακα, από τις 3-21 Αυγούστου.

Η Οικία Σταύρακα αποτελεί ένα ιδιαίτερο δείγμα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της Χώρας της Πάτμου η οποία είναι χαρακτηρισμένη στο σύνολό της ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς Unesco. 

Η έκθεση της Νάκου εστιάζει στην ομορφιά του Μεσογειακού τόπου και επιχειρεί να συνδέσει τα εικαστικά έργα, ζωγραφική και ψηφιδωτά, με τον αρχιτεκτονικό χώρο της Οικίας Σταύρακα ως ένα ενιαίο περιβάλλον. Υλικά και πνευματικά αποσπάσματα ενός κόσμου που χάνεται ή πέφτει σε αχρηστία, μας καλούν να τα αφουγκραστούμε και να επαναπροσδιορίσουμε την σύνδεσή μας μαζί τους. 

«Καθώς ο επισκέπτης εισέρχεται στον χώρο, αυθόρμητα στρέφει το βλέμμα του προς την θάλασσα. Τα τρία μεγάλα παράθυρα, πρώτα και κυρίαρχα έργα, αναδεικνύουν την ομορφιά του μεσογειακού τόπου, φανερώνοντας ως σύνολο τη θάλασσα, τον αέρα, το φως και τη γη. Το ξύλινο ταβάνι σε ύψος τριών μέτρων, δημιουργεί έναν ευρύχωρο, ελαφρύ αρχιτεκτονικό χώρο, που αναπνέει και λούζεται στο θερινό φως. Η λαδομπογιά στις πόρτες και τα παράθυρα, οι ρόζοι του ξύλινου πατώματος, η ώχρα της πέτρινης καμάρας που αντανακλά το φως το ήλιου, οι ασβεστωμένοι τοίχοι και τα δύο μεγάλα μοναστηριακά τραπέζια λειτουργούν για μένα ως αυθεντικές εκφάνσεις του Μεσογειακού τόπου. Οι Εκφάνσεις της Μεσογείου παραθέτουν αποσπάσματα αυτού του τόπου που επί αιώνες φρόντισε την ζωή και υποστήριξε το ξεδίπλωμα του ανθρώπινου νοήματος.

Πάνω στα μοναστηριακά τραπέζια, σαν πρόσφορα προσωπικών σημειώσεων, παρουσιάζονται μυρωδικά φυτά, κοχύλια, φωτογραφίες, μελωδίες, βιβλία και λευκώματα που έχουν εμπλουτίσει καταλυτικά την σύνδεσή μου με τον μεσογειακό τόπο και μου έχουν προσφέρει την απόλαυση της ιδιαίτερης ομορφιάς του.»

Στην έκθεση παρουσιάζονται αναδρομικά, έργα διαφορετικών ενοτήτων της Νάκου που συνδέονται με τη Μεσόγειο όπως οι Ελιές, Θάλασσα, Νυχτερινό, Σχέδια Υδάτινων Τόπων, Ακολουθώντας την Διαδρομή του Νερού, Νησιώτικα του Αιγαίου Πελάγους, Διαυγείς Περιπλανήσεις κ.α..

Οικία Σταύρακα, Χώρα Πάτμου

Εγκαίνια Τετάρτη 3 Αυγούστου στις 20.30 

Ανοιχτά 12.00 – 14.00 και 19.30 – 22.00 (Εκτός Δευτέρας)

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 

Η Χριστίνα Νάκου σπούδασε Ζωγραφική, Ψηφιδωτό και Γλυπτική στην ΑΣΚΤ της Αθήνας. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις και καλλιτεχνικά εγχειρήματα στην Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Αυστρία και την Ιταλία. Παράλληλα με το ζωγραφικό της έργο, έχει μελετήσει διεξοδικά τα αρχαία ψηφιδωτά της Μεσογείου. Το έργο της εστιάζει στην υλικότητα και στη διαδικασία αυτής της τεχνικής, προτείνοντας παράλληλα την ανάγνωση των ψηφιδωτών ως καταγραφές θραυσμάτων του χρόνου. Η εικαστική και ηχητική εγκατάσταση ΣΥΝΠΑΡΟΥΣΙΑ παρουσιάζεται φέτος το καλοκαίρι στον Προμαχώνα Αγ. Γεωργίου της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου  σε συνεργασία με την μουσικό Άννα Παγκάλου στο πλαίσιο του προγράμματος «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και με την ευγενική Υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου. Το 2021 σε συνεργασία με τον Καθηγητή Πέτρο Θέμελη, παρουσιάστηκε στον Αρχαιολογικό Χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, η ενότητα έργων της «Ακολουθώντας την Διαδρομή του Νερού» ως μία εγκατάσταση σε διάλογο με τα αρχαία μνημεία. Από το 2013 ασχολείται με το θέμα της θάλασσας ως τόπο. Για αρκετά χρόνια (2009-2019) σχεδίασε και υλοποίησε πρωτότυπα προγράμματα τέχνης για παιδιά και εφήβους για το Μουσείο Μπενάκη, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, την Πρεσβεία της Νορβηγίας, δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών και εφήβων (ΕΕΑ Grants), τη Σχολή Χιλλ, την Art Athina και άλλους φορείς και ιδρύματα. Βιβλία της κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Άγρα. 

Επιλογή Εκθέσεων / Projects 

2022 ΣΥΝΠΑΡΟΥΣΙΑ, Προμαχώνας Αγ. Γεωργίου, Μεσαιωνική Πόλη Ρόδου  

2021 Ακολουθώντας την Διαδρομή του Νερού, Αρχαιολογικός Χώρος Αρχαίας Μεσσήνης

2019 Το τυφλό σημείο, Aby Warburg Haus, Hamburg και ESMUC, Barcelona (Συλλογικό έργο)

2016 Unconscious Playground, Μουσείο Μπουζιάνη, NEFELI PROJECT / Networking European Art Festivals for Mental Life Enhancement

2015 Διερευνήσεις του Φόβου, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ)

2014 Παρουσίαση του έργου Η Θάλασσα, στο Παγκόσμιο Συνέδριο Σύγχρονου Ψηφιδωτού, στο Αrchitekturzentrum Wien, στη Βιέννη.

2014 Υδάτινοι Ιριδισμοί, Musiwa, Palagio di Parte Guelfa, Palazzo Medici Riccardi, Φλωρεντία 2013 Φόβος, Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) – Turn the crisis upside down documentary – TraMod Residency

2001 Ελιές II – Εκθαμβωτικό σκότος, Κέντρο Τεχνών Πάρκο Ελευθερίας, Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Αθηναίων και Αίθουσα Τέχνης Αθηνών.

2001 Μεγάλο ψηφιδωτό έργο της X. N.  εκτίθεται μόνιμα στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, Σπάρτη.

2000 L’ Olivier – Clarte’ blanche et noire, 18ο ετήσιο Μεσογειακό Πολιτιστικό Φεστιβάλ της Περιφέρειας της Νότιας Γαλλίας, Les Rencontres Méditerranéennes, Agde, Espace Moliere 1999 L olivier, Espace Periple, Βρυξέλλες.

1999 Συμμετοχή ως Ελληνίδα καλλιτέχνης, στο οδοιπορικό Οι Δρόμοι της Ελιάς που καλύπτει τον γύρο της Μεσογείου. Το 2003 το οδοιπορικό αναγνωρίστηκε ως Παγκόσμια Πολιτιστική Διαδρομή της Unesco και το 2006 ως Μεγάλη Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Διαδρομή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

1999 Διαδρομή 49, Κτίριο ΦΙΞ, Eικαστική παρέμβαση 49 καλλιτεχνών στο κέντρο της Αθήνας 1996 Ελιές, Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, Έπαθλο Περικλής Βυζάντιος.

Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα και περισσότερες πληροφορίες για το έργο της στον ιστότοπο https://christinanakou.gr