Νικόλαος Πλιός: “…Αισθάνομαι τυχερός γιατί μόνο θετικές επιρροές και εμπειρίες έχω στο μέχρι τώρα ταξίδι μου στη μουσική”

“…Έχουμε δημιουργήσει με δύο καλούς μου φίλους αλλά και συναδέλφους τον Άρη Κονιδάρη και τον Μιχάλη Μπακάλη ένα τρίο που τα τελευταία δύο χρόνια παίζουμε σε διάφορους χώρους της Αθήνας τη μουσική που μας εκφράζει και αγαπάμε, μουσική που προέρχεται από το χώρο του έντεχνου κυρίως και εντάσσονται σιγά σιγά και δικά μας τραγούδια”

• Ποια είναι η πρώτη σας μουσική ανάμνηση; Δεν μπορώ να προσδιορίσω ακριβώς την ηλικία πρέπει να ήταν γύρω στα 6, αλλά θυμάμαι στην πλατεία της Μεσσήνης όπου μεγάλωσα, καλοκαίρι μια μεγάλη εξέδρα μουσικοί με διαφορά όργανα στα χέρια κ μια γυναικεία φωνή να τραγουδάει το “να διώξω τα σύννεφα”. Με είχε συνεπάρει το όλο θέαμα!

• Με ποιον μουσικό θα θέλατε να βρεθείτε επί σκηνής; Η λίστα σίγουρα είναι μεγάλη καθότι υπάρχουν πολλοί καλλιτέχνες που τρέφω εκτίμηση κ θαυμασμό, ωστόσο πάντα επιστρέφω στο ίδιο πρόσωπο όσο ανέφικτη και αν είναι η επιθυμία μου κ δεν είναι άλλο από το Μάνο Χατζιδάκι.

• Περιγράψτε μας τη μέχρι σήμερα πορεία σας στη μουσική. Υπήρξαν επιρροές καθοριστικές θετικές ή αρνητικές; Ξεκίνησα να παίζω τρομπέτα στη φιλαρμονική μπάντα στην ηλικία των 10 ετών, στην εφηβεία ήρθε η κιθάρα κ μετέπειτα ερχόμενος για σπουδές στην Αθήνα το τραγούδι. Οι επιρροές που δέχεσαι όταν σπουδάζεις ένα όργανο (και η φωνή φυσικά μέσα στα όργανα) πιστεύω είναι τεράστιες κ χωρίς να το αντιλαμβάνεσαι εκείνη τη στιγμή. Δημιουργείται μια τράπεζα πληροφοριών που ανακαλείς ότι χρειάζεσαι, όταν το χρειάζεσαι κ είναι μαγικό. Το πρόσωπο, ο “δάσκαλος” που σου μεταφέρει όλη αυτή τη γνώση κ την έμπνευση φυσικά παίζει έναν ισχυρό ρόλο στο αν οι επιρροές θα είναι θετικές ή αρνητικες. Ταυτόχρονα την ίδια εποχή ανακαλύπτεις μουσικές δοκιμάζεις κ δοκιμάζεσαι με ότι σου έχει προκαλέσει ενδιαφερον. Έτσι λοιπόν ξεκίνησε κ για εμένα αυτό το ταξίδι κ θέλησα να δοκιμάσω να παίξω κ να τραγουδήσω αυτα είχα καταλάβει ότι αγαπώ αλλά κ αυτά που μου προκαλούσαν απλά ενδιαφέρον. Είχα την τύχη να συνεργαστώ με το Γιώργο Αραπακη. Ο Γιώργος είχε τη μπουάτ “βάτραχοι” στη Σόλωνος για όσους θυμούνται. Το μεγαλύτερο σχολείο μου ήταν εκεί. Έπειτα διάφορες συνεργασίες με σχήματα κ κάποιες συνεργασίες με ονόματα όπως ο Διονύσης Σαββόπουλος, Σοφία Βόσσου, Πίτσα Παπαδοπούλου, Ξανθίππη Καραθανάση.
Αισθάνομαι πραγματικα τυχερός γιατί μόνο θετικες επιρροές και εμπειρίες έχω στο μέχρι τώρα ταξίδι μου στη μουσική.

• Σας “τρομάζει” η επιτυχία ή η αποτυχία; Η μεγαλύτερη επιτυχία που έχω γνωρίσει μέχρι τώρα στην πορεία μου είναι να ακούσω δύο όμορφες κουβέντες γι αυτό που κάνω, είτε από κάποιο συνάδελφο είτε από κάποιον ακροατή, ή να αρέσει τόσο ο τρόπος μου που κάποιος θα θελήσει να έρθει μαζί μου για να του διδάξω πως το κάνω οπότε όχι δεν έχω “τρομάξει” ποτέ με τον τρόπο που την έχω βιώσει. Δεν γνωρίζω πως θα ήταν σε ένα άλλο μέγεθος. Από την άλλη η αποτυχία είτε μικρή είτε μεγάλη πάντα πιστεύω κρύβει τρόμο.

• Ποια είναι η άποψη σας για τα μουσικά τηλεοπτικά talent show; Καταλαβαίνω εν μέρει το λόγο ύπαρξης αλλά δε με εκφράζει όλη αυτή η εμπορευματοποίηση του ταλέντου των ανθρώπων.
Σίγουρα έχουν αναδείξει κι έχουν δοθεί θέλω να πιστεύω ευκαιρίες σε ανθρώπους παρόλα αυτά προτιμώ άλλη διαδρομή.

• Υπάρχουν μάνατζερ στην Ελλάδα που μπορούν να βοηθήσουν την πορεία ενός μουσικού; Δεν είχα ποτέ συνεργασία με κάποιον μάνατζερ, ωστόσο γνωρίζω από άλλους συναδέλφους πως κάποιος που ξέρει να κάνει καλά τη δουλειά του σίγουρα μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό την πορεία του μουσικού.

• Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Τα τελευταία δύο χρόνια δουλεύω πάνω σε καινούργια τραγούδια. Κάποια τα έχω δώσει σε φωνές που μου αρέσουν κάποια τα έχω κρατήσει για εμένα κ γίνεται μια προσπάθεια να φτάσουν τα τραγούδια αυτά στην τελική τους μορφή κ να ξεκινήσουν το ταξίδι τους. Επίσης έχουμε δημιουργήσει με δύο καλούς μου φίλους αλλά και συναδέλφους τον Άρη Κονιδαρη και τον Μιχάλη Μπακάλη ένα τρίο που τα τελευταία δύο χρόνια παίζουμε σε διάφορους χώρους της Αθήνας τη μουσική που μας εκφράζει και αγαπάμε, μουσικη που προέρχεται από το χώρο του έντεχνου κυρίως και εντάσσονται σιγά σιγά και δικά μας τραγούδια. Και βεβαια η διδασκαλία είναι ένα κομμάτι μου που δεν γίνεται να λείπει από το μέλλον.

Βιογραφικό σημείωμα
Ο Νικόλαος Πλιός γεννήθηκε στην Καλαμάτα. Σπούδασε κλασική κιθάρα με τον Γιάννη Μαυρέα και τον Γιώργο Μπεχλιβάνογλου, αρμονία με τον Φώτη Κωνσταντόπουλο και τραγούδι με την Ελισσάβετ Καρατζόλη και το Γιώργο Σαμαρτζή. Επίσης σπούδασε ηχοληψία στο Ι.Ε.Κ. Ακμή και στο Τ.Ε.Ι. Ιονίων νήσων στο τμήμα τεχνολογίας ήχου και μουσικών οργάνων. Έχει γράψει μουσική για πειραματικές θεατρικές σκηνές, καθώς και τραγούδια (μουσική και στίχο) και έχει συνεργαστεί σαν τραγουδιστής και κιθαρίστας, με την Αθηναϊκή συμφωνική ορχήστρα νέων (Α.Σ.Ο.Ν.) και με διάφορα ονόματα του μουσικού και θεατρικού χώρου όπως: Διονύση Σαββόπουλο, Ξανθίππη Καραθανάση, Τάκη Σούκα, Σοφία Βόσσου, Ειρήνη Χαρίδου, Ευαγγελία Μουμούρη, Πασχάλη Τσαρούχα Μαρία Σουλτάτου, Θέμη Αδαμαντίδη, Πίτσα Παπαδοπούλου, Κώστα Καραφώτη, Φάνη Μεζίνη.

Από το 2006 διδάσκει κιθάρα κ τραγούδι στο Εθνικό ωδείο του Π. Φαλήρου, στο Ωδείο Ελευσίνας και στο Εθνικό ωδείο του Παπάγου.