ΜΑΡΙΝΑ ΚΟΥΤΣΟΣΠΥΡΟΥ: “Ως εικαστικός έχω καλλιεργήσει την αγάπη για τον πολιτισμό”

Τι είναι η ζωγραφική για εσάς; μια μορφή προσωπικής έκφρασης; ανάγκη για δημιουργία; επικοινωνία; ή κάτι άλλο;

Η Τέχνη είναι το μυστικό μου μέρος. Η ζωγραφική μου, είναι ο δικός μου χώρος. Είναι εκεί που βρίσκω γαλήνη, ηρεμία, όλα αυτά που μου δίνουν κατεύθυνση και σκοπό στην δημιουργία. Η ανάγκη επικοινωνίας μέσα από μια προσωπική έκφραση ελευθερίας προκύπτει μέσα από μια βαθειά εσωτερική διαδρομή.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως εικαστικός;

Ως εικαστικός έχω καλλιεργήσει την αγάπη για τον πολιτισμό, σέβομαι την κάθε μορφή τέχνης, ενθουσιώδης, ευαίσθητη, ήρεμη, με αστείρευτη φαντασία και πάθος για δημιουργία.

Ποιες είναι οι πηγές έμπνευσής σας ως εικαστικός;

Πηγές έμπνευσης είναι τα πάντα. Το κάθε ερέθισμα που θα μιλήσει στο “μέσα μας” και θα γεννήσει την ανάγκη δημιουργίας. Ταξίδια, η αύρα θετικών ανθρώπων, η εποικοδομητική κριτική, οι εκθέσεις, το να παρακολουθώ τις σύγχρονες καλλιτεχνικές τάσεις, το πώς πέφτει το φυσικό φως πάνω σε ένα πρόσωπο, έως και η υφή ενός φθαρμένου τοίχου.

Με ποια προσωπικότητα της Τέχνης θα θέλατε να έρθετε σε διάλογο και με αφορμή ποιο θέμα;

Θα ήθελα να συνομιλήσω με την μεγαλύτερη ιδιοφυία καλλιτέχνη και ιδρυτή τόσων κινημάτων τον Picasso, καθώς και τον Alberto Giacometti για την δύναμη των συνθέσεων και τις ψιλόλιγνες γλυπτές μορφές του.

Θα μπορούσατε να ασχοληθείτε με κάποια άλλη μορφή τέχνης εκτός της ζωγραφικής;

Εκτός της ζωγραφικής με γοητεύει η σκηνογραφία, η παιδική εικονογράφηση, και ο σύγχρονος χορός.

Αν επιλέγατε μια διαφορετική εποχή για να ζήσετε και να δημιουργήσετε ποια θα ήταν αυτή και με ποιον τρόπο πιστεύετε ότι θα εκφραζόσασταν καλλιτεχνικά;

Αν και ζούμε σε μια εποχή τεχνολογικής έξαρσης και παγκόσμιας αναταραχής, δεν θα άλλαζα εποχή να ζω και να δημιουργώ. Διατηρώντας ζωντανή την καλλιτεχνική μας κληρονομιά από την αρχαία Ελλάδα έως και σήμερα, σε σύνδεση με μια στάση άμυνας στην αλματώδη ταχύτητα της σύγχρονης καθημερινότητας, η τέχνη που παράγεται σήμερα έχει περισσότερες δυνατότητες να επηρεάσει τη ζωή μας από κάθε άλλη.

Ποια είναι η σχέση του δημιουργού με το έργο του;

Σχέση πάθους, εξάρτησης, ερωτική θα έλεγα.
Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Συμμετέχω στην εβδομάδα Τέχνης στο Miami, Miami Art Basel Week 2019 και δημιουργώ νέα ενότητα έργων για ερχόμενη ατομική έκθεση το 2020.