Μαρία Σπυράκη: “Ο καλλιτέχνης βρίσκεται σε μια διαρκή αναζήτηση της αλήθειας του και προσπάθεια απόδοσης αυτής, σε μια ήδη δομημένη κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα”

Σε ποια ηλικία ξεκινήσατε να ζωγραφίζετε;

Η ζωγραφική υπήρχε πάντα στη ζωή μου. Ωστόσο, αποφάσισα να ασχοληθώ επαγγελματικά όταν ένιωσα πως ο κύκλος μου ως αρχιτέκτονας είχε κλείσει.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς η γίνεται;

Σαφέστατα, το ταλέντο δεν αρκεί από μόνο του. Ο καλλιτέχνης βρίσκεται σε μια διαρκή αναζήτηση της αλήθειας του και προσπάθεια απόδοσης αυτής, σε μια ήδη δομημένη κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα. Η αφήγηση αυτή είναι αυτοβιογραφική και δεν θα μπορούσε να συμβεί χωρίς την παρουσία φόβου, αγάπης, ανασφάλειας, έρωτα, λύπης, θυμού και άλλων πολλών έντονων συναισθημάτων που τον έχουν καθορίσει ως οντότητα.

Ποια λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη;

Αποδήμηση και εξέλιξη.

Νοιώθετε την έμπνευση πριν δημιουργήσετε;

Ναι, εξελίσσεται όμως κατά την πορεία της δουλειάς.

Πως θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως καλλιτέχνη;

Ενστικτώδης και σύγχρονη.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Αυτή την περίοδο δουλεύω την ενότητα με τίτλο “Χωρίς Όργανα Σώμα”. Η ενότητα αυτή είναι εμπνευσμένη από το βιβλίο των φιλοσόφων Gilles Deleuze και Felix Guattari “Αντί – Οιδιποδας”. Θα παρουσιαστεί το καλοκαίρι στην Αίθουσα Τέχνης «Γιάννη & Ελένης Βάτη» στην Ερμούπολη της Σύρου στα πλαίσια μιας έκθεσης με άλλες δυο αξιόλογες και ταλαντούχες ζωγράφους. Προς το παρόν, βρίσκεται σε εξέλιξη η ομαδική έκθεση με συμμετοχή μου στην Project Gallery, Νορμανου 3, Αθήνα με τίτλο “Unusual Self Portaits” σε επιμέλεια του καθηγητή κ. Κωνσταντίνου Μπάσιου.

Βιογραφικο.

Μαρία Σπυράκη (1977, Αθήνα, Ελλάδα).
Η Μαρία Σπυράκη είναι σύγχρονη εικαστική καλλιτέχνης, που ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Η Μαρία απέκτησε το πρωτο πτυχίο της BA (Hons) στην Αρχιτεκτονική από το Πανεπιστήμιο Oxford Brookes (Οξφόρδη) το 2000 και το 2002 ολοκληρωσε τις σπουδες της λαμβανοντας το Dip. In Arch. από το Πανεπιστήμιο Greenwich (Λονδίνο). Εργάστηκε επαγγελματικά ως Αρχιτέκτονας στην Αθήνα στον ιδιωτικο τομεα.
Οι πίνακες μεγάλης κλίμακας της ζωγραφου διερευνούν τις διαγραμματικές, φουτουριστικές, εξελισσόμενες αφηρημένες μηχανές. Αποδοσμενα με σχολαστική και ακριβή λεπτομέρεια, τα έργα αυτά απεικονίζουν χώρους και περιγράφουν τα συναισθήματα. Το πεδίο ενδιαφέροντός της είναι η ενσωμάτωση αυτών των μηχανών στην παρούσα κοινωνική μας πραγματικότητα. Εχει λαβει μερος σε αρκετες ομαδικες εκθεσεις στην Αθηνα και το Λονδινο, ενώ εργα της βρισκονται σε ιδιωτικες συλλογες σε Αθηνα, Ρωμη και Λονδινο. Το 2017 εκανε την πρωτη της ατομικη εκθεση στην Αθηνα.