Πρόδρομος Χαραλαμπίδης: “Η ζωγραφική είναι πλέον κομμάτι της προσωπικότητάς μου”

Τι είναι η ζωγραφική για εσάς; μια μορφή προσωπικής έκφρασης; ανάγκη για δημιουργία; επικοινωνία; ή κάτι άλλο;

Νομίζω ότι η ζωγραφική είναι πλέον κομμάτι της προσωπικότητάς μου.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως εικαστικός;

Θα τον παρομοίαζα με ένα χειριστή ιατρικών μηχανημάτων, που προσπαθεί να βγάλει μια πανοραμική ακτινογραφία του χώρου που ζει, κινείται και εργάζεται. Δηλαδή ως κάποιον που θέλει να αποδώσει με κάθε μέσο, ένα ψυχογράφημα του εαυτού του και κατ’ επέκταση της κοινωνίας του.

Ποιες είναι οι πηγές έμπνευσής σας ως εικαστικός;

Δεν θα έλεγα τόσο πολύ ότι πιστεύω στην έμπνευση, όσο στα περιβάλλοντα ερεθίσματα (εικόνες & ήχους της πόλης), στις συζητήσεις με τους φίλους μου και στην προσωπική ενδοσκόπηση.

Με ποια προσωπικότητα της Τέχνης θα θέλατε να έρθετε σε διάλογο και με αφορμή ποιο θέμα;

Θα ήθελα να ρωτήσω τον άνθρωπο της παλαιολιθικής εποχής, τον λόγο που τον οδήγησε στο να ζωγραφίσει την σπηλιά του. Βέβαια δεν θα ήταν τόσο εύκολο να συνεννοηθούμε!

Θα μπορούσατε να ασχοληθείτε με κάποια άλλη μορφή τέχνης εκτός της ζωγραφικής;

Θα μπορούσα να ασχοληθώ με την αρχιτεκτονική. Θεωρώ ότι εμπεριέχει σχεδόν όλες τις άλλες μορφές τέχνης (γλυπτική, σχέδιο, ζωγραφική, εγκατάσταση με την μελέτη του εκάστοτε χώρου κτλ ). Ελπίζω να διδάσκεται στο μέλλον ένα μάθημα για την Ιστορία της Αρχιτεκτονικής. Έτσι θα γνωρίζουμε περισσότερα για την τέχνη που άμεσα ή έμμεσα μας επηρεάζει περισσότερο από όλες, καθώς διαμορφώνει την εικόνα του δημόσιου χώρου. Νομίζω επίσης ότι με αυτό τον τρόπο κάποιοι θα σκέφτονταν λίγο παραπάνω πριν επέμβουν σε ένα μνημείο γράφοντας ένα σύνθημα ή πριν γκρεμίσουν ένα νεοκλασικό κτίριο.

Αν επιλέγατε μια διαφορετική εποχή για να ζήσετε και να δημιουργήσετε ποια θα ήταν αυτή και με ποιον τρόπο πιστεύετε ότι θα εκφραζόσασταν καλλιτεχνικά;

Νομίζω ότι δεν θα διάλεγα άλλη εποχή. Στην ταινία του Γούντι Άλεν “Μεσάνυχτα στο Παρίσι” ο πρωταγωνιστής συνειδητοποιεί ότι μέσα από ένα ταξίδι εποχών, μπορεί να παγιδευτεί σε μια μελαγχολική ρομαντική άρνηση του εκάστοτε παρόντος. Συνεπώς είμαι ευτυχής που μπορώ να μιλήσω για την Αθήνα του σήμερα, με τα όποια προβλήματα της.

Ποια είναι η σχέση του δημιουργού με το έργο του;

Θα την χαρακτήριζα ως μια σχέση γονεïκή. Ένας από τους λόγους που θέλουμε να αφήσουμε απογόνους είναι για να μείνει ένα ίχνος μας στον χρόνο ώστε να “νικήσουμε” τον θάνατο. Αυτό το ίχνος είναι η κάθε πινελιά στον πίνακα, το κάθε αποτύπωμα του γλύπτη στον πηλό.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Αυτή τη περίοδο ετοιμάζω την πτυχιακή μου εργασία προκειμένου να κλείσει ο κύκλος φοίτησής μου στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, που θα μπορούσα να πω με βεβαιότητα ότι ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα.

Βιογραφικό.

Γεννήθηκα το 1987 στην Θεσσαλονίκη. Ζω και εργάζομαι στην Αθήνα.

Εκπαίδευση.

2007-2011 Απόφοιτος του Οικονομικού τμήματος του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.
2013-σήμερα Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας.

Βραβεία.

·2019 “Artist Book” για το βιβλίο «Ιnvasion», κριτικη επιτροπή Christopher Hudson εκδότης του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκη, ΜοΜΑ. ·2019 “150 χρόνια Ελληνικοί Σιδηρόδρομοι”, Μουσείο ΟΣΕ, Αθήνα.

Εκθέσεις.

2019 “ Έκθεση στο Μέγαρο Μαξίμου ”, Μέγαρο Μαξίμου, Αθήνα. 2019 “ New Generation ”, Γκαλερι Marina Keas, Κέα. 2019 “ InArt ”, Γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου, Θεσσαλονίκη. 2019 “ 150 χρόνια Ελληνικοί Σιδηρόδρομοι ”, Μουσείο ΟΣΕ, Αθήνα. 2019 9η Μπιενάλε Φοιτητών ( προσεχείς ) . 2019 “ Ποίηση και Ζωγραφική, Τίτος Πατρίκιος ”, Σπίτι της Κύπρου, Αθήνα. 2019 “ Artist Book ”, Εκθεσιακός χώρος της ΑΣΚΤ «Νίκος Κεσσανλής», Αθήνα.
2019 “ Έκθεση τελειόφοιτων της ΑΣΚΤ ”, «StoArt» , Αθήνα.
2018 “ Εκδοχές του κήπου” The symptom project #9, «Παλιό Νοσοκομείο της Άμφισσας», Άμφισσα.
2018 “ Εικονοποίηση 2 ”,΄Γ εργαστήριο ΑΣΚΤ, «Poems and Crimes», Αθήνα.
2017 “ Επιλογές 2 ”, Έ εργαστήριο ΑΣΚΤ,«Gallery Πολύτροπον», Καλύβια, Αθήνα.
2015 “ Display Window ”, Εκθεσιακός χώρος «Circuits and Currents», Αθήνα. 2014 “ ΞένοΔοχείο ”, Πολιτιστικό Κέντρο Ελευσίνας”, Ελευσίνα.
2014 “ 150 χρόνια Ελευθέριος Βενιζέλος ”, Μουσείο Βενιζέλου , Αθήνα.

Στοιχεία επικοινωνίας.
Site: http://www.prodromoscharalampidis.com