Ανδρέας Χαραλάμπους: “Στο θέατρο η απελευθέρωση ψυχής τε και σώματος επί σκηνής είναι κάτι το ανεπανάληπτο”

“…Κάποιες φορές νιώθω εκείνη την έμπνευση της στιγμής που θες να αποτυπώσεις, να μεταφέρεις κάπου τα ενδόμυχα σου πριν σου φύγει αυτός ο οίστρος…”

Σε ποιά ηλικία ανακαλύψατε ότι θέλετε να γίνετε ηθοποιός; Από πολύ μικρός αγαπούσα το Θέατρο. Αυτή την ευλογία αλλά και τη “μαγεία” που νιώθεις όταν βρίσκεσαι επί σκηνής! Γι’ αυτό και έπαιρνα μέρος σε όλες τις σχολικές παραστάσεις. Εξίσου βέβαια αγάπησα και αγαπώ το επάγγελμα του εκπαιδευτικού. Γι’αυτό παράλληλα τελείωσα και τη Φιλοσοφική Αθηνών. Άλλωστε συνάδουν κιόλας. Και η οικογένεια μου αγαπά το Θέατρο και έπαιξε κι αυτό ρόλο.

Ποιόν ηθοποιό – καλλιτέχνη θαυμάζετε; Θαυμάζω κάθε καλλιτέχνη που ποιεί ήθος και έχει ταλέντο σε αυτό που κάνει. Κάθε καλλιτέχνη που καταφέρνει να σου μεταφέρει τα συναισθήματα του, τον “κόσμο του”, να σε συνεπαίρνει.

Θέατρο ή κινηματογράφος τι προτιμάτε; Θέατρο ασυζητητί! Η απελευθέρωση ψυχής τε και σώματος επί σκηνής είναι κάτι το ανεπανάληπτο. Λατρευω την αρχαια τραγωδια, τους τραγικους μας ποιητες και γενικα τα θεατρικα δρωμενα. Η επικοινωνία με τον κόσμο αλλά και μεταξύ των ηθοποιών επί σκηνής, τόσο αυθόρμητα και αληθινά, μόνο με μια ματιά. Εννοείται ότι και τηλεόραση και ο κινηματογράφος έχουν τη δική τους χάρη και σου προσφέρουν άμεση αναγνωρισιμοτητα ειδικά αν τύχει αυτό στα πρώτα σου επαγγελματικά βήματα.

Τι σημαίνουν οι λέξεις καριέρα – επιτυχία για εσάς; Επιτυχία είναι η αγάπη του κόσμου και οι εμπρακτες Εκδηλώσεις εκτίμησης. Ακόμα κι αν έχουν περάσει πολλά χρόνια από την τελευταία σου εμφανιση (δουλειά), τηλεοπτική ή θεατρική. Κι αυτό το εισέπραξα και το γνώρισα απο μικρός ένεκα της πολύχρονης συμμετοχής μου στις σειρές του αείμνηστου και σπουδαίου δασκάλου για μένα, Νίκου φωσκολου. Επιτυχία είναι επίσης και η αγάπη που παίρνεις από τους μαθητές σου, αυτά τα Μικρά και αθώα πλασματακια που περιμένουν όλο και περισσότερα να τους δώσεις. Και ξέρετε βέβαια ότι ποτέ η επιτυχία δεν θεωρείται δεδομένη, σε κανένα επάγγελμα! Ωστόσο, επιτυχία σημαίνει να έχεις συνεργαστεί με σπουδαίους, μεγιστους ελληνες ηθοποιούς και θεατρανθρωπους στα πρώτα σου βηματα και να πατάς γερά στα πόδια σου χωρίς να καβάλας ποτέ το καλάμι.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται; Καλλιτέχνης γεννιέσαι νομίζω. Όμως η εμπειρία και η αγάπη για το επάγγελμα σε βοηθούν να γίνεις ακόμα πιο δημιουργικός και αποδοτικός.

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη; Ήθος πάνω απ’όλα! Σε συνδυασμό με αυτή την όμορφη τρελα που συνήθως κουβαλάμε εμείς, ίσως για να είμαστε πιο δυνατοί και πιο… οτιδήποτε πιο!

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε; Κάποιες φορές νιώθω εκείνη την έμπνευση της στιγμής που θες να αποτυπώσεις να μεταφέρεις κάπου τα ενδόμυχα σου πριν σου φύγει αυτός ο οίστρος ας πούμε. Όπως τώρα συγκεκριμένα που προσπαθώ να φέρω εις πέρας μια ποιητική μου συλλογή… πριν μου φύγει η έμπνευση.?

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη; Ε αυτό το αφήνω σε αυτούς που με γνώρισαν και με γνωρίζουν πολύ καλά. Εγώ απλά θα έλεγα “ανήσυχο”. Θα ψάξω εις βάθος κάτι και μετά θα το εκπληρώσω. Θέλω επίσης να συνεργάζομαι με ανθρώπους που αγαπώ και θαυμάζω γιατί αλλιώς δεν έχει νόημα μια δουλειά αν δεν υπαρχει εκτίμηση και αγάπη. Κι αυτό το εισπράττει το κοινό. Εξάλλου δεν το χαίρεσαι κιόλας! Νομίζω δεν συμβιβαζομαι εύκολα πάνω σ’αυτό.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Κοιτάξτε, όπως είναι τώρα η τρέχουσα τραγική κατάσταση στον κόσμο, δεν μπορούμε να κάνουμε τα όνειρα που θέλουμε ή που είχαμε κατά νου! Ας φύγει σύντομα όλο αυτό που ζούμε και υπομένουμε και θα υλοποιήσουμε και πάλι τους στόχους μας. Λοιπόν αν όλα πάνε καλά θα τελειώσω την ποιητική μου συλλογή και θα συνεχίσουμε τα γυρίσματα της σειράς “Χαμενα χρονια” που δυστυχώς σταμάτησαν σχεδόν στην αρχή τους. Υγεία πάνω απ’όλα θα ευχηθώ και όλα τα άλλα θα βρουν το δρόμο τους!

Βιογραφικό.

Θεατρικές παραστασεις: Ποντικοπαγίδα (Θέατρο Αμιραλ), Σας έπιασα στα πράσα με το Φαίδωνα γεωργιτση(Θέατρο ακαδημος), Κόκκινα φανάρια, οι εγκληματίες. Ο μαγικός κόσμος της αγάπης (με τη Μαριάννα Τόλη). Σειρές: βεβαίως αυτές που με έκαναν γνωστό στο κοινό: Καλημέρα ζωή. και αμέσως μετά στη λάμψη για έξι ολόκληρα χρόνια στο ρόλο του Μαξιμου. Δίπλα στο Χρίστο πολιτη τον γιωργο βασιλειου και αλλους σπουδαιους. Επισης: φιλοδοξίες, δέκατη εντολή, αληθινές ιστορίες, η αδερφή της αδερφής της αδερφής μου, ο θησαυρός της Αγγελινας, έρωτας όπως έρημος.