Μήδεια (Χουρσουλίδου): “οι ανθρωποι που αγαπουν την μουσικη, αντιλαμβανονται τη μουσικη παιδεια ως αναγκη”

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ

Πολιτισμός ίσον μουσική παιδεία.

Χωρις τη μουσικη διαπαιδαγωγηση ειναι αδυνατον να υπαρχει ολοκληρωμενη διανοητικη και πνευματικη εξελιξη του ανθρωπου.

Την ιδιαιτεροτητα της μουσικης παιδειας ομολογουσαν οι μεγαλυτερες διανοιες της ανθρωποτητας οπως ο Αριστοτελης, ο Πυθαγορας και ο Πλατωνας.

Γι’ αυτο το λογο εκεινοι εδιναν τοση σημασια στην επιρροη της μουσικης στην προσωπικοτητα του παιδιου.

Η μουσικη ειναι η πηγη της νοησης.

Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΝΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥΣ;

Η μουσικη φερνει σε επαφη χωρες, λαους, πολιτισμους και ανθρωπους που διαφερουν μεταξυ τους.

Ειναι η δευτερη μας γλωσσα, μια παγκοσμια γλωσσα για να μπορουμε να επικοινωνουμε.

Μια γλωσσα συνθετη που συνδιαζει μελωδια και λεξεις δημιουργωντας διαφορα συναισθηματα μεσα στη ψυχη μας.

Σε αυτο το σημειο θα ηθελα να προσθεσω οτι τα τελευταια χρονια
ασχολουμαι με μουσικες διαφορων λαων και οι μελωδιες τους με συγκινουν πολυ που μερικες φορες δε χρειαζεται να ξερεις τη γλωσσα τους για να αισθανθεις το βαθος του πολιτισμου τους.

Αυτο γινεται ενα αποσπαστο κομματι του εαυτου μου το οποιο μου δινει μεγαλη χαρα.

Η μουσικη ενωνει τους
λαους και τους φερνει πιο κοντα.

ΠΟΙΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΑΥΜΑΖΕΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ;

Υπαρχουν παρα πολλοι μουσικοι που θαυμαζω απεριοριστα. Ποιον να πρωτοπω.

Εχουμε σπουδαιους μουσικους οπως ο Μικης Θεοδωρακης, ο Βαγγελης Παπαθανασιου, ο Μανος
Χατζιδακις, ο Μιμης Πλεσσας… και απο τους ξενους ο Γ.Σ. Μπαχ, ο Μπετοβεν, ο Τσαικοφσκι, ο Ραχμανινοφ, ο Α. Χατσατουριαν…

Οπως καταλαβαινετε ειναι τοσοι πολλοι οι μουσικοι που θαυμαζω που θα ηταν αδικο εαν ξεχωριζα καποιον γιατι ο καθενας τους με τη μουσικη του μου δινει τροφη χαρας και γαληνης στην ψυχη μου.

“Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ, ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΠΟΛΛΟΙ”;

Οταν οι λεξεις ερχονται σε επαφη με αυτο που λεμε Μουσικη, πριν απ ολα, λιποθυμουν, ξαπλωνουν, παραδινονται και χανουν καθε απο φυσικου τους ενεργεια, κινηση, ζωη.

Και υστερα αρχιζει η περιπετεια της μελωδιας (Μανος Χατζιδακις).

Αυτη η περιγραφη με βρισκει απολυτως συμφωνη.

Σε ολον τον κοσμο υπαρχου μουσικοι, οι οποιοι ομως αντιλαμβανονται ο καθενας διαφορετικα την εννοια της μουσικης.

Ο πραγματικος μουσικος για εμενα πρεπει να εχει ταυτοτητα και προσωπικοτητα.

ΓΙΑΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ; ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ή ΑΝΑΓΚΗ;

Δυσκολη ερωτηση. Τη μουσικη παιδεια πρεπει να την βλεπουμε σαν τροπο αυτοεξελιξης.

Ειναι το κλειδι της επιτυχιας σε ολα τα επιπεδα της ζωης. Ωστοσο, υπαρχουν πολλες και διαφορετικες αποψεις πανω σε αυτο το ερωτημα.

Κατα την αποψη μου, θα ηταν καλο να διδασκεται υποχρεωτικα η μουσικη στα σχολεια, οπως διδασκονται τα μαθηματικα, η φυσικη και τα λοιπα. Οι ανθρωποι που αγαπουν την μουσικη, αντιλαμβανονται τη μουσικη παιδεια ως αναγκη.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΕΝΑΣ ΓΟΝΙΟΣ ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙ ΤΟ ΤΑΛΕΝΤΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ;

Καθε παιδι γεννιεται με μια σειρα απο ταλεντα.

Οταν ενα παιδι κανει κατι καλα (πχ παιζει πιανο ή καποιο αλλο μουσικο οργανο) με ιδιαιτερη ευκολια ενω για τα αλλα παιδια το ιδιο πραγμα αποτελεί προσπαθεια και κουραση, τοτε μπορουμε να πουμε οτι αυτο το παιδι εχει ταλεντο σε αυτο το “κατι”.

Η προσεκτικη παρατηρηση του παιδιου απο το γονεα, αποτελει εξαιρετικο συμμαχο στην προσπαθεια ανακαλυψης των ταλεντων του.

ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ;

Στη γενικη σχολικη εκπαιδευση δεν διδασκεται επαρκως το μαθημα της μουσικης.

Στα μουσικα σχολεια, ομως, μεσω διαφορων μουσικων μαθηματων τα παιδια διδασκονται πληρως τη μουσικη παραδοση.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΜΕ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΗΣΗ ΚΑΙ ΓΝΩΣΕΙΣ;

Εννοειται πως υπαρχουν, εχουμε σπουδαιους ελληνες μουσικους και καθηγητες που διαπρεπουν οχι μονο στην Ελλαδα αλλα και στο εξωτερικο.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΑΣ ΣΧΕΔΙΑ;

Τα σχεδια ειναι πολλα. Στα σκαρια ειναι μια ηχογραφηση του δευτερου μου προσωπικου αλμπουμ με καποιες δικες μου συνθεσεις και οχι μονο.

Ετοιμαζω για το χειμωνα
εμφανισεις στην Αθηνα, Θεσσαλονικη και οτι προκυψει.

Εχω να κανω ενα ταξιδι στις 19 Σεπτεμβριου στη Λευκορωσσια οπου θα παρω μερος σε ενα φεστιβαλ που θα διεξαχθει στην πολη Μινσκ.

Επισης θα διδασκω φωνητικη στο Απολλωνιο Ωδειο.

Σύντομο βιογραφικό.

Η Μήδεια Χουρσουλίδου ζει στην Αθήνα, και δραστηριοποιείται στόν καλλιτεχνικό τομέα, ως τραγουδίστρια και καθηγήτρια φωνητικής
Είναι ποντιακής καταγωγής, γεννημένη στην Τσαλκα της Γεωργίας σε μία μουσική οικογένεια, οπου ο παπούς και η γιαγιά ήταν παραδοσιακοί τραγουδιστές.

Απο πολύ μικρή ηλικία έκανε κλασικό πιάνο και αργότερα κλασικό τραγούδι, σολφέζ, μουσική λογοτεχνία, αρμονία, χορωδία κ.τ.λ. στο μουσικό Πανεπιστήμιο του Ρουστάβι.
Ως μέρος της πρακτικής εξάσκησης των σπουδών της στη Λυρική Σκηνή της Τιφλίδας, ερμήνευσε έργα των Ραχμάνινωφ, Πουτσίνι, Μπιζέ, Ροσσίνι, Μπραμς, Μουζόρκσκι κ.τ.λ. Μέσα στις δραστηριότητές της, τραγουδάει στο Ελληνικό μουσικό συγκρότημα ”Ορφέας” με ελληνικό ρεπερτόριο και εμφανίσεις σε ολόκληρη την πρώην Σοβιετική Ένωση.
Σε νεαρή ηλικία έρχεται η οριστική εγκατάστασή της στην Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη και κατόπιν στην Αθήνα, οπού φυσικά και πάλι συμμετέχει σε μουσικά σχήματα εμφανίζεται σε διάφορες μουσικές σκηνές και συνεργάζεται με πολλούς διάσημους καλλιτέχνες , με κορυφαιους μουσικοσυνθετες Γ. Σπαθας, Ν. Αντυπας , τη κορυφαία στιχουργό Λ. Νικολακοπουλου και άλλοι. Λόγω των ακουσμάτων της τραγουδάει καί παραδοσιακά τραγούδια (Σμυρναίικα, αρμένικα, ποντιακά κτλ).
Επίσης συμμετέχει σε συναυλίες στην Ελλάδα και στην Κύπρο.
Το 1998 κυκλοφόρησε η πρώτη προσωπική της δουλειά “Σ’ αγαπώ κι ας έφυγες” απο τη RIA music. ενώ έχει και πολλές συμμετοχές σε СDs άλλων γνωστών καλλιτεχνών. πολλές τηλεοπτικές εμφανίσεις στην ΕΡΤ, στο Mega, στόν Ant1 και αλλού, συνεντεύξεις κλπ.
Ξεχωρίζει τη συνεργασία της τό 2001 μέ τους Λίνα Νικολακοπούλου, Γιάννη Σπάθα, Νίκο Αντύπα στο έργο τους “Νεάπολις” με μεγάλες συναυλίες στό θέατρο Γής (Θεσσαλονίκη) καί στό θέατρο Λυκαβητού με ζωντανή ηχογράφηση τους.

Επίσης πολύ δυνατές εντυπώσεις έχει απο τό Φεστιβάλ “Αντίποδες” στήν Αυστραλία όπου πήρε μέρος τό 2003 (Μάρτιος), το οποίο διοργανώνεται απο τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού σε συνεργασία με τήν Ελληνική κοινότητα.
Όλα αυτά τα χρόνια πραγματοποιεί ζωντανές εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές , συναυλίες, φέστιβαλς σε πολλές χώρες του κόσμου . To ρεπερτόριο αφορά ευρύ μουσικό φάσμα (ethnic jazz-rock, έντεχνο, κλασικό, κλπ) καί διάφορες γλώσσες (Ελληνικά, Αρμενικά, Πορτογαλλικά, Βούλγαρικα, Ρωσσικά, Ιταλικά ,Εβραικά. . .).

Σε μεγάλο μέρος από δική της μουσική καί στίχους παλιών αλλα και καινούριων συνεργατών αποτελείται η τελευταία συλλογή τραγουδιών της, καί στην οποία δέν παραλείπει βέβαια να εκφραστεί μέσα από διάφορα μουσικά στύλ και επιρροές, με γνώμονα όμως όπως πάντα την χαρακτηριστική της ερμηνεία και τη μελωδία .

Σύντομα θα κυκλοφορήσει το καινούργιο της άλμπουμ …

http://www.facebook.com/medeia.choursoulidou

www.youtube.com/user/upformysp