Ευανθία Ρεμπούτσικα “Στους Δρόμους της Σμύρνης” Μέγαρο Μουσικής 26 Φεβρουαρίου 2022

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ανοίγει στην πόλη μας, την αυλαία των εκδηλώσεων μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Ευανθία Ρεμπούτσικα: Στους Δρόμους της Σμύρνης

Με καλεσμένη την σπουδαία Ευανθία Ρεμπούτσικα το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ανοίγει στην πόλη,  μας την αυλαία των εκδηλώσεων μνήμης για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή.

Το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου, στις 21.00, στην αίθουσα φίλων Μουσικής του κτηρίου Μ1, η πολυβραβευμένη συνθέτρια θα ταξιδέψει νοητά το κοινό «Στους Δρόμους της Σμύρνης», με μια συναυλία αφιερωμένη στη «ρίζα» του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Η παραπάνω παράσταση θα αποτελέσει το έναυσμα μιας σειράς εκδηλώσεων που σχεδίασε και θα πραγματοποιήσει ο Οργανισμός του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με τίτλο «100 χρόνια Μνήμης».

Όπως επισημάνει ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Βασίλης Γάκης: «Το 2022 φέρει ένα ιδιαίτερο συμβολικό και συναισθηματικό φορτίο, καθώς συμπληρώνεται ένας αιώνας από τον ξεριζωμό της ελληνικής παρουσίας στη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη. Μέσα από το πλέγμα των δράσεων που θα υλοποιήσουμε θέλουμε να φωτίσουμε την ιστορική μνήμη και να αναδείξουμε την τεράστια προσφορά των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στον πολιτισμό, την επιστήμη, την τέχνη και τη διαρκή προκοπή της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό είμαι σίγουρος ότι η συναυλία της 26ης Φεβρουαρίου θα λειτουργήσει ως ερέθισμα ώστε να αντιληφθούμε ότι το 1922 δεν υπήρξε μόνο το τέλος του Ελληνισμού της Ανατολής, αλλά αποτέλεσε αφετηρία για τη νέα Ελλάδα του 20ου και του 21ου αιώνα».

Η συναυλία «Στους Δρόμους της Σμύρνης» θα διακρίνεται από νοσταλγία, ρομαντισμό και μελωδικό λυρισμό, αφού η μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα έρχεται να περιπλανήσει το κοινό στον «χαμένο παράδεισο», όπως έχει περιγραφεί από πολλούς συγγραφείς, της μητρόπολης του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Η καλλιτέχνης είχε αναφέρει χαρακτηριστικά στο παρελθόν: «Εκεί που έψαχνα να βρω εκτός Ελλάδος το αηδόνι της Ανατολής, το βρήκα μπροστά  μου να μου κελαηδάει. Συγκινήθηκα με τα χρώματα και τα αρώματα της φωνής της και με ενέπνευσε να ηχογραφήσουμε καινούργια τραγούδια  αλλά και να ενωθούμε μουσικά στη σκηνή».

Την Ευανθία Ρεμπούτσικα συνοδεύουν επί σκηνής οι πιστοί της φίλοι, εξαιρετικοί μουσικοί και τακτικοί συνεργάτες της στις ζωντανές της εμφανίσεις. Ο Στάθης Άννινος στο πιάνο, ο Ηλίας Μαντικός στο κανονάκι, ο Νίκος Μέρμηγκας στο μαντολίνο και τη λαύτα, ο Πέτρος Κούρτης και οι Drum Base στα κρουστά. 

Όμως αυτή τη φορά, τον ήχο της συναυλίας δυναμώνει και χρωματίζει με την παρουσία της η MOYSA, η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Συντελεστές:

Ευανθία Ρεμπούτσικα Μουσική, βιολί

MOYSA – Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης

Θοδωρής Παπαδημητρίου Διεύθυνση Ορχήστρας

Στάθης Άννινος: πιάνο

Ηλίας Μαντικός: κανονάκι

Νίκος Μέρμηγκας: μαντολίνο, λαύτα

Πέτρος Κούρτης: κρουστά

Ευθύμιος Κρέτσης: κρουστά

Αποστολής Σαμαράς: κρουστά

Γιώργος Φασόλης: κρουστά

Ηλίας Λάκκας: ηχολήπτης

Ημερομηνία: Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022

Ώρα: 21:00

Χώρος: Αίθουσα Φίλων Μουσικής – κτήριο Μ1

Τιμές εισιτηρίων: 35€, 30€, 25€, 20€, 15€ (μειωμένο)

Περισσότερες πληροφορίες για την παραγωγή μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης:

http://www.tch.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=3&tcheid=2782

Όλες οι παραγωγές είναι covid free καθώς οι θεατές εισέρχονται στους χώρους του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης. Για ανήλικους από 4 έως 17 ετών χρειάζεται self-test 24 ωρών.

Εντός των χώρων του Οργανισμού τηρούνται αυστηρά όλα τα μέτρα ασφαλούς διεξαγωγής θεαμάτων της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού, ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

Για το σύνολο των παραστάσεων του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης μπορείτε να ενημερωθείτε στο www.tch.gr